cuci muka

Selama ni, kita rasa cuci muka dengan pembersih wajah je dah cukup.Tapi sebenarnya kena ambil tau juga tip-tip cara jaga muka yang betul. Barulah muka tu licin & flawless bak telur yang dikupas.. gitu.

Memiliki kulit wajah yang halus, mulus, cerah dan berseri memanglah idaman bagi setiap wanita. Jaga kulit wajah dengan betul dan sempurna penting, sebab bila kulit muka bersih dan cantik, ia bagi menambahkan lagi keyakinan diri.Betul tak? Jangan bila dah kahwin, dah jadi mak-mak, jaga muka pun ala kadar je..No no no. Kita wanita, harus sentiasa cantik dan jaga penampilan diri.Seimbang baik cantik luaran dan cantik dalaman.

Nah, baca tip ni.
1. Pencuci Muka Yang Sesuai
Pertama sekali, sebelum mencuci muka, haruslah memilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit. Contohnya, jika jenis berminyak, pilih pencuci muka yang mempunyai elemen tanah liat untuk menyerap minyak. Jika kulit kering, elakkan minyak mineral dan alkohol untuk mengelakkan iritasi.

2. Skrub Muka Dua Kali Seminggu
Selain cuci muka, kena skrub juga. Sel dalam badan sentiasa diperbaharui dan sel-sel mati tetap kekal. Jadi, penting bagi kita untuk menggunakan skrub muka untuk menghilangkan sel mati kulit muka. Untuk muka dengan iritasi, pilihlah skrub muka yang kurang kasar untuk mengelakkan luka pada kulit muka yang lebih teruk.

3. Cuci Dengan Air Suam
Cuci muka dengan air suam lebih menyegarkan dan dapat membunuh segala kotoran yang ada di muka. Namun, elakkan daripada menggunakan air dengan suhu ekstrem; terlalu sejuk atau terlalu panas kerana ia akan menyebabkan saluran kapilari darah (salur darah yang paling halus) pecah dan memberi kesan kulit kemerahan di sekeliling hidung dan pipi.

IKLAN

4. Tanggalkan Mekap Sebelum Mencuci Muka
Ramai yang menganggap mencuci muka adalah cukup untuk menghilangkan mekap dan ternyata ini salah. Mekap memerlukan bahan khas untuk dibuang dan kita boleh menggunakan penghilang mekap pada kapas untuk menghilangkannya. Setelah itu, barulah boleh gunakan pencuci muka.

5. Cuci Tangan Dengan Pencuci Anti-Bakteria
Muka sepatutnya menjadi bahagian badan paling jarang disentuh dengan tangan kerana terdapat bakteria yang paling banyak di tangan apabila kita banyak menyentuh barangan dalam kehidupan seharian. Maka, basuh tangan dengan pencuci anti-bakteria terlebih dahulu sebelum mencuci muka.

IKLAN

6. Memfokuskan Pada Zon T Muka
Ketika cuci muka fokuskan bahagian tertentu. Zon T merangkumi bahagian dahi, pipi dan dagu. Zon T adalah kawasan paling berpotensi untuk pertumbuhan jerawat kerana minyak paling banyak di bahagian ini. Jadi, lebihkan perhatian pada Zon T semasa mencuci muka agar dapat menghilangkan sisa minyak berlebihan. Disarankan agar mencuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sekali iaitu pada waktu pagi dan malam.

7. Buat urutan di muka
Selan cuci muka kena buat urutan juga pada wajaha tu. Ramai yang tidak tahu, sebenarnya jika kita mengurut muka dengan betul ia akan membantu meningkatkan pengaliran darah dan oksigen di kulit muka. Urut muka secara membulat daripada bahagian bawah ke atas. Boleh juga mulakan dari leher. Dengan cara ini, aliran darah pada muka lebih lancar dan dapat melambatkan proses kedutan.

IKLAN

8. Jangan Lap Dengan Tuala
Setelah mencuci muka, biarkan muka kering dengan sendiri. Elakkan daripada terus mengeringkan muka kerana kain yang digunakan akan menyerap lembapan dan khasiat daripada pencuci muka menyebabkan kulit muka tidak sempat menyerap semua kebaikan yang ada dalam pencuci muka.

9. Gunakan Facial Mask
Setelah mencuci muka, gunakan topeng kecantikan untuk muka atau facial mask untuk memberi lebih kebaikan kepada kulit muka. Sebaiknya, topeng muka itu mempunyai bahan yang baik untuk mengekalkan keremajaan kulit wajah seperti kolagen, vitamin C dan E.

10.Kecutkan Jerawat Dengan Ais
Sebagai tambahan, penggunaan ais amat digalakkan untuk mengecutkan jerawat. Apabila ais diletakkan pada jerawat, pembuluh darah di bawah permukaan kulit muka akan mengecut sekali gus mengurangkan tanda kemerahan dan mengurangkan iritasi.

Info ekstra:
Mencuci muka dengan air beras secara teratur dapat mencerahkan dan mencegah masalah kulit. Ia akan menjadikan kulit wajah lebih berseri dan kesan parut semakin pudar.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI