Lumrah dalam perkahwinan ada pasang surutnya. Ada ketikanya perhubungan suami isteri yang dibina bertahun-tahun, kian menjadi hambar tanpa diketahui punca. Tiada lagi rasa cinta, suami menjauh, isteri bagaikan tiada lagi perasaan. Perkahwinan diteruskan hanya atas dasar rasa tanggungjawab pada anak-anak.

Penting suami isteri kena ada usaha, sama-sama zahirkan rasa sayang dan hormat, bukan hanya mengharapkan pasangan mulakan dulu. Niatkn untuk dapat redha Allah, Insya Allah nanti pasti akan didorongkan jalan untuk suami isteri saling berkasih sayang.Ada caranya untuk wujudkan rasa kasih dan sayang pada pasangan setiap hari.

Jemput baca perkongsian dan tip daripada Muhammad Hassan ini sebagai rujukan;

Bagaimana untuk rasa kasih dan sayang kepada pasangan setiap hari?

PERTAMA kena tanya diri:

Sudah berapa kali hari ini ucap saya sayang awak kerana Allah. I love you. I miss you. Sayang sayang abang. Abang sayang sayang. Jika belum buat, call atau wasap pasangan sekarang.

KEDUA:

Suami perlu zahirkan kasih sayang dengan kata-kata atau perbuatan. Bukan lagi disimpan dalam hati. Sayang isteri zahirkan. Sayang anak zahirkan. Peluk anak dan isteri setiap hari. Waktu makan suapkan makanan untuk isteri dan anak.

Setiap patah kata buatkan seseorang rasa disayangi,dihargai. Seorang isteri walaupun penat uruskan rumahtangga, dengan ucapan sayang dan terima kasih buatkan penat lelah mereka hilang.

IKLAN

Suami walaupun penat cari rezeki,tenang hati,lapang jiwa dengar isteri ucap terima kasih abang. Isteri peluk,cium tanpa diminta.

KETIGA:

Sama-sama uruskan rumahtangga. Suami isteri masak di dapur,suami isteri kemas rumah,suami isteri sidai baju. Suami isteri jaga anak,suami isteri belajar ilmu kelahiran,penyusuan,pemakanan sihat. Lakukan segalanya kerana rasa tanggungjawab.

KEEMPAT:

Jika ada salah faham. Duduk semeja berbincang. Bincang bukan mahu buat keputusan siapa salah,siapa menang. Bincang apa perlu kita buat,dari mana kita perlu mulakan,bagaimana supaya masalah sama tidak berulang.

IKLAN

Contoh: suami suka ngeteh sehingga larut malam. Ajak suami bincang dengan hikmah. Cerita kepada suami apa yang buatkan kita rasa tidak selesa jika suami setiap malam ngeteh. Suami dengar dengan baik,dengan penuh perhatian. Dan mulakan apa yang terbaik untuk keluarga ini.

KELIMA:

Suami isteri kena selalu ucap terima kasih. Ucapan terima kasih ini tanda satu penghargaan. Sayang terima kasih jaga anak kita,terima kasih sediakan makan minum,gosokkan baju untuk abang. Abang terima kasih susah payah mencari rezeki untuk kami,terima kasih jaga kami,terima kasih sediakan tempat tinggal,sediakan pakaian makan minum untuk kami.

IKLAN

Tuan puan. Hargai keluarga ini,sayangi keluarga ini,selamatkanlah keluarga ini dari huru hara padang mahsyar. ‘Peluk’ dan ‘ciumlah’ keluarga ini kerana Allah dan Rasul. Moga asbab kita bersama mereka disyurga nanti.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#IsteriAnugerahTerhebat

MW: Ada benarnya.Suami isteri perlu belajar mencintai pasangan setiap hari. Agar perkahwinan yang dibina kekal mewangi dan hubungan bertambah erat.

Sumber: Muhammad Hassan