Setiap pasangan yang berkahwin pastinya mengharapkan kehadiran cahayamata sebagai pelengkap dan penyeri dalam kehidupan berkeluarga.Baik cepat mahupun lambat. Hampir 10 tahun menanti penuh sabar, alhamdulillah rezeki buat penyanyi bersuara merdu Azmi Saat dari Caliph Buskers dan isteri, Nazira Muhammad untuk mendapat zuriat akhirnya bakal menjadi nyata.

Menariknya, ‘peHampir 10 tahun menanti penuh sabar, alhamdulillah rezeki buat penyanyi bersuara merdu Azmi Saat dari Caliph Buskers dan isteri, Nazira Muhammad untuk mendapat zuriat akhirnya bakal menjadi nyata.rjalanan’ dan laluan yang dilalui juga tidak mudah. Azmi mengambil pendekatan yang sangat terbaik, dengan selalu bersama-sama dan menggembirakan hati isteri sepanjang mereka berkahwin. Sekalipun, tidak mengabaikan isteri apatah lagi menggunakan alasan anak untuk berkahwin lain.

Berikut perkongsian dari Azmi Saat yang dikongsikan baru-baru ini,

Dulu, waktu 5 tahun awal perkahwinan saya dan isteri, , dia tak marah langsung kalau saya bergurau fasal nak kahwin lain.Kononnya nak carikan dia kawanlah, kasihan dia penat buat kerja seorang-seoranglah, nak bagi dia merasa ada payung emaslah.

Bukan setakat tak marah, malah dia boleh mencabar saya lagi sebab dia tahu saya memang tak berani. Sembang saja kuat.

Gurauan Kahwin Lain

Lepas 5 tahun, kalau saya bergurau hal seperti itu, respond dia dah tak seperti biasa. Selalunya dia akan terdiam. Tak ada lagi kata-kata mencabar apa lagi gelak tawa.Bila perasan begitu, saya cuba kurangkan gurauan-gurauan seperti itu sebab tahu dia tak suka. Tapi, kadang-kadang terlepas juga.

Pada tahun ke lapan perkahwinan, dia hamil tapi tak sampai 2 bulan kandungannya gugur. Mulai dari saat itu, dia selalu termenung bila baru lepas bermain dengan budak kecil, sedih bila terbaca ucapan Selamat Hari Ibu, rasa kecil bila kawan-kawan bersembang fasal anak masing-masing. Apa lagi bila berjumpa dengan saudara-mara yang tak pandai jaga mulut persoalkan bila nak dapat anak. Akan basahlah baju saya dengan airmatanya.

Dia juga selalu sangat bertanya pada saya, “Yang, kalau saya tak dapat beri awak anak, awak akan kahwin lain tak?”

Barulah saya tahu, rupanya dia tak suka gurauan-gurauan seperti itu sebab dia takut saya gunakan alasan anak untuk kahwin lain. Sejak dari itu, saya tak mahu lagi bergurau nak kahwin lagi. Selagi dia hidup, cuma dia seorang isteri saya walau apa pun yang terjadi.

Masuk Tahun Ke-10 Perkahwinan, Azmi Saat & Isteri Bakal Dapat Anak Pertama!

Hidup Tanpa Anak Juga Seronok

Saya cuba hiburkan dia supaya dia tidak kesunyian. Pantang ada masa lapang, pasti saya akan bawa dia bercuti ke hotel-hotel. Saya nak dia tahu, hidup suami isteri tanpa anak juga seronok. Malah mungkin lebih seronok dari orang lain yang ada anak.

Alhamdulillah rasanya hiburan yang saya beri menjadi. Sampai masuk tahun 2021 iaitu tahun ke sepuluh perkahwinan, kami sepakat untuk lupakan fasal anak. Kita cari kebahagiaan berdua sahaja.

Masuk Tahun Ke-10 Perkahwinan, Azmi Saat & Isteri Bakal Dapat Anak Pertama!

Isteri Hamil 4 Bulan

Segala puji bagi Allah. Dialah yang maha mengetahui dan Dialah yang merancang segalanya. Berkat doa yang tak putus-putus dari Emak, keluarga dan orang sekeliling, tak lama lepas kami sepakat begitu, isteri kata dia rasa tak selera makan, selalu rasa nak muntah.

IKLAN

Bila kami pergi buat rawatan, rupanya isteri saya hamil. Sekarang sudah hampir 4 Bulan.

Jujurnya, waktu awal-awal kami dapat berita kehamilan itu, kami tak pun terus gembira. Mungkin sebab dah mula rasa seronok hidup berdua. Bila dah balik rumah, barulah gembira itu datang. Mulalah mencaritahu apa yang perlu untuk orang mengandung dan bersalin.

Saya mohon doa dari kawan-kawan semua, semoga kandungannya sihat, isteri saya sihat dan anak yang lahir nanti akan jadi anak yang soleh.

Saya doakan kepada sesiapa sahaja yang sedang berusaha untuk memperoleh cahaya mata supaya diberikan kesabaran, kekuatan untuk mengharungi apa sahaja ujian sebagai pasangan suami isteri.

Sama-samalah kita bersyukur dengan apa sahaja yang tuhan beri. Banyakkan beristighfar memohon keampunan atas segala dosa, pasti Allah akan tunaikan setiap doa kita.

Mudah-mudahan Allah selalu menyematkan rasa bahagia dalam hati-hati kita walau bagaimana pun keadaan kita.

Baca Lagi Di Sini:
‘Tiada Anak Bukan Hukuman Tuhan’, Lelaki Ini Selit 8 Tip Buat Suami Isteri Yang Down Bila D

MW: Alhamdulillah tahniah buat Azmi Saat dan isteri setelah 10 tahun usia perkahwinan bakal dikurniakan zuriat. Bukan tempoh yang sekejap, tapi tetap berusaha, setia dan gembirakan isteri sepanjang menempuh ujian perkahwinan. Memang terbaik!

IKLAN

Sumber: Azmi Saat

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Masuk Tahun Ke-10 Perkahwinan, Azmi Saat & Isteri Bakal Dapat Anak Pertama!

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

Masuk Tahun Ke-10 Perkahwinan, Azmi Saat & Isteri Bakal Dapat Anak Pertama!

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Masuk Tahun Ke-10 Perkahwinan, Azmi Saat & Isteri Bakal Dapat Anak Pertama!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI