Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

Ramai sebenarnya mak-mak di Malaysia ini yang punya hobi menjahit. Baik secara profesional mahupun suka-suka. Bila ada ruang menjahit di rumah, rasa seronok itu lain macam.

Cuma bilik mana nak diambil untuk buat ruang menjahit itu? Puan Sharubariyah Abu Bakar ini, dah bertahun-tahun tinggalkan hobi menjahit ini.

Bila tiba-tiba datang ilham itu, naklah ada ruang jahitan yang seronok untuk berlama-lama di situ. Jadi ini yang beliau makeoverkan.

Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

Bilik Baju Bertukar Jadi Ruang Menjahit

Kata Puan Sharubariyah, “Asalnya bilik ni merupakan bilik baju.. Saya terasa nak menjahit setelah bertahun-tahun lamanya, hobi ini ditinggalkan.

Bilik diubah suai, sedikit ruang menjahit disediakan.

IKLAN

Memandangkan bilik ini sempit, jadi saya gunakan meja ikea boleh lipat untuk dijadikan meja memotong kain.

Tempat benang beli di Shoppe, bekas kecil-kecil beli di Eco shop dan storage box besar beli di Ikea.”

Transformasi Ruang Jahitan Idaman

Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

Sebelum

  • Tudung – dalam gulungan. Katanya, sebahagian dah diberi pada orang. Sebab nak buatkan bilik menjahit.
  • Tempat gantung baju drill guna wall plug besi jenis L shape.

Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

Selepas

  • Sediakan loteng, bahagian atas stor.

Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

  • Meja lipat Ikea – setakat ini, meja stabil. Tak gerak-gerak waktu kerja-kerja menyulam.

Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

Boxes putih dan rak beli di Ikea.

  • Drawer beli di Ikea
  • Gunakan drawer untuk letak gunting dan kertas pola. Labelkan setiap drawer agar mudah nak cari.
  • Tempat simpan barang keperluan jahitan.

Makaeover Bilik Baju Jadi Ruang Menjahit, Meja Lipat Mudahkan Potong Kain

  • Buku-buku jahitan disusun kemas.

MW : Puas hati kan bila ada ruang menjahit tersendiri. Seronok nak buat kerja-kerja menjahit tu. Rasa bahagia pun datang. Bolehlah cuba idea bina ruang jahitan seperti yang dikongsikan di atas.

Baca sini : Tutorial lengkap jahit KURTA simple, cara paling mudah dan cepat.

Sumber/Foto : Sharubariyah Abu Bakar *Artikel diterbitkan dengan keizinan penulis.