Cucur Badak antara kuih tradisi kegemaran ramai. Tapi tak ramai yang pandai buat kuih ni jika tak ikut cara yang betul. Selalunya kulitnya kurang rasa keledek, keras sebab terlebih tepung. Malah intinya juga sedikit. Rupanya antara tip nak buat kuih cucur badak yang sedap, gebu dan lembut kena guna ubi keledek oren yang dikukus. Malah letak tepung sikit sahaja.
Ilmu buat kuih cucur badak ini dikongsikan oleh Puan Zuraida Abdullah sendiri. Ia merupakan resipi arwah ibunya, yang dibuat jualan. Jadi buat mak-mak yang nak buat makan sendiri, mahupun berniaga kuih ni boleh ikut tip dan ilmu yang dikongsikan.
Berikut perkongsian tersebut;
Jom kita kongsi step by step tutorial buat kulit cucuq badak versi kak aida versi arwah mak kak aida berjualan zaman dulu-dulu. Bahannya mudah ringkas.
Selalu pembantu kak Aida yang buat hari ni special, kak Aida yang turunkan tutorial kulit badak. Tak ada ilmu tersembunyi.Semoga bermanfaat.
“Alhamdulillah, mintak ahli group mendoakan arwah mak kak Aida di sana. Semoga rezeki kita semua yang berniaga kuih muih tradisi dilimpahkan Allah swt. Semoga pahala kebaikkan ilmu sampai kepadanya arwah Azizah Binti bakar.Amin.”
Resepi kulit cucur badak gebu lembut dan mudah.
Bahan-Bahan:
(Sukatan Makan Sendiri)
Sekilo ubi keledek oren (dikukus)
200 gram tepung gandum jenama apa-apa pon boleh
Secubit garam
(Sukatan Berniaga)
10 kilo ubi keledek oren (dikukus)
2 kilo tepung gandum
Sesudu bukit garam
Ads
Cara Membuat:
1.Kukus ubi keledek (sifat ubi keledek oren serap air, tak boleh rebus nanti asyik tambah tepung pun tak akan cantik adunan malah bertambah lembek).
3. Dah siap uli sebati boleh lah masukkan inti. Bulat-bulatkan macam kat pic tu.Kak Aida halalkan ilmu ni untuk semua mencuba buat makan atau bisnes.
Untuk inti resepi dah dikongsikan sebelum ni. Bahan sama ja kalau google resepi inti cucur badak utara pedas manis.
Ads
Bahan-Bahan (Inti):
Cili (singgit)ikut suka pedas
Halia besar ibu jari
10 batang serai
2 biji Bawang besar
5 ulas Bawang putih
4 sudu Jintan manis
Serbuk kunyit ikut suka
Udang geragau atau kering boh lebih
2 biji Kelapa parut
Garam ,perasa dan gula
Cara Membuat:
1. Kisar semua bahan-bahan, cili kering,serai, halia, bawang besar, bawang putih, jintan manis dan serbuk kunyit sehingga halus.
2. Kemudian tumis dan manuskkan udang geragau serta kelapa parut.
3. Masukkan pula gula, garam dan perasa.Kacau sebati. 4.Kalau ada air kelapa boleh gunakan untuk inti kalau tak ada air biasa jee.
Selamat Mencuba.
Info Ekstra!
Semasa menguli untuk masukkan inti, pastikan basahkan tangan kita dengan minyak agar mudah dibulat-bulatkan dan doh tak melekat.
Memang gunakan tepung sikit sahaja, agar kuihnya tak keras dan rasa keledek.
MW: Terima kasih berkongsi ilmu dan tip buat kuih tradisi cucur badak ni. Jadi buat mak-mak yang nak cuba buat sendiri tak kira buat untuk keluarga atau berniaga, boleh ikut tip yang dikongsikan ini.
Bukan bulan puasa je, bila-bila pun boleh makan taufu fa ni. Buat pencuci mulut masa raya pun best. Selalunya kita beli di pasar malam sebab ramai yang fikir susah nak buat rupanya senang sangat.
Ikut je cara Pengasas Tia Amelia dan Masak With Passion, Datin Ismarohaiza ni, gerenti sedap dan gebu. Ikut sebijik-sebijik ye, baru dapat hasil yang wow.
Resipi Taufu Fa Gebu
Bahan-bahan:
2 kotak soya 1 liter
2 ketul gula Melaka
2 sudu kecil serbuk agar-agar
3-4 helai daun pandan
2 sudu gula perang
1 sudu kecil tepung jagung
Sedikit garam
Cara buat:
1-Bancuh agar-agar dengan sedikit air soya di dalam cawan atau mangkuk. Kacau sehingga sebati.
2-Kemudian, masukkan bancuhan ini bersama lebihan air soya di dalam periuk. Kacau sehingga sebati dengan api sederhana. Tuangkan ke dalam mangkuk atau acuan. Biarkan acuan ini sejuk dan beku.
3- Sementara itu, masukkan 2 ketul gula Melaka bersama 2 sudu gula perang dan sedikit garam di dalam periuk . Masukkan satu sudu kecil tepung jagung. Tepung jagung tu option, kalau tak nak letak pun tak pa. Kacau sehingga sebati, jangan pekat sangat ye.Pastikan api sederhana.
4.Bila soya dah beku, potong dan letakkan di dalam bekas. Kemudian, tuang air gula Melaka. Sedia dihidangkan bersama menu lain. Bagi yang masih ragu-ragu boleh ke ig @datinismatia untuk menonton video cara membuat taufu fa. Selamat mencuba!
Nak beli Chicken Nugget macam yang dah siap bukan elok sangat, lebih selamat kalau buat sendiri. Nak makan banyak pun tak kisah sebab buat sendiri.
Resepi daripada Puan Nurul Natasya Abidin ini tak renyah sangat sebab sekali buat boleh simpan peti. Nanti nak goreng balut je dengan telur dan tepung. Terus boleh ngap!
Bahan-bahan Buat Chicken Nugget
Ayam bahagian dada – blend
Daun sup – cincang halus
Carrot – cincang halus
Tepung ubi – 2 sudu
Tepung gandum – 5 sudu
Garam
Lada sulah
Cara buat:
Rebus / kukus semua bahan. Bekukan.
Bila nak goreng gaul dengan telur dan salut ( tepung gandum + tepung jagung )
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di
download sekarang!
Resipi Apam Nasi tak pernah ubah, ikut kod 3112 mesti jadi elok gebu, kembang mekar hasilnya. Inilah resipi yang dikongsikan oleh Puan Ainon Sidi dan dijadikan rujukan setiap kali nak buah kuih Apam Nasi yang sedap ini.Memang elok hasil kejadiannya.
Pagi kukus, malam tadi perap, lama jugak makcik tak buat Apam Nasi. Tapi mak cik tak suka makan dengan nyok. Resepi dari muda sampai ke tua tak pernah ubah. Ni resepinya. 3112 kodnya.
1. Masukkan semua bahan-bahan di atas dan blender.
2. Kemudian, masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat-rapat, perap dan simpan.
3. Peram dalam 5 jam. Masa nak kukus masukkan Eno Biru 1 peket kacau rata.
4. Masukkan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit. Siap!
Info Ekstra!
Untuk cawan nasi boleh guna 1 biji ragi bahagi 3. Kalau ragi kecil bahagi setengah sahaja.
Nak apam cantik kejadiannya, penting perap adunan semalaman dan tutup rapat. Nak kukus baru masukan Eno 1 peket.
Nahas SUV di Bukit Kawah meragut nyawa sepasang bakal pengantin apabila Toyota Fortuner yang dinaiki terjunam ke dalam gaung. Baca kronologi penuh, siasatan polis dan peringatan keselamatan jalan raya.