Dikatakan buah aprikot mengandungi vitamin A, C, K, E dan niasin. Ia turut mengandungi sejumlah vitamin yang diperlukan dalam pemakanan seharian. Kandungan mineral yang terdapat dalam buah aprikot juga amat baik.

Mineral yang terdapat dalam buah aprikot termasuklah potassium, tembaga, mangan, magnesium, dan fosforus. Selain itu aprikot turut mengandungi sumber serat pemakanan yang amat diperlukan oleh tubuh.

Aprikot atau nama saintifiknya Prunus armeniaca berbentuk bulat dan berwarna kuning. Buah aprikot kelihatan seperti versi buah pic yang lebih kecil tetapi ia rasanya hampir sama seperti buah plum.

Buah aprikot boleh dimakan begitu sahaja atau setelah dikeringkan. Biasanya buah ini banyak digunakan dalam pembuatan pelbagai jenis jus, jem dan agar-agar. Minyak aprikot juga boleh dihasilkan daripada bijinya.

Kenapa Kita Perlu Makan Buah Aprikot?

Aprikot memiliki kebaikan untuk kesihatan. Tidak rugi mengambilnya dalam pemakanan seharian. Berikut adalah antara kebaikannya untuk kesihatan tubuh kita.

IKLAN

Melegakan Sembelit

Penyelidikan yang terdapat dalam World Journal of Gastroenterology menunjukkan aprikot kaya dengan serat dan dikatakan amat baik untuk membantu melancarkan pergerakan usus. Disebabkan itu jugalah buah aprikot amat disyorkan buat mereka yang mengalami masalah sembelit dengan kerap .

Menguatkan Tulang

Buah aprikot dikatakan mengandungi hampir kesemua mineral yang diperlukan untuk pembentukan tulang seperti kalsium, fosforus, mangan, besi dan tembaga. Sebab itu jugalah dengan memakan aprikot dikatakan mampu memastikan pertumbuhan dan pembentukan tulang dengan sihat. Ia juga dikatakan mampu mencegah masalah tulang berkaitan usia seperti osteoporosis.

Memperbaik Kesihatan Jantung

Memakan buah aprikot dikatakan cara terbaik untuk melindungi jantung daripada pelbagai penyakit termasuklah atherosclerosis, serangan jantung dan stroke.  Semua ini berikutan dengan kandungan vitamin C, potassium dan serat pemakanan yang ada dalam buah aprikot menyumbang kepada kesihatan kardiovaskular.

IKLAN

Memperbaik Metabolisme

Tahap cecair di seluruh tubuh bergantung sepenuhnya pada dua mineral iaitu potassium dan sodium. Kandungan tinggi potassium dalam aprikot telah dikaitkan dengan kemampuan mengekalkan keseimbangan cecair dalam tubuh, sekaligus memastikan tenaga dibahagi-bahagikan dengan sempurna pada organ-organ dan otot-otot.

Melegakan Sakit Telinga

Minyak aprikot dikatakan baik untuk sakit telinga. Dengan menitikkan beberapa titisan minyak pada lubang telinga yang bermasalah dikatakan mampu melegakan masalah tersebut. Menurut saintis, kehadiran antioksidandalam minyak pati aprikot dikatakan bertangunggjawab dalam melegakan sakit telinga.

Melegakan Demam

Jus aprikot dikatakan boleh diberikan kepada mereka yang mengalami demam kerana ia menyediakan vitamin, mineral, kalori dan air yang diperlukan tubuh. Pada masa yang sama ia mampu menyahtoksid pelbagai organ tubuh.

IKLAN

Mengurangkan Keradangan

Sifat antikeradangan yang terdapat dalam buah aprikot dikatakan mampu memberi kesan pada suhu keseluruhan tubuh ketika dalam keadaan sakit. Pesakit arthritis dan gout dikatakan boleh memakan buah aprikot jika mereka mahu mengurangkan keradangan pada bahagian tubuh mereka.

Membantu Merawat Anemia

Aprikot mengandungi besi dan tembaga yang dikatakan mampu membantu dalam pembentukan haemoglobin. Ini menyebabkan buah aprikot baik dimakan untuk membantu dalam merawat anemia.

Merawat Masalah Kulit

Minyak aprikot dikatakan baik untuk penjagaan kulit kerana ia mengandungi vitamin A. Ia mudah meresap pada kulit dan memastikan kulit tidak rasa berminyak sebaik disapu. Selain mampu digunakan untuk mengekalkan kulit halus dan bersinar, ia dikatakan juga mampu memperbaiki sejumlah penyakit kulit termasuklah ekzema, kegatalan, kulit buta dan masalah kerengsaan.

Melegakan Simptom-Simptom Asma

Minyak aprikot dikatakan mengandungi sifat-sifat antiasma secara semulajadi dan dikatakan mampu membantu memberi kelegaan terhadap penyakit dan simptom-simptom asma. Minyak patinya dikatakan mengandungi perangsang dan agen meningkatkan perembesan bronkial.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI