tidur

Tidur yang berkualiti dan mencukupi adalah amat penting bagi menjaga kesihatan badan untuk jangka panjang.Cukup membimbangkan rupanya purata rakyat Malaysia hanya dapat tidur kira-kira enam jam setiap malam serta 9 dalam 10 mengalami masalah tidur! Fakta ini merupakan antara hasil kajian yang dijalankan oleh Nielsen Malaysia mengenai kefahaman, corak tidur dan tabiat tidur rakyat Malaysia.

Ia dedahkan didalam majlis Kempen CSR Hari Tidur Sedunia sempena memperingati Hari Tidur Sedunia 2018 yang disambut pada bulan Mac setiap tahun.Kempen kesedaran kepentingan tidur tahun ini dianjurkan oleh pakar kesihatan tidur AmLife International Sdn Bhd dengan tema ‘Join the Sleep World, Preserve Your Rhythms to Enjoy Life”.

Punca Gangguan Tidur

Terdapat pelbagai punca kepada gangguan tidur.Menurut Encik Lew Mun Yee iaitu Presiden dan Pengasas Amlife,

“Gangguan tidur menjejaskan 45% penduduk dunia. Laporan media menunjukkan bahawa kira-kira 35% penduduk Malaysia amnya mengalami gejala-gejala insomnia dan 12.2% menghidap insomnia kronik”

Hasil kajian menunjukkan bahawa kita menghabiskan sehingga 1/3 hayat kita dengan tidur. Tidur adalah satu keperluan asas manusia dan penting kepada kesihatan dan kesejahteraan kita secara keseluruhan. Insomnia menjadi satu gangguan tidur yang umum dalam masyarakat moden, disebabkan gaya hidup yang sangat sibuk dan tekanan. Penularan produk elektronik menyebabkan kekurangan tidur dan memburukkan lagi keadaan.

IKLAN

Kajian Dedahkan 9/10 Rakyat Malaysia Alami Masalah Tidur & Purata Hanya Dapat Tidur 6 Jam Setiap Malam!

Akibat Kurang Tidur

Dr. Laura Palagini merupakan seorang psikiatri dan pakar tidur dari Itali untuk menerangkan peranan tidur yang berkualiti. Beliau menyentuh tentang gangguan yang dikaitkan dengan kesihatan mental, pelbagai penyakit kardiovaskular dan juga penyakit alzheimer. Beliau mempunyai pengalaman lebih 2 dekad dalam penyelidikan biologi dan psikologi klinikal serta kepakaran dalam gangguan tidur.

IKLAN

Dr Laura menerangkan bahawa ritma harian waktu tidur bukan sahaja dikawal atur oleh faktor-faktor dalam badan tetapi juga faktor-faktor luar badan, dan juga faktor-faktor alam sekitar seperti sinar matahari dan gaya hidup.

IKLAN

“Gangguan kepada ritma harian waktu tidur merosakkan mesin tidur yang mengawal atur tidur. Tidur nyenyak adalah satu daripada tiga tunggak kesihatan yang baik selain diet yang seimbang dan senaman secara tetap.”

“Gangguan tidur menjejaskan kualiti kesihatan dan menimbulkan masalah seperti obesiti dan diabetes, melemahkan sistem imun, menyebabkan pelbagai keadaan psikologi seperti kemurungan, keresahan dan psikosis. Akhirnya, ia menjejaskan kesejahteraan & kualiti hidup, produktiviti sosial & kerja kita,”

6 Corak Tidur Rakyat Malaysia:

AmLife telah mendedahkan penerbitan hasil kaji selidik yang dibuat oleh Nielsen Malaysia tentang kefahaman, corak tidur dan juga tabiat tidur rakyat Malaysia. Antara hasil penting tinjau selidik itu ialah :

1. 9 dalam 10 rakyat Malaysia mengalami masalah tidur.
2. Purata rakyat Malaysia hanya dapat tidur kira-kira enam jam (berbanding tujuh hingga sembilan jam yang disyorkan) setiap malam.
3. Punca utama masalah tidur dalam kalangan rakyat Malaysia ialah tekanan, keresahan dan kemurungan.
4. Kesan-kesan gangguan tidur termasuk sakit kepala, kelesuan, sukar untuk berfikir atau memberi tumpuan, dan sakit bahu dan leher.
5. Rakyat Malaysia bersetuju bahawa adalah penting untuk mencari penyelesaian apabila menghadapi gangguan tidur. Bagaimanapun, 40% daripada mereka tidak mengetahui caranya.
6. Rakyat Malaysia lebih suka penyelesaian cara semula jadi dalam soal mendapatkan tidur yang lebih baik (43%).

Jadi mak-mak yang ada anak kecil walaupun kebarangkalian untuk dapat tidur yang cukup tu agak susah nak dapat. Cubalah, berusaha jaga waktu tidur dan dapatkan tidur yang cukup demi kesihatan diri, mental dan fizikal untuk jangka panjang.

Sumber: Amlife