Aiskrim kacang merah yang lemak-lemak manis memang menjadi kegemaran ramai. Jika dahulu, aiskrim potong kacang merah sering dijual di kedai runcit, kini, aiskrim ini boleh dibuat sendiri di rumah.
Boleh buat banyak-banyak, simpan stok di dalam peti sejuk. Jika teringin, ambil sahaja. Bila buat sendiri, anak-anak boleh makan banyak kali. Puas hati bila tengok anak-anak suka makan hasil air tangan sendiri.
Jomlah kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ini.
RESIPI AISKRIM KACANG MERAH LEMAK BERKRIM
Bahan-bahan:
350 gram kacang merah
2.5 liter air masak
1 cawan gula
1/2 tin susu pekat
1 kotak santan (kecil)
1 tin susu cair
3 sudu tepung jagung
3 sudu sirap
1 sudu kecil garam
Ini ‘Rahsia’ Cara Nak Buat
Cara membuat:
Rendam kacang semalaman. Kemudian rebus sampai empuk dan kisar kasar.
2. Didihkan air, masukkan gula.
3. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dan kacau.
4. Masukkan susu pekat, santan, sirap dan garam.
5. Masukkan kacang merah dan kacau sebati.
6. Bila sudah sejuk boleh masukkan dalam plastik aiskrim. Simpan dalam peti beku semalaman.
Kalau makan mee kari, mee rebus, atau masakan sup, penyedapnya mestilah bawang goreng. Memang ‘ngam’ lah, boleh bertambah-tambah nasinya. Sebenarnya tak susah pun buat sendiri bawang goreng. Sebab sestengah bawang goreng yang dijual kat kedai, agak hancur, tidak tahan lama dan kurang rasanya.
Jadi, dengan modal RM5, mak-mak boleh buat sendiri bawang goreng. Siap boleh buat stok lagi untuk makan esok-esok. Tak perlu risau, bwang goreng ‘masuk angin’. Perkongsian daripada Ameera untuk buat bawang goreng sendiri dengan guna dua bahan sahaja.
“Saya kongsi buat bawang goreng nie dengan bahannya hanta bawang dan sedikit garam.
Hasilnya sangat sedap dan ranggup. Semudah ABC.
“Masa penyediaannya pun tak adalah lama, ambil masa 15 minit sahaja. Sedap terangkat daripada beli. Yang penting ranggup.
Cara membuat berdasarkan kepada gambar di bawah.
Kupas kulit bawang.
Selamat mencuba!
MW: Baru tahu nak bagi bawang goreng ranggup. Kalau tak sekeja paje dah masuk angin. Boleh buat stok kat rumah dan tak payah nak beli dah lepas nie.
Tarik Buang Kulit Hijau, PETUA Masak Sayur Keladi Supaya Tak Gatal Bila Makan! Sayur batang keladi memang sedap apabila di masak lauk kampung seperti Asam Pedas Utara, Asam Rebus, Masak Lemak Cili Api dan sebagainya.
Namun nak siang sayur batang keladi ni ada caranya. Jika salah teknikya, tekak boleh jadi gatal-gatal bila dimasak kuah nanti.
Petua nak masak sayuq keladi tak jadi gatai senang ja. Petua ni aku dapat masa tahun pertama aku berniaga Nasi Ulam & Sayur Keladi Asam Pedas Utara.
Makcik di market bagi petua. Makcik tu memang dok juai keladi di market. Petua dia ;
1. Kena tarik buang kulit hijau yang ada dekat batang keladi tu. Walaupun perniaga keladi dah tarik dekat kita siap-siap. Tapi masa dok basuh tu, tarik mana yang perniaga keladi tu terlepas pandang. Masa handle keladi pakai sarung tangan or plastik ok.
Kalau tak pakai nanti tangan jadi gatai.
2. Basuh bersih dan toskan. Tonyoh-tonyoh sikit keladi tu masa basuh tau.
3. Masak ayaq buh asam keping 3-4 keping dan buh garam kasaq sikit. Masak ayaq tu sampai mendidih.
4. Masuk batang keladi. Masak sampai empuk/lembut. Masa masak tu ampa balik-balik kan bagi semua bahagian keladi kena ayaq rebusan tu. Masak la sampai keladi lembut/empuk. Toskan. Buang ayaq rebusan dia. Siap. Confirm batang keladi ampa takkan gatai.
Pastu tahan ayaq, blend bahan nak buat asam pedas rebuih naik sampai mendidih dan masuk batang keladi yang kita dh siap tos tadi.
Aku guna cara ni ja, memang keladi aku masak tak jadi gatai lepaih dah siap masak. Sebelum juai, kami akan rasa kuah dan ambik keladi yang kecik untuk gigit dan rasa.
Memang tak gatai dah. Terima kasih pada ilmu yang makcik tu turunkan.
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...