Bila sesuatu isu timbul di media sosial, ramai yang gemar berkongsi dan meluahkan pendapat, baik di ruangan komen mahupun buat posting khas di timeline wall masing-masing.Perlu tahu bagi pandangan tu tak salah, namun ada caranya. Jangan mudah melatah menulis komen berbaur fitnah, mengutuk, mengata dan membuat tuduhan serta kecaman tanpa usul periksa.

Kadangkala sesuatu isu yang timbul tu, terutamanya melibatkan perkara peribadi dan urusan rumahtangga orang lain, kita tak kenal pun dia atau tak tahu pun situasi atau keadaan sebenar yang dihadapinya bagaimana. Namun cara kita memberi komen, seolah-olah kita sangat kenal,tinggal serumah, tidur sebantal dan makan sepinggan.

Bayangkan komen negatif yang ditulis, dibaca dan dikongsikan pula oleh ribuan netizen yang lain. Tanpa sedar, berapa banyak dosa yang kita kumpul.

Komen negatif boleh mencetuskan pergaduhan, rasa tak puas hati dan pertelingkahan. Sekaligus secara tak langsung menjadikan kita salah seorang ‘pembuli siber’ menerusi komen yang kita tulis.

IKLAN

Ingat iya dosa sesama manusia, tidak dapat diampunkan tuhan. Jangan pula kita merangkak di akhirat nanti, menuntut kemaafan daripada orang yang kita telah berbuat dosa kerana jari kita yang rancak menulis komen negatif di media sosial.

Jadi berhati-hatilah dalam memberi komen di media sosial, jangan kerana jari boleh menjadi punca kita terjerumus ke neraka.

IKLAN

Jari Punca Ke Neraka! Hati Hati Beri Komen Di Media Sosial

IKLAN

Ikuti kupasan lanjut Jari Ke Neraka dalam Mingguan Wanita Talkshow musim baharu di Astro Prima 105 dan Prima HD 121 pada pukul 11 pagi hingga 12 tengahari bersama Siti Elizad dan Amin Idris serta tetamu jemputan Elfira Loy, Abam Bocey dan Wan Dazrin (Da’i Wan).

Untuk sebarang komen dan persoalan untuk ditanyakan kepada tetamu dan juga pakar, hubungi Talian Teman Wanita Anda di 03-89389647 atau komen terus di ruangan komen yang disediakan. Jangan lupa jumpa esok ye semua!

#mingguanwanitatalkshow
#mingguanwanita
#temansetiapwanita
#AstroPrima105
#AstroPrimahd121

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI