Jangan sayang harta dunia! Bila mati satupun tak bermanfaat melainkan amal sedekah. Apabila mati anak Adam, maka telah terputuslah amalannya melainkan tiga perkara; sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat, anak soleh yang mendoakan ke atasnya.

Pelbagai ragam manusia, ada orang yang baik dan pemurah, tidak kurang juga yang bersifat kedekut walaupun baik. Sebenarnya, semua manusia memang ada sikap ini. Cuma antara sedar dengan tak saja kita ada sifat kedekut dalam diri.

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Jangan Sayang Harta Dunia!

Sementara kita masih bernyawa sedekahkanlah barang -barang tersebut, jangan sayang harta dunia. Seperti yang dikongsikan oleh Puan Dzuriasikim Dzulkifli, pengalaman yang dilalui sewaktu mengemas sebuah rumah memberi pengajaran dan peringatan buat dirinya dan juga bermanfaat buat insan di luar sana.

“Saya ingin berkongsi satu pengalaman yang lama tersimpan.  Ianya menjadi pengajaran dan peringatan buat diri saya sendiri juga…

Suatu hari dengan takdir Allah saya mengemas rumah seorang yang telah meninggal dunia…

  1. Ada terlalu banyak pakaian yang mahal harganya. Yang tidak dipakai lagi. Akhirnya rosak begitu sahaja.  Ianya dalam keadaan terbiar.
  2. Ada banyak pakaian lama. Yang usianya melebihi 10 tahun. Ianya baju kerja yang sudah rosak, baju anak-anak yang kecil, baju berlipat dan tidak berlipat yang lama.  Yang sudah tidak dipakai lagi.  Tetapi barangkali sayang untuk diberikan kepada orang.
  3. Ada banyak kasut. Yang sudah tidak dipakai lebih banyak dari yang masih dipakai.  Keadaan kasut yang sudah tidak dipakai ini masih baik.  Hanya sangatlah berhabuk serta bersawang.  Yang lama ini barangkali sayang juga untuk diberikan kepada orang.
  4. Ada banyak perabut lama yang sudah tidak digunakan lagi tetapi dibiarkan berada di dalam rumah. Perabut yang sudah rosak.  Hingga ruang rumah menjadi sangat sempit.  Bahkan perlu melangkah-langkah barangan ketika hendak berjalan.
  5. Sinki rumah yang bersih. Namun ada bekas yang banyak seperti bekas biskut, tin tin minuman, botol minuman, bekas pencuci pinggan dan banyak lagi yang tidak perlu ada atau tidak digunakan. Sebahagian dalam kotak.  Sebahagian di merata tempat.  Di ruang dapur juga perlu melangkah barang-barang ini.

Dan banyaklah perkara lagi yang tidak dapat saya tuliskan di sini.  Saya tulis untuk ingatkan diri saya sendiri….  Ketika itu saya terfikir….

Sementara kita masih bernyawa, selalulah ingatkan diri bahawa dunia ini hanya persinggahan semata.  Tempat sementara.   Kita tinggal di sini tidak lama.  Selalu juga ingatkan diri bahawa kehidupan itu sendiri adalah nikmat yang sangat besar.  Allahuakhbar.

Bukalah almari pakaian kita hari ini.  Berapa banyak pakaian yang kita miliki.  Berapa banyak tudung.  Berapa banyak yang dipakai.  Berapa banyak yang belum dipakai.  Berapa banyak yang sudah berbulan tidak disentuh.  Ada terlalu banyak pakaian yang kita miliki.  Sedangkan kita hanya mampu pakai satu sahaja pada setiap kali.

Lihat berapa banyak barangan plastik yang kita simpan.  Tetapi tidak dipakai.  Saya sudah sedekahkan kesemua barangan Tupperware saya kepada adik beradik, saudara mara dan kawan-kawan.  Hanya tinggal sangat sedikit untuk kegunaan sendiri.  Benar-benar yang dipakai sahaja.  Yang cantik dan masih dalam plastik semua saya berikan kepada orang.  Sebelum ini saya menyimpan ia dengan sangat lama kerana berasa sayang dan suka melihat kecantikannya.

IKLAN

Lihat pula pinggan mangkuk kita.  Adakah terlalu banyak.  Atau cukup untuk kegunaan harian sendiri.  Sebaiknya tidak perlu kita sediakan pinggan mangkuk yang istimewa hanya untuk tetamu.  Yang hanya tersimpan di almari.  Sementara kita dan keluarga makan dengan menggunakan pinggan biasa.  Hidangkan untuk suami dan anak-anak dengan set pinggan terbaik.  Ada orang yang tidak sempat menggunakan set pinggan idaman sendiri hanya kerana terlalu sayang.

Sebaiknya, kemaskan lah rumah kita selalu.  Jika tidak mampu, sekadarnya pun sudah cukup baik.  Tidak perlu simpan terlalu banyak barang yang tidak perlu.  Yang tidak kita gunakan.  Jangan sayang barang.  Jangan sayang pakaian.  Jangan sayang kasut.  Jangan sayang perabut lama.  Jangan sayang harta dunia.  Hinggakan berasa berat untuk disedekahkan.

Tidak perlu beli beg tangan berjenama atau murah dengan terlalu banyak atau berlebihan.  Satu, dua atau tiga pun sudah memadai.

Hendaklah kita selalu mengingatkan diri agar barangan yang bakal kita tinggal tidak menyulitkan orang lain nanti.

IKLAN

Apabila kita sudah pergi, tidak ada satupun yang bermanfaat lagi kepada kita.  Melainkan amal dan sedekah.,” ujar Dzuriasikim Dzulkefli.

“Perkongsian Memberi Manfaat” Warganet

Jangan Sayang Harta Dunia! Bila MATI Satupun Tak Bermanfaat Melainkan Amal Sedekah  Jangan Sayang Harta Dunia! Bila MATI Satupun Tak Bermanfaat Melainkan Amal Sedekah   Jangan Sayang Harta Dunia! Bila MATI Satupun Tak Bermanfaat Melainkan Amal Sedekah 

Mingguan Wanita : Sementara kita masih bernyawa sedekahkanlah barang -barang tersebut, jangan sayang harta dunia. 

IKLAN

Sumber /  Sumber Foto : Facebook Dzuriasikim Dzulkefli

 RAHSIA CANTIK NASHA AZIZ

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

Tip Cantik Isteri, Ibu & Selebriti Datin Elvina

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI