Sumber Foto: Instagram Nad Zainal

Wanita memikul peranan yang besar bukan saja sebagai isteri, ibu, penjaga ahli keluarga, pengurus rumah tangga dan tidak ketinggalan sebagai pekerja bagi mereka yang berkerjaya.

Selain perlu memastikan kesihatan fizikal sentiasa baik, tahap kesihatan mental juga sangat penting kerana ia mampu memberi kesan ke atas diri sendiri dan orang di bawah jagaan mereka.

Misalnya, apabila seseorang wanita dilanda kemurungan, fikiran negatif akibat kemurungan boleh menyebabkan mereka membuat keputusan kurang baik dalam pilihan pemakanan atau cara penjagaan anak-anak.

Memandangkan bulan Oktober merupakan bulan kempen untuk Kesihatan Mental Sedunia 2020. Mingguan Wanita sempat menemubual selebriti yang juga bergelar pelakon, isteri dan ibu iaitu Nad Zainal.

Jangan Cepat Rasa Lemah, Jika Perlukan Waktu Bersendiri Luahkan, Tak Perlu Pendam – Nad Zainal

Jangan Cepat Rasa Lemah, Jika Perlukan Waktu Bersendiri Luahkan, Tak Perlu Pendam – Nad Zainal

“Semuanya Sebab Sayang..” Suami Selalu ‘Sekolah’ Kan & Bebel Pada Nad Zainal

IKLAN

Sayangi Diri Anda

Diajukan bagaimana dia menghadapi stres. Nad yang kini sedang menjalani penggambaran drama bersiri Samarinda arahan Sharul Ezad yang berjudul Takdir Yang Tertulis, menerangkan sebagai seorang wanita sangat penting untuk tidak cepat berasa lemah.

“Bila menghadapi stres atau tekanan, pada saya jangan cepat rasa lemah atau down. Sebenarnya bila kita stres memang perasaan down akan menyapa. Jika kita berjaya bangun, dan kembali menyusun langkah, alhamdulillah.

“Saya berasa sangat bertuah kerana dikelilingi mereka yang sangat positif dan memberi sokongan dalam setiap lapangan kerjaya. Malah keluarga juga begitu menyayangi. Selain itu sayangilah diri anda,” luah Nad ketika membuka bicara.

IKLAN

Tak Ambil Berat Kata-Kata Negatif

Sebagai seorang isteri dan ibu juga bagaimana Nad menepis pelbagai kata-kata kurang enak daripada netizen?

Jangan Cepat Rasa Lemah, Jika Perlukan Waktu Bersendiri Luahkan, Tak Perlu Pendam – Nad Zainal

“Saya memang jenis yang tak ambil berat sangat tentang kata-kata negatif. Famili saya alhamdulillah memahami, dan mereka juga mengambil langkah tak ambil pusing.

IKLAN

“Malah saya juga fokus dengan lakonan saya berbanding gosip peribadi, itu yang terbaik.”

Jika tidak keberatan boleh kongsi kan cara-cara anda tangani stres dan bagaimana pula dengan suami adakah dia juga memberikan kata-kata positif pada Nad?

Jangan Cepat Rasa Lemah, Jika Perlukan Waktu Bersendiri Luahkan, Tak Perlu Pendam – Nad Zainal
Beruntung memiliki suami yang penyayang.

“Saya suka habiskan masa dengan anak dan suami, berjalan-jalan dan selalu buat movie night. Suami lah pengkritik dan jugak supporter nombor satu saya.”

Nasihat Nad terutamanya pada golongan wanita di luar sana yang menghadapi masalah stress terutamanya mereka yang bergelar ibu dan berkerjaya?

“Seringlah berbincang dengan pasangan anda. Jika anda perlukan waktu untuk bersendiri, anda berhak beritahu family. Tolonglah jangan pendam,” akhiri Nad.

Sumber Foto: Instagram Nad Zainal
Bagi mendapatkan lebih banyak kisah menarik sila ke Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI