Betapa konsep rezeki itu luas pengertiannya.Ramai yang terlepas pandang hakikat setiap rezeki yang diberikan itu datang daripadaNya sehinggakan tidak sedar tuhan dipersalahkan.Tuhan memberikan rezeki pada setiap hambaNya dalam pelbagai perkara. Apa yang penting bersyukurlah seadanya dan jangan sesekali merungut pada rezeki yang diberikan.

Sila hadam perkongsian daripada Abd Ghani Haron sebagai renungan kita bersama.

Tidak Sedar Tuhan Dipersalahkan

Ahad lalu pergi satu kenduri kahwin dah agak lewat petang.Saya cuma minum sahaja.Saya lihat tray buffet kekurangan lauk.Ketika minum di meja, seorang yang mengambil makanan datang duduk sekali dengan saya.
“Tak makan ka?”Dia menegur.
“Tidak,saya masih kenyang”Balas saya.
“Tak ada lauk dah.Buat kenduri jemput orang ramai,lauk tak cukup.Malu pada orang,tinggal kuah saja..”Dia merungut.

“Saya rasa kita kena ingat,rezeki itu ditangan Allah, Allah yang menentukan apa yang kita dapat makan.Jika kita datang rumah kenduri, tak dapat makan,maka tiada rezekilah tu.Tuan rumah telah berusaha nak sediakan bagi cukup, mana ada tuan kenduri merancang untuk tak cukup.Tetapi Allah menentukan sebahagian orang tak dapat makan, maka tak cukuplah.Jadi bersyukurlah dengan apa yang ada meskipun sekadar kuah dan nasi.Bukan makan itu matlamat hadir kenduri,tetapi memenuhi jemputan dan menjalin ukhwah itu yang lebih utama”

Dia terdiam,merah padam mukanya.

IKLAN

Hakikat Rezeki Ditangan Tuhan

Saya nak mengajak semua pembaca kepada hakikat rezeki ditangan tuhan.Jika pergi kenduri,apa yang tersedia itu rezeki kita, sedap ke tidak, berkenan ke tidak, tinggal kuah dan nasi saja ke, itulah rezeki kita.

Jangan sesekali bersungut kerana jika kita bersungut, kita sebenarnya merungut takdir tuhan.Tidak ada tuan kenduri yang mahu jamuannya tidak cukup, bahkan cukup atau tidak terletak kepada ketentuan Allah.Jika anda singgah di R & R dan dapati lauk habis, jangan bersungut kata pekedai tak reti berniaga, apa yang ada itulah rezeki kita.

IKLAN

Jika balik rumah,dibawah tudung saji hanya ada nasi dan ikan tamban tergeliat (bahasa kedah untuk ikan tamban kering)dengan sambal belacan makanlah, hanya itu rezeki kita.Jangan diherdik isteri yang memasak.Jika tiada rezeki,lauk dimasak jadi hangit,periok terbalik,ikan dilarikan kucing dan serba macam sebab tuhan akan jadikan.

Berlapang Dada & Bersyukurlah Seadanya

Berlapang dadalah sebelum menuding tangan menyalahkan orang lain kerana takut kita tersalahkan tuhan.Jika nak makan sedap,nak makan banyak berusahalah sendiri.Jika hanya nak datang mencedok ke dalam pinggan,bersyukurlah dengan apa yang ada.Bukankah ini lebih baik,anda pulang dari jamuan dengan rasa lega dan reda,moga tuhan juga meredai.

IKLAN

Sabda nabi yang bermaksud janganlah mengeji makanan, makan apa yang kita suka,tinggalkan yang tidak suka.Apa yang tidak dapat disuap ke mulut kita itu adalah bukan rezeki kita.Kalau tak elok pada mata kita,tak sedap pada lidah kita,tinggalkan dan jangan merungut kerana anda mungkin merungut pada rezeki yang Allah beri.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan menjadi pesanan buat kita agar menghargai dan mensyukuri setiap rezeki yang diberikan.

Sumber: Abd Ghani Haron

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI