Rupanya ada cara mudah untuk mengelakkan tuan rumah rugi akibat terpaksa menanggung membayar jumlah besar bil elektrik yang ditinggalkan oleh penyewa. Iaitu dengan menukar bil elektrik tersebut kepada nama penyewa, supaya mereka lebih bertanggungjawab untuk membayarnya atas nama sendiri.

Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Hazwan Abdullah ini.

Cara tukar nama bil TNB dari owner lama ke owner baru secara online, hanya perlu salinan IC sahaja.

1. Register dulu dekat
https://www.mytnb.com.my/

2. Lepas register dalam port TNB tu, kita boleh monitor bil, bayar bil , tengok penggunaan semasa and etc.

3. Untuk tukar nama, dari owner lama ke owner baru atau dari tuan rumah kepada penyewa, step dia sama, kecuali dokumen saja yang lain.

3.Kalau tukar nama dari owner lama dan owner baru, hanya perlukan ic copy saja.

4. Untuk memohon tukar nama, boleh rujuk screenshot dekat bawah, step by step.

5. Settle je permohonan tukar nama dekat portal, nanti kita akan terima satu email pengesahan untuk tukar nama.

6. Dalam sehari dua macam tu, staff TNB akan call kita untuk confirmkan permohonan kita.

7. Kemudian, TNB akan hantar satu lagi email beritahu no akaun TNB yang baru, dan juga lampiran deposit berapa yang kita kena bayar. Deposit boleh di bayar melalui online banking kepada nombor akaun TNB yang baru tu.

8. Lepas bayar deposit, kita akan terima satu lagi email from TNB ( welcome email) , so settle dah tukar nama.

9. Let say, bil kita setiap 25 hari bulan dan kita settle sebelum tarikh tu, bil yang baru terus atas nama kita.

10. Dalam proses permohonan tue, kita akan pilih bila tarikh akhir bacaan meter untuk akaun yang lama, sebagai contoh kita pilih 10 hb, so dari tarikh 26 hb hingga 10hb , penggunaan eletrik pada tarikh ni akan ditolak dari deposit owner lama. Selepas tarikh tu, penggunaan akan di caj kepada akaun yang baru

SETTLE !

Ini cara-caranya:

1. Register dulu dekat
https://www.mytnb.com.my/

2. Dekat sini kita boleh add berapa banyak akaun TNB yang kita nak, boleh letak rumah sendiri, rumah parents rumah mertua.

3.Untuk permohonan, tekan garisn tiga dekat atas tu.

4. Tekan apply.

5. Untuk tukar nama dari owner lama ken owner baru atau tukar nama dari owner kepada penyewa, tekan

“I am moving in, get me started”

IKLAN

6. Dekat property address tue , isi alamat sama dengan alamat semasa bil TNB, dia akan automatic keluar.

7. Then, pilih i’m applying as

8. Pilih individual.

9. So kalau unit tue residence, kita hanya perlukan ic copy sahaja untuk new owner.

10.Then, isi semua personal details owner baru.

11. Ok dekat sini, electric supply date adalah bacaan akhir meter akaun yang lama, so penggunaan eletrik pada tarikh yang kita pilih tue akan di bil kan depada owner baru.

Pilih jugak masa untuk bacaan akhir meter tue.

Kalau meter tue boleh access by TNB, tick jer

Yang address tue, just clikc dekat same address kalau kita nak bil hantar dekat adress yang sama.

12. Choose date.

IKLAN

13. Choose time.

14. Click same premise address.

15. Step 1 tue, boleh download permohonan kita, just untuk reference kita

Step 2, upload ic copy new owner.

16. Then, click all the requirement tue and click submit!

17. Kemudian dalam sehari dua macam tu, TNB akan hantar email beritahu nombor akaun yang baru, lepas tu berapa deposit yang kena bayar.

18. Ni deposit yang kena bayar, berbeza jumlah berdasarkan jenis kediaman. Kalah apartment, RM 263.

 

IKLAN

19. Lepas bayar deposit, kita akan terima satu email macam ni, so settle urusan tukar nama tanpa pergi kaunter.

Siap! Selamat Mencuba, Semoga bermanfaat.

Baca Lagi Di Sini:
Begini Caranya TUKAR & AKTIFKAN Kad Debit Maybank Secara Online!

CARA MUDAH Nak ‘Renew’ Lesen Memandu Tamat Tempoh Secara Online!

Mingguan Wanita: Mudah rupanya nak tukar nama bil elektrik kepada nama penyewa. Barulah penyewa rasa lebih bertanggungjawab kerana bil elektrik atas nama sendiri. Malah tuan rumah juga boleh mengelakkan rugi, bila penyewa tak bayar sebab bukan atas nama sendiri.

Sumber: Hazwan Abdullah, Vanilla Kismis

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita