Biasanya orang perempuan memang ada koleksi tupperware sendiri sebagai salah satu hobi dan terapi. Ada yang memang digunakan untuk kegunaan seharian dan ada yang memang dijadikan hiasan sahaja. Namun bila dah ada banyak sangat tu, elok la ada rak khas untuk tempatkan bekas-bekas Tupperware ini di rumah. Kalau encik suami pandai dan minat bertukang boleh cuba DIY sendiri, minta buatkan rak tupperware ini.

Boleh tengok idea rak tupperware yang dihasilkan oleh Encik Izat Akmal untuk koleksi bekas-bekas Tupperware isterinya.Memang cantik dan kemas.

“Siap rak tupperware wife.Tak pandai tapi berani cuba. Ni projek ke 3 wife suh buat untuk rumah sendiri.”

Besi hollow
Papan heveaboard
Tinggi 8×8
Cat mahogany

Sangat-sangat suke dengan kombinasi besi dan kayu.Alhamdulillah,siap jugak walaupun seminggu lebih.

Elehhh tipulah kalau orang pompuan tak suka ada rak khas untuk tupperware dia.. risau plak tupperware dia beranak pinak nanti.Kang kena tambah lagi rak..huhu

Habis dalam RM800 lebih, modal besi dan kayu cat barang-barang pun tak habis guna sebab tak boleh beli sikit-sikit hehe,simpan je untuk next projek.

 

IKLAN

Ukuran kaki, partition dalam tu saya main agak-agak je. Lebar dari depan ke belakang 1 kaki papan dia, so 1 kaki lebih sikit la campur frame.

IKLAN

Info Ekstra!

  • Papan heveaboard boleh cari di kedai jual kayu-kayu perabot. Dalam shoppee/lazada pun ada search heveaboard.

  • Weld jenis ACO mig 3in1. Pakai gas boleh, pakai rod pun boleh, tapi saya pakai yang gasless, tak pedih langsung mata.

  • Jaring besi (diamond mesh) harga RM90, sekeping 4x8kaki.

IKLAN
  • Saya memang zero. Saya tengok youtube, join fb group-group welding, tanya-tanya orang. Mesin ni pun beli bulan 3 awal pkp dulu. Tapi kena yakin dan berani cuba.

Semoga bermanfaat, Selamat mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
DIY Meja TV Guna PVC,Cat Hitam Terus Nampak Lawa Macam Besi!
DIY: Sorok Wayar TV Dengan Bajet Murah Saja. Semudah ABC

MW: Menarik juga idea buat rak tupperware ni. Boleh cedok idea yang dikongsikan dan jadikan inspirasi nanti. Paling penting memang jimat kos dan bajet, cantik, kemas malah lebih puas hati bila dapat buat sendiri untuk isteri tersayang.

Sumber: Izat Akmal