diet rendah kalori

Ada macam-macam jenis diet yang wanita boleh cuba untuk kembali kuruskan badan, lebih sihat dan kekal ‘fit’.Namun, jenis Diet Rendah Kalori ni paling sesuai bagi wanita yang memang suka makan nasi dan mesti kena makan nasi dalam menu pemakanan seharian.

Menerusi perkongsian oleh Nor Shahiera Roslan beliau kongsikan panduan lengkap Diet Rendah Kalori yang diamalkan sehingga berjaya menurunkan 10 kilogram sekaligus mencapai berat badan yang diidamkan.Paling penting ia kena disertai dengan 6 pantang larang ni.

Berikut antara perkongsian tersebut;

Hai hampaaa..
Kak Xara nak share macam mana Kak Xara turun berat dari 56kg ke 46kg.. Kak Xara tak da la diet mana pon sebab Kak Xara tak boleh dok kalau tak makan nasik.. So Kak Xara pilih diet yang boleh makan nasik.

Kak Xara buat DIET RENDAH KALORI.Kalau nak buat diet ni hampa kena kira sikit jumlah kalori yang hampa perlu sehari.. Cara nak kira Kak Xara buh kat bawah.. Make sure tengok gambaq sampai habis taw sebab hampa kena kira kalori kalau nak buat ni..

Diet ni cadangan hampa makan nasi dari beras perang tu tapi Kak Xara tibai ja nasi putih tu.. Tak banyak la makan.. Lauk tu lagi banyak dari nasik la.. Sayoq benda penting dan wajib ada setiap kali Kak Xara maakn.

1.JANGAN SKIP SARAPAN ✔

Jangan skip mana-mana hidangan. Lagi-lagi sarapan pagi. Rugi! Sarapan tu penting untuk mencetus metabolism harian anda. Tapi jangan la hampa tibai nasik lemak 3 bungkus.

2.SAY NO TO MAKAN MALAM

Maksud tak makan malam ni bukan tak boleh makan terus.. Kalau nak makan berat sikit hampa makan sebelom pukul 8.. Lepas pukul 8 makan untuk kunyah-kunyah manja ja.. Macam apple hijau..

3.SAY NO TO MINUMAN MANIS

Pastu Kak Xara memang tak amik minuman manis.. Dah dekat setahun Kak Xara minum ayaq kosong ja.. Tapi kadang-kadang ada jugak tersedut ayaq manis sikit.. Sikit ja tak banyak pastu insaf sat.. hehe

Ingat taw.Satu gram gula memberi empat kilo kalori kepada tubuh manusia. Kalori dan gula yang tidak digunakan akan bertukar menjadi lemak di dalam tubuh kita. Akibatnya, boleh menyebabkan seseorang menjadi obes.

IKLAN

4.SAY NO TO ICE

Yang ni betoi2.. Dulu Kak Xara kalau pi kedai makan.. Wajib order ais 1 cawan asing sebab seronok dok pepak/gigit ais.. Nikmat weyh.. Tapi semenjak perut koi kedepan.. Buat sit up pon tak menjadi.. Kak Xara stop amik ais.. serius wey menjadi.. Perut kempis..

(ada yang kata ais tak menggemokkan.. tapi Kak Xara tak amik ais untuk elak Kak Xara tak minum minuman manis. sebab dua-dua ni macam combo.. wajib.. sapa nak minum ayaq sirap tak buh ais.. so ni salah satu cara nak elak minuman manis.)

5.TEH HIJAU ✔

Kak Xara minum teh hijau taw hampa.. Jangan gatai dok pi tambah gula nah.. satgi rasa2 pait sikit dok buat rajin tambah gula pulak.. Teh hijau ni dia pertingkatkan pembakaran lemak.

IKLAN

6.SENAMAN ✔

Hampa buat la senaman sikit-sikit.. Kalau rasa malas nak keluaq umah.. Hampa tengok ja youtube.. Buat la tabata ka zumba sorang-sorang kat umah.. Kalau umah dua tingkat.. naik turun tangga tu.. Tak yah lama-lama.. Sat pon jadi la janji buat.. Kak Xara dulu dok pi zumba.. Kadang-kadang 3 kali seminggu.

Bab-bab makan Kak Xara boleh cakap hat tu ja sebab Kak Xara pon terumbang ambing lg..Point dia Kak Xara nak ajaq cara kira kalori yang perlu supaya hampa boleh mantain apa hampa makan.

Tambahan Kak Xara tunjuk apps yang hampa boleh download untuk kira kalori hampa dengan hampa makan apa pon dia kira skali.best kan??

Basal Metabolic Rate (BMR) = Jumlah kalori yang diperlukan oleh tubuh kita semasa dalam keadaan rehat mengikut berat, tinggi dan umur (tanpa aktiviti fizikal).

IKLAN

Daily Calorie Requirements (DCR) = Nilai kalori yang diri anda perlukan apabila anda melakukan aktiviti fizikal.

Nak kira ni hampa rujuk BMR ngan DCR punya gambaq tu..

Posted by Kak Xara on Friday, 27 October 2017

 

Kak Xara keja gelak ja hampa oii dengaq sora sendiri ???

Posted by Kak Xara on Friday, 27 October 2017

 

Sumber: Kak Xara (Nor Shahiera Binti Roslan)