
Isi Kandungan
ToggleResepi sosej ayam ini mudah saja nak buat. Bahan-bahan yang digunakan pun tak menggunakan bahan pengawet. Cuma 30 minit saja diperlukan untuk mengukus.
“Alhamdulillah, cubaan pertama buat sosej sendiri menjadi. Tak ada bahan pengawet lagi. Anak-anak pun suka makan.” Inilah resepi sosej ayam yang dikongsikan oleh Puan Liza Sabran.
Bahan-Bahan Sosej Ayam Homemade
Ayam
Lobak
2 biji telur
2 sudu tepung gandum
Garam dan separuh kiub ayam
Ini Cara Membuat
1. Blendkan daging ayam, sayur (saya guna lobak merah je), telur 2 biji, garam dan separuh kiub ayam. Tambahkan sikit air kalau terlalu pekat.
2. Gaulkan dengan 2 sudu tepung gandum.
3. Kukus lebih kurang 30 minit atau hingga masak.
4. Potong-potong ikut suka
5. Celupkan telur dan goreng.
Mudah sajakan. Nanti lebihan sosej ayam itu kena masukkan dalam peti beku. Tapi, memandangkan tak gunakan bahan pengawet ia taklah bertahan sampai berbulan lamanya.
Sumber/Foto : Liza Sabran
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Penyet Berempah Cara Mudah, Serbuk Serdak Itu Yang Buat Sedap

Isi Kandungan
ToggleTeringin hendak makan ayam penyet berempah dengan serbuk serdak yang sedap? Tak susah sebenarnya hendak buat ayam penyet ini.
Perap terlebih dahulu ayam itu dengan bahan-bahan yang sesuai dan kemudian goreng sehingga garing. Nak lagi sedap, boleh juga buat serbuk sendiri.
Tak tahu bahan dan cara nak buat? Boleh cuba buat resipi yang dikongsikan oleh Afy AL Habibi ini.
Resipi Ayam Penyet
Bahan-bahan Ayam Penyet Berempah Dan Kuah Sup
Seekor Ayam
Cara Buat
1-Cucuk sekeliling isi ayam dengan garfu. Untuk dapat ‘feel’ makan ayam penyet macam kat kedai, boleh guna bahagian ayam macam cikgu ye.
2-Rebus ayam tadi dalam kuah sup. Boleh tambahkan kaki dan leher ayam sekali. Keluarkan ayam setelah isinya separa masak. Toskan.
Cara buat kuah sup
– Masukkan air dalam periuk.
– Biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan, sup bunjut dan satu kiub pati ayam knorr.
– Perasakan dengan garam secukup rasa.
– Masa nak hidang, taburkan daun bawang dan bawang goreng
Bahan Dan Cara Buat Perapan Ayam Penyet Cara Mudah
1-Dalam satu bekas, masukkan secubit kapur dicampur 1/5 cawan air sejuk. Masukkan juga 3 sudu tepung beras. Dan, paling penting kena ada rempah ayam berempah cikgu afy untuk memudahkan kerja di dapur. Gunakan 1 sudu besar serbuk untuk menjadikan perapan ayam bertambah sedap.
2-Masukkan pula 1/3 sudu kecil serbuk kunyit. Masukkan juga secubit dua garam. Sepatutnya, kalau perap tanpa letak air dah tak perlu ye.
3-Kacau sebati bahan-bahan.Ambil ayam yang telah direbus tadi, perap ayam selama 30 minit. Perapkan sekali tauhu dan tempe.
4- Goreng sehingga ayam garing. Bau ayam waktu ni sangatlah wangi.
Artikel berkaitan
Wanita Ini Kongsi Teknik & Ramuan Istimewa Ayam Goreng Berempah Yang Dibuat Berniaga, Memang Sedap!
Resipi Serdak Berherba
1. Kisar serai sehingga halus. Kisar pula halia dan toskan juga airnya sehingga kering.
2. Asingkan kedua-dua bahan. Gaul dengan bahan di bawah:
– dua sudu besar tepung beras
– dua sudu besar telur putih
– secubit kunyit
– 1 sudu besar rempah ayam berempah cikgu afy
– sebatikan dengan air sejuk dan secubit dua garam.
3. Goreng berasingan kedua-dua bahan di atas sehingga garing.
4. Tabur atas ayam selepas serdak siap.
Sumber: Afy AL Habibi
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Mama Babah Doakan Semoga Ikatan Yang Terbina Kekal Hingga Ke Jannah” Lisdawati

Isi Kandungan
TogglePelakon Fauzi Nawawi, 47 dan Lisdawati selamat menerima menantu apabila anak kedua mereka yang juga seorang penyanyi Muhammad Fareez Hazwan atau Fareez, 23 sah bergelar suami kepada Nurwathiqah Abdul Wahab, 22.
Fauzi Nawawi & Lisdawati Terima Menantu
Fareez yang pernah menyertai rancangan realiti nyanyian Mentor Milenia dan menjadi protege Hazama telah sah bergelar suami dengan hanya sekali lafaz yang disempurnakan oleh bapa pengantin perempuan.
Majlis pernikahan tersebut telah diadakan dikediaman pengantin perempuan di Seri Menanti, Negeri Sembilan pada 20 Disember.

Pada hari penuh bersejarah itu juga , Fareez telah menyerahkan mas kahwin RM200 serta lima dulang dan dibalas tujuh dulang daripada pihak perempuan.
Fareez merupakan anak kepada Fauzi daripada perkahwinan terdahulu, selain Nurul Hainil Fatihah, Nurul Hana Farisya dan Mohd Fikri Hakimi.
Sementara menerusi perkongsian hidup bersama Lisdawati, Fauzi juga dikurniakan empat orang cahaya mata iaitu Nur Aina Farhana, Nur Aina Fazneesya, Ahmad Nur Fyrdaus dan Ahmad Nur Fayyadh.
Syukur Allhamdulillah – Lisdawati

Isteri Fauzi yang juga pelakon Lisdawati memanjatkan rasa bersyukur kerana anak kedua mereka selamat mendirikan rumahtangga. Menerusi perkongsian di akaun laman Instagramnya, Lisdawati mendoakan yang terbaik buat anakanda mereka.
“Syukur Alhamdulillah, dgn izin dan takdir Allah swt.
“Hari ni 20.12.20 tarikh pernikahan anak kedua kami @iamfareezfauzi dan pasangan @tyqawahab
“Acara tertutup antara keluarga berlangsung di Sri Menanti, Seremban Negeri Sembilan.
“Mama dan babah Doakan semoga ikatan yang terbina kekal hingga ke Jannah,” tulis Lidawati.
Baca Disini Juga:
‘Gambar Pertama Bidadariku Berhijab..’ Sweet Ucapan Hari Lahir Suami Hazlin Hussain
Majlis Nikah Serba Sederhana, Fauzi Nawawi & Lisdawati Terima Menantu Sulung
Segerakan Perkara Yang Wajib
Menurut Lisdawati mereka sekeluarga mengambil keputusan untuk menyegerakan perkara yang wajib.
Malah keputusan hendak bernikah dahulu daripada Fareez dan Tyqa.
“Fareez kalau boleh nak selesaikan yang wajib dahulu. Jadi tidak elok pula ditangguh.
“Insya Allah, kami merancang untuk mengadakan majlis pada tahun depan iaitu selepas raya. Apa pun segalanya bergantung kepada keadaan semasa negara,” ungkapnya yang turut memberitahu ibu kandung Fareez tidak dapat hadir disebabkan berada di Baling, Kedah.
Doa Ramai
Sumber: Harian Metro
Sumber Foto: Instagram Lisdawati
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Peniaga Siang 40kg Sotong Sehari Kongsi Video Mengejutkan, “Dalam Sotong Penuh Cacing Hidup”

Isi Kandungan
TogglePeniaga siang 40kg sotong sehari kongsi video mengejutkan, “dalam sotong penuh cacing hidup. Ramai antara kita yang suka makan sotong. Sama ada dibakar, digoreng tepung atau dimasak sambal.
Tapi tahukah, sotong sebenarnya perlu dicuci dan disiang dengan sangat teliti kerana di hujung badannya mengandungi cacing halus yang tidak kelihatan dengan mata kasar.
Peniaga Siang 40kg Sotong Sehari Kongsi Video Mengejutkan
Seorang peniaga makanan popular dari gerai Mee Kaki Udang mendedahkan realiti mengejutkan yang mungkin belum ramai tahu. Menurutnya, setiap hari kedainya akan membersihkan kira-kira 40 kilogram sotong dan hampir kesemua sotong yang dicuci mengandungi cacing halus di dalamnya!
Jika ramai menyangka lendir putih di hujung sotong adalah telur sotong tapi ia sebenarnya adalah cacing hidup yang menumpang dan menjadikan sotong sebagai perumahnya.
“Saya siang sotong hari-hari, 40kg bukan sikit. Hampir semua sotong ada cacing halus ni. Kalau tak buang betul-betul, memang boleh termakan,” katanya ketika berkongsi pengalaman melalui video tular.
Cacing yang dimaksudkan ini selalunya terperangkap dalam kantung di bahagian dalam badan sotong. Ia kelihatan seperti benang-benang halus yang melekat pada daging sotong dan perlu dikeluarkan secara teliti satu per satu.
Dalam Sotong Penuh Cacing Hidup
Di sebalik perkongsiannya di Tik Toknya itu, @gerai mee udang LKNP, dirinya menasihati penggemar seafood agar membersihkan kelongsong lut sinar itu dengan sebaiknya kerana ia sebenarnya adalah gumpalan cacing hidup.
“Kalau sotong ada telur akan kurang sedikit cacing ini sebab bahagian badan sotong agak padat. Tapi kalau sotong tak ada telur, cacinglah yang ada di hujung badannya,”katanya sambil menunjukkan bahagian hujung sotong yang perlu dibersihkan dengan teliti sebelum dimasak.
Perkongsian mengejutkan ramai ini sudah mencecah tontonan lebih 2 juta orang dan ramai mengakui mereka baru tahu perkara dikongsikan ini.
Antara komen dari pengguna ialah :-
Fatimah Yasim:- weeiii laaa..aku ingt telurrnyaaa..aku dah mkm kemarin lakiku candat bawak balik sotong..ptot tgk pelik😫😫ingt telur sotong pecah..
saya pun baru je lagi trmkn ingtkn telur , da nk masuk 4 hari saya demam
Kak Ngah Zura:- eeee gelinya..da separuh abad idup baru tau cacing sotong duduknya kat situ🫣
TONTON VIDEO MENARIK DI SINI :-
Demikian luah Hawa Osman ibu kepada arwah Zulfarhan yang didera kejam ditekap dengan seterika wap sebanyak 90 kali termasuk di kemaluan.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI