Jika nak buat kuih raya yang mudah-mudah dengan anak-anak, boleh cuba buat Biskut Conflake Madu ini. Memang paling simple dan menjadi kesukaan anak-anak. Bahan-bahan pun tak banyak, yang pastinya mesti jadi punya dan sangat sedap. Bila dah makan tu, tak sedar habis sebalang.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Ads
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/)
Bahagianya dapat menikmati Sagu Gula Melaka sebagai pencuci mulut. Manis, berlemak dan kenyal rasanya, dimakan pula waktu sejuk-sejuk, memang sedap!Jika selalu, kita buat sagu, kuah gula melakanya dibuat asing. Namun mengikut perkongsian resipi Puan Aishah Ismailini, Sagu Gula Melaka Ori tak letak pewarna pun. Malah gula melaka dimasak sekali dengan sagunya.
Berikut resipi yang dikongsikan;
Petang ni saya buat Sagu Gula Melaka Ori.Tak bubuh pewarna.Sedapnya makan sejuk-sejuk, basahkan tekak.Saya kongsikan di sini resipinya.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan biji sagu
2 ketul gula melaka (Dihiris)
1 tin susu cair
2 helai daun pandan
4 cawan air
Cara Membuat:
1. Masak air dalam periuk bila mengelegak masuk sagu dan kacau sampai jernih biji sagu. Tapis lalukan bawah air paip bagi hilang kanji.
2. Masak air masukkan gula melaka yang dihiris daun pandan.Biar sampai gula larut dan mendidih.
3. Bila dah mendidih masukkan sagu yang telah ditapis tadi.
4. Kacau sampai pekat dalam 10 minit.
5. Tuang dalam loyang 10×10. Biar dia sejuk baru simpan dalam peti ais.
6. Kebetulan ada kelapa parut saya letak garam gaul jadilah Sagu Bronok Gula Melaka, kaedah 2 dalam 1.
7. Susu cair saya masak sekejap atas api letak secubit garam. Ada yang tak nak masak susu terus curah atas sagu pon boleh jugak. Terpulang pada citarasa masing-masing.
MW: Sedapnya Sagu Gula Melaka ‘Ori’ yang dikongsikan ini, boleh cuba buat sendiri di rumah nanti. Rasa lemak manis, apatah lagi makan sejuk-sejuk, buat basahkan tekak memang nikmat tak terkata.
Macam biasa, roti john pun salah satu menu bulan Ramadan yang agak glamour. Ada sesetengah orang sanggup ke bazar berhimpit-himpit semata-mata nak beli roti john. Tapi macam mana pula rasanya? Sedap ke tidak?
Haaa… kalau nak selamat dan ikut cita rasa tekak, mak-mak boleh cuba resepi Puan Chinta Eyja ini.
Resepi Roti John
Bila Ramadhan tiba wajib beli Roti John dekat Bazar dan sanggup beratur panjang. Tetapi tahun ni saya cuba buat sendiri walaupun campak-campak.
Simptom Mummy anak kecik masak sambil berperang dekat dapur. Alhamdulillah walaupun tak berapa nak cantik rupa Roti John tapi puas hati dapat buat sendiri.
Ok, sekarang kalau ada mak-mak yang teringin sangat nak makan Roti John, sila cari bahan-bahan dulu.
Bahan-bahan:
Tumis Bawang Merah + Bawang Putih (Potong dadu)
Masukkan Rempah Kari (Campur air)
Masukkan Daging (Cincang)
Masukkan Sosej (Potong)
Masukkan Garam
Masukkan Lada Sulah
(Tiada sukatan sebab saya campak-campak)
Sosej bagi rasa special sikit. Kalau tak nak letak sosej pun tak apa.
Daging burger nak gantikan dengan isi ayam pun boleh kalau tak makan daging.
Boleh guna roti ini.
Cara Nak Buat:
Pecahkan Telur + Masukkan Daun Sup / Bawang bukan Mak Cik Bawang yer.
Campurkan.
Roti belah dua, jangan bagi putus yerk dan sapukan mentega / planta then terus tekap atas Pan.
Cairkan Mentega / Planta dan tuangkan inti.
Tekapkan roti.
Kemudian terbalikan.
Ini yang dh siap tekap.
Letak Mayonis + Sos Cili. Nak letak timun / Salad atau ikut citarasa pun boleh.
Lipat roti, dap owh!
Potong.
Siap untuk di ngap. Bismillah.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Sekarang ini topik Apam Viral 3 bahan di kalangan suri-suri geng masak memasak seakan dah jadi satu isu negara. Sebabnya, ada mak-mak yang mencuba dan menjadi elok cantik kejadiannya. Ada juga cuba buat dan tak menjadi.
Yang tak menjadi inilah yang lebih viralnya. Sebab ada yang sampai patah semangat malah trauma tak mahu mencuba lagi buat apam viral 3 bahan. Punyalah viralnya sampai blogger masakan, Eny Yusnizar Abdullah ini pun beritahu kenapa kuih apam viral 3 bahan tu tak menjadi.
Siap beliau tunjukkan cara lagi, macam mana nak pastikan kuih apam anda itu nanti akan jadi cantik. Beserta tip-tip membuat apam yang elok dan gebu.
Katanya, “Adoi penat juga ketawa tengok gambar kuih apam viral hari ni yang menggunakan 3 bahan sahaja iaitu:
1 cawan telur 1 cawan tepung gandum 1 cawan gula
Guna blender, kisar 3 bahan dan kukus.
“Ramai share mereka buat tak menjadi.”
“Kenapa ada yang buat menjadi dan ada yang tak jadi? Yang tak jadi tu macam-macam rupa boleh tengok, yang bentuk pokok kaktus, yang jadi macam alien, macam planet marikh pun ada hehehehe..”
Kuih Apam Viral 3 Bahan Tak Menjadi?
1. Kenalpasti Fungsi Bahan Pengembang
Kalau buat apam ni selalunya ada bahan pengembang seperti yis, eno, baking soda dan ada juga tambah bahan pemantap seperti ovalette. Jika tanpa bahan semua tu, fungsi utama bahan pengembang dan penggebu jatuh kepada telur.
Kasihan telur terpaksa galas semua tugas atas bahu sendiri hehe.. jadi mohon putar telur tu sampai gebu berbuih putih macam mak korang buat bauhulu tu baru masuk tepung.
Jangan la kau baca je kata masuk blender, kau masuk semua bahan sekaligus dalam tu je. Memang bantat la apam tu.
2. Cara Mengukus Tu Penting
Kukus juga memainkan peranan. Balut penutup kukus dengan kain tuala bersih atau ada tudung bawal aidijuma kau dah tak pakai tu boleh juga guna.
Ini supaya air tak tumpah atas apam. Kes air tumpah tu apam kau jadi berkedut kedut tak naik sebab berat air tumpah atas dan air juga masuk adunan tu apam kau jadi bantat sebab dah bercampur air
3. Guna Aluminium Foil
Tips paling senang, balut permukaan acuan dengan aluminium foil supaya air tak tumpah atasnya, baru apam nampak gebu, kering dan elok je.
4. Tengok Betul-betul Keadaan Pengukus
Masa masuk periuk kukus, pastikan kukus tu mendidih dan panas. apam akan naik dengan cantik jika kukusan panasnya cukup.
Kalau masuk dari awal, apam kau naik sikit je dah bantat.. masa kukusan dah panas apam kau memang dah tak boleh kembang dah sebab dari awal dah bantat.
Bukan Nak Kecam
Tapi harga eno, yis dan baking soda bukanlah mahal sangat sampai korang terdesak sangat nak buat apam 3 bahan. Kau dah kenapa kedekut sangat, dah apam tak menjadi kau sedih, trauma katanya siap letak hashtag #sistraumatakmaucubalagi
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...