rutin berpantang

Bukan mudah bagi wanita untuk dapatkan kembali berat badan yang ideal selepas bersalin. Hanya melalui rutin amalan berpantang yang ‘ketat’ dan betul je, mampu mengembalikan berat barat seperti yang diidamkan. Jangan sambil lewa sewaktu tempoh berpantang, kerana waktu inilah tempoh pemulihan untuk kesihatan dalaman dan luaran bagi seorang wanita.

Mak-mak yang dalam tempoh berpantang mungkin boleh cuba rutin berpantang yang wanita ini amalkan sehingga berjaya mengurangkan hampir 36 kilo selepas habis tempoh berpantang.

Berikut antara yang dikongsikan oleh Puan Fit Ramlan atau lebih senang membahasakan diri’Acik’.

Cara Acik Berpantang:

Dulu sebelum bersalin pernah la berat 86kg. Lepas habis tempoh pantang berat maintain 50-52kg sampai la anak dah 1 tahun 10 bulan & mengandung lagi.

Bangun je tidur acik akan sarapan. Acik tak kan mandi awal-awal pagi melainkan ada appoitment mengurut badan. Urut badan seeloknya awal-awal pagi.Urat point je kalau kene tekan.

IKLAN

Urutan Badan Berperingkat

Untuk urut badan biasanya acik akan ambil 3 hari lepas bsalin,3 hari selepas 2 minggu bersalin, 3 hari selepas habis pantang (penutup pantang). Acik cuma urut biasa je.. tak buat sengkak di awal urut. Sengkak hanya dibuat selepas habis tempoh pantang. Sebab sengkak awal-awal boleh menyebabkan pendarahan (rahim masih membengkak) dan boleh menyebabkan jahitan tertetas / terbuka (sebab sengkak ni dia tarik kulit-kulit perut kite ke atas sekali..menegang terus kulit jahitan tu..ngeri)

Minum Ubat Periuk & Manjakani Serapat

Tak buat sengkak awal-awal takut rahim tak kecut? Memang tak kan kecut pun kalau sengkak..Sebab dia naikkan je. Tapi kalau dah masih bengkak dan kembang, sama je dia akan melorot balik. Macam pakai seluar tak de getah pinggang tu.So minum je Ubat Periuk + Manjakani Serapat tu. 1-2 minggu cantik, kecut elok dah rahim tu. Tapi manjakani hanya boleh diambil lepas baby tak de kuning ye. Macam Ubat Periuk yang kite minum ni boleh ambil time baby kuning sebab 100% herba & tak panas.

Mandi Sauna 44 hari Berpantang

Setiap hari selama 44 hari tu acik akan mandi sauna. Macam mana caranya? Rebus je Mandian Serom & wapkan badan. Buat dalam 20-45 minit setiap hari. (Acik ada share cara2 DIY sebelum ni). Lepastu minum Ubat Periuk. Pernah la jadi epmom, so lepas je mandi wap ni & minum air ubat periuk acik akan mengepam. Hasilnya 2 3 4 kali ganda hasilnya daripada pam waktu biasa. Tp ingat ye, kalau buat mandi sauna ni kite kene minum air banyak. Sebab kite dah berpeluh super banyak dalam tempoh bersauna.

Pakai Param & Ubat Barut

Lepas sejukkan badan & pam baru la acik mandi. Mandi ni mandi air suam dari leher ke kaki. Kepala & muka jirus air paip je. Sebab kalau tak kepala pening, muka cepat tua & rambut cepat gugur. Dah bersih bdn, sental 1 badan dengan Param. Sedap je badan pakai param ni. Lepas tu sental Ubat Barut kat perut. Buat macam scrub.

IKLAN

Bertungku, Berbengkung & Berpilis

Agak-agak dah kering sikit, suami akan tungku satu badan. Dari bahu sampai ke tapak kaki. Lepas siap tungku, acik akan berbengkung. Berbengkung ni kite kena ikat dari bawah ke atas. Bukan atas ke bawah. Tujuan pakai bengkung ni bukan sekadar kurus & kempiskan perut tapi untuk support abdomen kita terutama rahim. Sebab tu kena ikat dari bawah ke atas.Acik guna bengkung jawa. Lepas tu baru la acik akan pakai Pilis kat dahi tu. Ikat rambut tinggi-tinggi sampai tegang kulit muka tu. Ikat rambut ketat-ketat guna smpai 3 4 getah rambut.

Lepas selesai semua ni baru la acik makan. Acik tak kan makan selagi tak berbengkung. Sambil-sambil makan ni, acik akan pijak besi panas untuk hangatkan tapak kaki. Sedap sangat badan.

So ni la rutin setiap hari yang acik akan buat tanpa gagal. Nampak simple tapi leceh. Leceh tapi kesannya mantap.

IKLAN

Mereka yang berpantang ni wajahnya tak dimamah usia. Maksudnya tua la juga tapi tak la tua sebelum usia. Kulit akan kemerah-merahan, aliran darah baik, rahim solid tubuh badan padat.

Baju merah ni mak acik. Acik banyak belajar bab-bab pantang ni dari mak. Mak nak masuk 50an dah. Mak la yang kata, nak cantik, nak sihat berpantang la.Kalau orang kata pantang tu tak perlu, biar la.Pilihan masing-masing.Mak acik tak de kencing manis / darah tinggi. Kita orang adik beradik masih boleh share saiz baju.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Sumber:Fit Ramlan