Bayi viral kembar sembilan yang dilahirkan oleh seorang ibu warga Mali kini sudah boleh bernafas sendiri dan mereka perlukan dua bulan untuk sesuaikan diri dengan kehidupan normal.

Sebelum ini, sembilan bayi ini bergantung kepada alat bantuan namun kini tidak lagi. Tetapi mereka kesemuanya masih memerlukan pemerhatian yang berterusan sehingga mereka betul-betul kuat serta sihat.

Bayi Viral Kembar Sembilan Kini Boleh Bernafas Sendiri

Sembilan bayi yang dilahirkan oleh seorang ibu warga Mali pada 4 Mei lalu di Rabat kini boleh bernafas sendiri tanpa mendapatkan sebarang bantuan selepas melepasi tahap pernafasan yang membimbangkan, kata seorang jurucakap sebuah klinik pada Rabu.

Menurut AFP, jurucakap dari Klinik Ain Borja itu, Abdelkoddous Hafsi berkata, kesemua bayi kembar berkenaan ini sihat tetapi masih diletakkan dalam pemerhatian sehingga selama dua bulan lagi.

Baca Juga Di Sini:

Senangnya Bersalin, Seorang Wanita Selamat Lahirkan Anak Ketika Sedang Tidur

Wanita Mali Dijangka Hamil 7 Bayi, Rupanya Selamat Bersalin Kembar 9!

Katanya, bayi-bayi itu perlu diberikan makanan melalui tiub tetapi berat badan masing-masing semakin meningkat iaitu antara 800 gram dan 1.4 kilogram.

IKLAN

Ibunya, Halima Cisse dari Timbuktu di utara Mali yang berusia 25 tahun itu melahirkan lima bayi perempuan dan empat lelaki pada Mei lalu.

Perlukan Dua Bulan Sesuaikan Diri

Hafsi berkata, masa sebulan setengah atau dua bulan diperlukan untuk bayi-bayi tersebut menyesuaikan diri dengan kehidupan normal.

Satu pasukan perubatan yang terdiri daripada 10 doktor dan dibantu oleh 25 anggota paramedik terlibat dalam proses melahirkan bayi itu yang dilakukan melalui kaedah ‘caesarian’.

Sebelum ini, kerajaan Mali menerbangkan ibu bayi itu dari Afrika Barat ke Maghribi pada 30 Mac lalu untuk mendapatkan rawatan kesihatan yang lebih baik.

Kembar Sembilan Pecah Rekod

Wanita Mali itu pada awalnya dijangka melahirkan kembar tujuh selepas dia melakukan pemeriksaan ultrabunyi.

IKLAN

Sebelum ini, seorang wanita Amerika Syarikat, Nadya Suleman mencipta rekod apabila melahirkan lapan bayi pada tahun 2003 ketika berumur 33 sebelum rekodnya dipecah oleh ibu dari Mali itu. – Agensi

Mingguan Wanita: Harapnya bayi kembar sembilan ini terus membesar dan sihat tak lama lagi.

Sumber: Sinar Harian

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Bayi Viral Kembar Sembilan Kini Boleh Bernafas Sendiri, Perlukan Dua Bulan Sesuaikan Diri

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Bayi Viral Kembar Sembilan Kini Boleh Bernafas Sendiri, Perlukan Dua Bulan Sesuaikan Diri

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI