Bawang putih goreng rangup tak pahit rendam dalam air garam selama 15 minit.Bawang putih goreng selalunya ‘menu wajib’ bagi wanita dalam berpantang, mahupun pembangkit selera dimakan dengan hidangan lain seperti meehoon, bubur dan sebagainya.Malah sangat bagus untuk ‘buang angin’ dalam badan.

Namun nak buat bawang putih goreng rangup ada caranya. Jika salah teknik, bawang putih goreng akan mudah lembik, tak tahan lama, melekat antara satu sama lain dan jadi pahit.

Boleh cuba buat sendiri bawang putih goreng seperti yang dikongsikan oleh Puan Azita Amir ini.

Pepagi dah start mngadap si bawang putih ni ha. Membawang sorang ditemani hujan renyai-renyai. Alhamdulillah kejadiannya cantik dan elok sangat-sangat. Yang penting si putih ni sedap rangup dan tak pahit.

Cara Membuat:

1. Bawang putih rendam air dulu dalam sejam dua untuk mudah kita kupas dan tak panas tangan.

2. Dah siap kupas sagat macam biasalah, nak guna penyagat boleh, hiris dengan pisau boleh ikut keselesaan.

BAWANG PUTIH Goreng Sedap, Rangup Tak Pahit Rendam Air Garam 15 Minit

3. Dah siap semua sagat, rendam air garam dalam 15 minit macam tu, nak bagi keluar getah bawang tadi,hilang sikit pahitnya.

4. Bilas bawang tos dan goreng macam biasa. Selalu kacau dengan api sederhana. Getah bawang akan keluar dekat tepi-tepi kuali dan kita boleh buang ye. Goreng dalam kuantiti sikit, tengok kalau minyak banyak boleh goreng banyak sikit, kalau tak bawang akan masak melekat.

BAWANG PUTIH Goreng Sedap, Rangup Tak Pahit Rendam Air Garam 15 Minit

5. Hasilnya akan cantik dan rangup.

IKLAN

BAWANG PUTIH Goreng Sedap, Rangup Tak Pahit Rendam Air Garam 15 Minit

 

BAWANG PUTIH Goreng Sedap, Rangup Tak Pahit Rendam Air Garam 15 Minit

In sha Allah selamat mencuba bagi yang nak cuba buat.

IKLAN

Semoga bermanfaat!

Mesti Baca:Bertahun Amalkan Makan Bawang Putih Bakar, PETUA BERKESAN Setiap Kali BATUK BERKAHAK!
Baca Lagi Di Sini:Makan BAWANG PUTIH Berdas-Das Angin Keluar, Legakan Perut Badan Rasa Ringan!
Artikel Menarik:KACANG GORENG Bawang Putih Sedap Rangup Berlemak, Rebus Sekejap Dengan Santan!

Mingguan Wanita: Begini rupanya nak buat bawang putih goreng yang rangup, sedap tak pahit malah tak lembik melekat antara satu sama lain. Pastikan rendam bawang putih yang telah disagat dengan air garam terlebih dahulu, sebelum tos dan goreng seperti biasa.

Sumber:Azita Amir

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

IKLAN

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI BENGKEL JAHITAN BERSAMA MW & EPAL

BAWANG PUTIH Goreng Sedap, Rangup Tak Pahit Rendam Air Garam 15 Minit

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery