Banyak punca terjadinya kecurangan dalam rumah tangga; sama ada si suami yang curang atau isteri yang berpaling cinta pada lelaki lain. Aduh, takkan mereka ini tak benar-benar serius ketika ambil keputusan nak berkahwin dulu?

Banyak Punca

Memang payah nak faham. Ia macam cerita dalam drama TV, tetapi realitinya memang terjadi. Macam mana curang boleh berlaku lepas kahwin? Apakah mereka kahwin untuk curang?

Apa yang difikirkan sewaktu mula-mula menyatakan kesediaan untuk dikahwini dan apa perasaan pada hari akad nikah?

Tak Tetap Pendirian

Kalau memang sudah tetap pendirian untuk tidak dapat menyintai mengapa merelakan diri dikahwini? Setelah berkahwin, bukankah tumpuan kasih sayang mesti disalurkan hanya kepada yang berhak itu? Bolehkah hidup berpura-pura terus?

Jika anda rajin mengikuti perkembangan semasa di laman-laman sosial anda akan bertemu dengan banyak video pasangan-pasangan yang kantoi. Sesetengahnya ditangkap tatkala berada dalam bilik hotel, sesetengahnya di hadapan pasar raya di tengah ramai.

Sanggup Pertahan Kekasih Gelap

Kalau sudah berkahwin mengapa mesti ada kekasih gelap juga? Setelah tertangkap mengapa sanggup melindungi pula? Bukankah itu sangat berisiko, sebab kejadian berlaku di khayalak ramai.

Ini mungkin salah satu daripada begitu banyak kes serupa – berkahwin semata-mata untuk berlaku curang.

Baca lagi di sini:

IKLAN

Setia Dengan Pasangan Lebih Mudah, BAHAGIA. Kalau Curang Hidup Tak Tenang!

Ipar-Duai Boleh Jadi Punca Hubungan Suami Isteri Bergolak, Sila Waspada!

Ikuti kami di:

https://www.instagram.com/mingguanwanita/

Banyak Sebab Kenapa Curang Lepas Kahwin, Yang Penting NIAT Kena BETUL!

IKLAN

TIGA SEBAB INI MUNGKIN PUNCANYA…

Saya merumuskan tiga sebab mengapa hal ini boleh terjadi:

Sebab 1

Tiada hati ketika berkahwin. Maksudnya, hati adalah milik orang lain, namun teruskan juga perkahwinan atas sebab-sebab tertentu misalnya kehendak orang tua atau sebab-sebab yang lebih intim misalnya sudah terlanjur atau lain-lain.

Sebab 2

Pada mulanya memang ada rasa suka dan sayang tetapi lama-lama timbul pula rasa yang berlainan. Kegagalan pasangan memupuk perasaan kasih sayang menyebabkan keadaan ini bertambah teruk.

Sebab 3

Asalnya sangat menyintai namun apabila mendapati pasangan tidaklah sebaik atau sehebat yang disangkakan, timbullah perasaan yang pelbagai. Akhirnya timbul rasa menyampah, diikuti benci, seterusnya timbul rasa pada orang lain. Babak berikutnya ialah perhubungan sulit.

Kena Tekad, Ikhlas Dan Jujur

Oleh itu, adalah sangat penting setiap yang hendak mendirikan rumaht angga benar-benar memiliki hati yang jujur, ikhlas lagi amanah. Tidak boleh berpegang pada rasa yang tidak pasti, nanti keliru.

IKLAN

Syaitan amat mudah memesongkan orang yang keliru untuk lebih jauh terbabas. Sedangkan orang yang stabil pun kecundang lagilah yang sememangnya huru-hara sedari awal.

Perbaiki, Jangan Sibuk Nak Curang

Carilah penawar dahulu, perbaiki mana-mana yang lompang, usah teruskan perkahwinan sedangkan sudah tahu gelombang besar bakal terjadi. Untuk apa berkahwin semata-mata untuk curang? Kena ingat, apabila tiba masanya anak akan lahir, mampukah dia dibesarkan dalam suasana sebegitu?

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya, “Tiadalah yang lebih memberi manfaat kepada seseorang yang beriman selepas dia bertakwa kepada ALLAH, yang lebih baik daripada memiliki seorang isteri yang solehah. Jika disuruh nescaya ditaatinya dan apabila dipandang menyukakan hati dan jika dia tiada bersama dia akan memelihara nama baiknya sama ada pada dirinya atau harta suaminya.” – ,(An-Nasa’i, Ahmad & Abu Daud)

Dasari perkenalan anda, percintaan anda dan perkahwinan anda kerana ALLAH, moga-moga itulah menjadi sebab utama kepada anda untuk terus setia dan jujur pada pasangan sedia ada.

Sumber Artikel: Oleh: HM TUAH ISKANDAR al-Haj, Motivator.

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI