gajet

Bacaan ini khas buat mak ayah yang selalu suap anak dengan gajet tanpa ada had. Perkongsian daripada Murni Murni ini mendapat perhatian netizen sebab senarai masalah-masalah yang dikait memang selalu berlaku pada kanak-kanak hari ini, jom semak…

Budak ni guna Hp untuk main online game dan sentiasa minta duit dari atok dia. Sekali, atok dia tak mahu bagi, dia mengamuk dan ambil pisau potong daging tu. Kiri kanan tangan pegang pisau sambil menjerit-jerit minta duit. Siap ugut-ugut bagai. Korang baca la sendiri screenshot tu. Ngeri aku tengok video tu.

Aku pun masih dalam proses mendidik anak untuk mengelakkan masalah-masalah yang ditimbulkan oleh gadget ni.

Jom kita senaraikan masalah-masalah yang boleh timbul disebabkan oleh gadget ni supaya kita berusaha sehabis baik menjauhkan anak-anak kita dari gadget.

IKLAN

1. Masalah mata! Anak seorang guru rabun jauh 350 degree pada usia 7 tahun. Angkara gadget. Ada yang kena cancer mata diusia muda, juga disebabkan oleh gadget. Ni bukan cerita dongeng. Ini kenyataan! Macam aku dan suami tak rabun. Alhamdulillah. kalau ditakdirkan anak kami rabun, maksudnya, kami yang salah. Masih belum terlewat untuk berubah.

2. Masalah emosi. Nampak tak kat video tu. Bukankah itu masalah emosi? Emosi yang tidak terkawal boleh menyebabkan kematian! Perasan tak anak kita tantrumnya melampau2 kadang tu bila kita tak bagi gadget? Baling barang bagai. Sebaiknya tak payah bagi langsung.

IKLAN

3. Perkembangan fizikal anak2 terbantut. Biasanya budak mengadap gadget ni kan menunduk sikit. Untuk tempoh yang panjang, posisi macamni boleh rosakkan bahagian atas tulang belakang dan menekan saraf yang menghubungkan bahagian badan dan kepala. Itu belum lagi cerita bab gangguan kepada perkembangan kognitif, psikomoto bagai. Sistem pendengaran pun boleh terganggu. Anak2 kadang minta nak dengar lagu pakai earphone/headphone. Anak2 ku lah itu. Maknya dah sembuyikan semua itu d office.

IKLAN

4. Last but not least, gadget juga mengganggu tidur anak-anak. Screen Hp mengeluarkan bluelight yang mengganggu pengeluaran hormon melatonin iaitu hormon yang mengawal tidur dan bangun kita. Prof. Dr. Muhaya mencadangkan, sejam sebelum masa tidur, jauhkan anak2 dari gadget2 ni untuk mendapatkan tidur yang berkualiti.

P/S: Untuk emak-emak juga, kalau tak nak kulit tu cepat kendur, sila kurangkan penggunaan gadget ok. Anda kata nak kekal awet muda kan?
Siapa baca sampai habis? Say ‘saya ibu bapa hebat. Aamiiin.

Terima kasih.