Akulah Isteri Hamil Dimadukan Suami Atas Desakan Mentua, Yang Teringin Timang Cucu

Selepas alami keguguran, wanita ini sukar untuk hamil. Dia menjadi isteri yang paling sibuk membantu ekonomi keluarga memandangkan ketika itu suaminya sedang menyambung pengajian. Pengorbanannya tak sedikitpun diketahui keluarga mentua.

Dia dituduh isteri yang penting diri. Gila kerja sampai enggan mengandung. Dalam diam, mentua memaksa suami berkahwin lain. Ya, dia tidak pernah tahu sehinggalah berita itu sampai ke pengetahuannya. Dan di hari dia bertemu madunya, saat itulah dia tahu yang dirinya hamil setelah sekian lama menanti untuk kali kedua.

Kisah wanita ini benar-benar berlaku diceritakan semula dalam bentuk naratif oleh Cik Puan Ammy. Moga cerita sebegini menjadi pengajaran bukan saja untuk pasangan suami isteri, malah mentua yang tak seharusnya TERLALU campur tangan dalam urusan rumah tangga anak-anak.

Maafkan Abang Karina

Hari ini aku mendapat kekuatan bila satu-satunya yang aku hajati ditunaikan Dia. Doa yang bertahun-tahun ku pohon minta diangkat akhirnya dimakbulkan olehNya. Hampir 15 tahun aku menangis, merintih dan akhirnya aku pasrah. Bila aku yakin akhirnya aku redha.

Aku menikahi dia, yakni suami ku sewaktu aku tamat belajar tingkatan 5. Mungkin kalian merasakan aku terlalu muda untuk menempuhi gerbang perkahwinan pada usia begitu. Mungkin waktu itu kalian sedang bergembira melalui saat-saat remaja yang bebas terbang umpama burung.

Aku bahagia bersuamikan seorang pemandu teksi. Dia baik dan bertanggung jawab. Dia menyayangiku sepenuh hatinya. Mencintai aku pada setiap kelebihan dan kekurangan aku. Dia rajin dan gigih bekerja untuk memenuhi kehendak aku dan aku bersyukur kerana aku tidak dikurniakan nafsu yang berkehendakkan yang melampaui batas. Cukup la sekadar apa yang mampu.

Biasa lah dalam rumah tangga, langit tidak selalunya cerah. Rumah tangga kami diuji. Suami tersayang jatuh sakit dan aku terpaksa membantu dia dalam mencari rezeki sendirian bagi menampung perbelanjaan keluarga walaupun pada waktu itu hanya ada aku dan dia.

Maklumlah kos hidup di bandaraya tidak seperti hidup di kampung. Walaupun aku hanya bekerja sebagai penyambut tetamu di sebuah hotel mewah di bandaraya tapi aku bangga kerana aku mampu menghulurkan sedikit daripada gajiku kepada orang tua di kampung. Sebulan lebih dia sakit, tidak mampu membawa teksi akhirnya dia diminta supaya berhenti kerja.

Takpalah, mungkin bukan rezeki kita.”

Berkali Suami Cari Kerja, Tak Juga Lekat

Dia mula bersuara. Setelah sembuh, dia cuba untk bekerja semula, malangnya teksinya yang dulu telah diambil oleh pekerja lain. Suamiku mula keluar mncari pekerjaan lain. Namun sia-sia. Hanya berbekalkan sijil PMR mana mungkin ada syarikat atau majikan yang ingin menawarkan pekerjaan padanya. Tiap kali dia pulang dalam keadaan yang hampa, aku akan cuba untuk senyum walaupun pahit.

Tak apa.. cuba lagi.

Satu tahun tanpa pekerjaan, kereta kami ditarik kerana tidak mampu membayar ansuran bulanan. Saluran ku kepada orang tua di kampung juga kadangkala terputus. Tapi ayah dan ibu tak pernah merungut. Mereka faham dengan situasi kami.

Hanya mertua sahaja yang bising. Mereka menuduh aku cuba untuk control poket anaknya. Mungkin silap aku juga kerana tidak pernah menceritakan kepada mereka keadaan sebenar keluarga kami. Aku tidak suka menjatuhkan air muka suami dengan mengatakan yang dia telah menganggur hampir setahun lebih.

Aku juga malu jika mak dan ayah di kampung tahu yang aku menanggung keluargaku selama ini. Biarlah dia sendiri yang membuka cerita, apa yang patut aku simpan biarlah terpendam di sudut hati yang paling dalam. Pahit jerih kehidupan rumah tangga tak elok dijaja.

Tiba tiba, aku hamil. Aku tidak pasti samada itu adalah satu berita gembira atau duka dalam hidupku di kala ini. Air muka suami berubah bila aku menunjukkan UPT kepadanya. Ada senyum hambar dilirik mukanya. Aku tahu dia kecewa kerana zuriatnya tumbuh ketika kami susah. Dia usap perutku dan mencium dahiku.

Maafkan abang Karina

Abang, Sambunglah Belajar..

Hanya sepotong ayat yang keluar daripada bibirnya. Aku meneruskan juga langkahku demi sesuap nasi. Dalam keadaan mabuk-mabuk kerana alahan yang teruk aku tetap bekerja. Turun naik teksi dan kadangkala terpaksa menapak jika tiada duit yang mencukupi untuk membayar tambang teksi.

Dalam keadaan begini aku kadangkala terpaksa mengikat perut dengan memakan sepotong roti dan sebotol mineral water. Aku tidak pernah mengeluh atau merungut kerana aku tahu dia tidak pernah berhenti berusaha, kerana kadangkala dia menghulurkan note seratus dua untuk mengisi tong beras dan lauk di dapur.

Ada rezeki sikit. Tolong kawan cuci kereta.”

Dia mencelah sebelum sempat aku bertanya.

Abang.. apa kata kalau abang sambung belajar. Abang bukan tak pandai. Cuma desakan keluarga abang tak dapat sambung belajar. Usia abang pun baru 25 tahun. Muda lagi.”

Terkebil-kebil dia memandangku. Aku ikhlas. Sampai bila nak hidup macam ni. Akhirnya dia setuju setelah hampir 6 bulan aku memujuknya. Dia mengikuti kelas malam dan waktu siang pula dia membantu kawannya mencuci kereta. Hampir 2 tahun kami tidak pulang ke kampung selain pada Hari Raya Puasa.

Susah nak cuti mak.”

Aku Keguguran Ketika Kandungan 5 Bulan

Alasan yang mampu ku beri. Alhamdulillah mak dan ayah faham. Mentua seperti biasa menuduh kami lupa diri. Nasib tidak menyebelahi kami. Zuriat yang baru tumbuh akhirnya gugur jua sewaktu usia kandungan mencecah 5 bulan.

Aku tak pasti apa sebabnya. Mungkin ‘dia’ tahu bahawa kami suami isteri masih tidak mampu. Orang tua ku dan mentua datang menziarahi kami. Aku tahu ayah sedih melihat kekurangan kami suami isteri. Ibu tak henti-henti menangis sayu.

IKLAN

Berbeza dengan mentuaku. Tidak sudah-sudah menyalahkan aku. Mereka kata aku sengaja tidak menjaga kandungan kerana irihati suami sambung belajar.

Ya Tuhan.. untuk apa aku irihati sedangkan aku yang menyuruh dia sambung belajar.” Mentua kata aku cemburu dengan pelajar-pelajar perempuan yang sebaya dengan aku.

Kerana itu aku sengaja gugurkan kandungan supaya suami sentiasa menempel dengan aku. Sedihnya aku. Aku sabar demi suami. Mereka juga kata aku jenis yg pentingkan diri sendiri kerana aku tidak beritahu pada mereka anak mereka menderita sakit.

Untuk apa aku beritahu sedangkan mereka juga susah. Mereka datang menziarahi aku pun dengan menaiki bas. Mereka orang susah. Mereka kata aku sengaja tidak beritahu kepada mereka yang anak mereka telah sambung belajar kerana aku nak hidup senang sendirian. Mereka menuduh aku sengaja ingin pisahkan aku dengan anak mereka.

Haaa.. kau rasa lah balasan tuhan. Tuhan ambil anak kau.”

Suami hanya membisu sahaja bila ibu dan bapanya menghambur pelbagai fitnah kepadaku.

Tak apa. Mungkin dia tak nak jadi anak derhaka.”

Bisik hati ku memujuk diri kerana suamiku sendiri banyak mengajar supaya aku tidak lupa jasa ibu dan bapa.

Jika ada gaji lebih tak salah salurkan kepada orang tua.

Dalam Pantang, Ku Teruskan Juga Bekerja

Aku pegang kata-katanya. Seminggu berpantang aku kembali bekerja. Aku bimbang jika cuti lama-lama akan dibuang kerja. Siapa nak menampung perbelanjaan kluarga dan suami yang masih belajar. Aku serik bila melihat suamiku hilang pekerjaan gara-gara cuti sakit yang agak lama.

Kawan-kawan di tempat kerja simpati melihat keadaan aku maka disuruhnya aku berehat dan jangan banyak bergerak. Suami aku juga melarang aku kembali bertugas sehingga aku tamat tempoh berpantang.

Aku berkeras, jika aku tidak bekerja mana datangnya sumber wang untuk menampung belanja dapur, bil-bil dan sewa rumah. Suami terpaksa akur kerana selama dia belajar aku yang menanggung semua perbelanjaan. Bukan aku mengungkit tetapi sekadar ingin dia tahu, apa yang aku korbankan demi dia dan keluarga.

Nur Ain.. Ya nama anakku yang pertama. Walaupun arwah hanya sekujur tubuh kecil, namun tetap ku namakan jua sebagai tanda dia pernah wujud dalam hidup kami. Terasa amat berdosa kerana tidak mampu menjaganya sehingga dia terkulai di bilik air. Sayang.. maafkan umi nak. In sha Allah kita akan bertemu di sana nanti.

Setahun berlalu. Akhirnya suamiku tamat belajar. Sijil SPM berjaya diperolehi dengan cemerlang dan bercadang melanjutkan pelajaran ke IPT. Memandangkan gaji dan pangkatku telah naik, aku telah membeli sebuah kereta kancil secara tunai untuk kemudahan suami berulang alik ke universiti.

Suami mengambil jurusan perniagaan memandangkan dia minat berniaga. Aku gembira dan bersyukur kerana keluarga aku mula berubah daripada duduk rumah setinggan, kami berpindah ke rumah teres yang lengkap walaupun tidak mewah.

Namun rezeki untuk memperolehi cahaya mata masih lagi hambar. Mengkin disebabkan dahulu aku tidak berpantang dengan betul. Sekali lagi aku dihambur dengan fitnah oleh mentuaku. Katanya aku nak jaga badan sebab dah naik pangkat.

IKLAN

Mereka juga salahkan aku kerana tidak berpantang. Terlalu kejarkan duit sampai tak jaga diri waktu berpantang. Ya Allah aku tidak tahu bagaimana harus aku terangkan andainya aku manja kan diri ketika berpantang apa kah anaknya kini berjaya menggenggam segulung ijazah?

Mentua Ku Desak Lahirkan Cucu Untuknya

Ya 5 tahun berlalu. Tanpa aku sedar. Suami berjaya mendapat kerja di sebuah syarikat perumahan sebagai pengurus jualan. Gajinya melebihi gaji ku. Aku bersyukur kepadaMu tuhan. Hidup kami kembali seperti mula-mula kawin dahulu. Bahagia dan tenang walaupun rindu ku pada Nur Ain semakin kuat.

Aku berusaha untuk mendapatkan pengganti Nur Ain. Namun gagal. Memandangkan suamiku anak tunggal lelaki, mentua semakin mendesak supaya kami memperolehi cahaya mata secepat mungkin. Namun hampa. Segala kisah lama sering diungkit sekiranya kami pulang ke kampung. Semua kesalahan diletak ke bahu aku walaupun suami cuba pertahankan aku.

Haaa…cepat-cepat lah kau suruh Zulaikha beranak seorang lagi kalau bini kau tak nak beranak.”

Zulaikha? Siapa Zulaikha? Aku lihat wajah mentua berubah seperti rasa bersalah kerana terlepas cakap. Aku merenung suamiku yang turut terdiam kaku. Aku capai kunci kereta dengan perlahan aku melangkah.

Suamiku cuba memperlahankan langkahku yang memang sudah lemah. Dia mencapai kunci kereta di tangan ku dan mengajak ku untuk berbincang. Aku akur, aku memang teringin sangat untuk tahu dan mendengar cerita yang hampir 15 tahun dirahsiakan.

Bagai batu besar terhempas di kepalaku bila suamiku mengaku yang dia telahpun menikahi seorang gadis di tempat kerjanya hampir 4 tahun yang lalu. Suamiku mengatakan dia kasihan dan simpati kepada aku kerana didesak oleh orang tuanya untuk memperolehi zuriat sedangkan dia tahu aku telah berusaha namun rezeki tidak menyebelahi aku.

Dia penat melihat aku yang ke hulu ke hilir pantang dengar di mana tempat untuk berurut atau berubat asalkan dapat mengandung. Dia lelah melihat aku muntah-muntah jika tidak mampu menelan segala ubat yang diberikan oleh pakar berubatan atau bidan kampung.

Abang sayangkan Karina. Kerana itu abang mengikut kehendak orang tua abang untuk menikah seorang lagi asalkan mereka tidak menyebut tentang zuriat di hadapan Karina. Cukuplah 15 tahun ini Karina terseksa.. Abang nak Karina tenang sayang..”

Dia mengucup dahiku dan memeluk aku seerat-eratnya dapat aku rasakan ada air jernih membasahi bahuku.

Percaya la Karina cinta kasih abang kepada Zulaikha tidak sehebat cinta dan kasih abang kepada Karina.”

Sambungnya lagi sambil tersedu sedan. Buat kali kedua aku melihat air matanya mengalir semenjak dia meninggalkan aku selama dua hari kerana ada urusan di luar negeri 3 tahun yang lepas. Baru lah kini aku mengerti kenapa dia menangis waktu itu.

Dia, Suami Yang Tak Pernah Mengabaikan Ku Di Malam Hari

Aku sedar selama 3 tahun dia beristeri dua, dia tidak pernah meninggalkan aku di kala aku suka dan berduka. Tiap-tiap malam dia sentiasa ada di sisi walaupun kadangkala dia lewat pulang bekerja. Hari-hari sejarah dalam hidupku tidak pernah dia lupa.

Nafkah zahir dan batinku tidak pernah terabai kadangkala melebihi. Syukur padamu Tuhan. Pelukannya tidak pernah dingin terhadapku malah semakin hari semakin erat tidak kira dia penat atau lelah setelah berperang di pejabat dengan pelbagai kerenah pelanggan dan kertas kerja.

Masalah di pejabat tidak pernah dibawa pulang ke rumah dan hari-hari yang kami lalui ibarat pengantin baru. Tidak pernah dia mengasari aku apalagi untuk menyakiti aku. Walaupun hidup kami berubah daripada rumah sewa kini mampu membeli sebuah banglo kecil, daripada kancil kini telah bertambah dengan sebuah lagi jenama Honda namun aku hairan kenapa hati kecil ini masih terlalu ingin bertemu dengan Zulaikha. Aku sampaikan niat hati pada suami. Dengan berat dia mengizinkan.

IKLAN

Jam 2 petang, dari jauh aku lihat Zulaikha turun daripada teksi dengan memimpin anak kecil berusia dalam lingkungan 2 tahun. Comel dan manja. Anak itu berlari memeluk suamiku sambil menjerit

Abah..”

Erat sekali anak kecil itu memeluk dan mencium pipi suamiku bertubi-tubi.

Ya Allah.. apa yang dah aku lakukan. Gayanya seperti rindu benar anak itu kepada ayahnya yakni suamiku ini.”

Pertemuan Ku Dengan Madu

Bisik hatiku. Zulaikha menyalami aku. Dia tidak cantik. Kalaulah nak dibandingkan dengan aku jauh bezanya berkulit gelap dan di pipi kanannya ada sedikit kesan parut seperti terbakar. Maha Suci Allah betapa mulianya suamiku menikahi bukan kerana paras rupa, bukan kerana nafsu dan bukan kerana harta.

Zu anak yatim piatu kak. Tinggal dengan nenek yang dah uzur .”

Aku terdiam bila Zulaikha menjawab soalanku dengan tenang. Dia hanya menyewa di apartment kecil di pinggir kotaraya. Suami ku hanya akan pulang ke rumahnya bila habis waktu pejabat dan akan segera pulang ke rumahku bila tibanya waktu maghrib. Begitulah rutin harian rumah tangga suamiku bersama Zulaikha selama 3 tahun ini.

Aku terdiam. Perlukan aku merasa cemburu kepada wanita ini. Haruskan aku menghambur kata-kata kesat kepadanya sedangkan hidupku terlalu sempurna berbanding dia. Betul kata orang sifat ingin tahu wanita melebihi segalanya.

Aku mengikutnya pulang ke rumah dengan alasan aku ingin melawat neneknya. Setiba di pintu rumahnya air mataku menitis. Rumah yang hanya dua bilik itu kelihatan kemas walaupun agak sempit. Teringat aku pada mula-mula aku bernikah dengan suamiku. Jauh di satu sudut terbaring nenek tua yang agak uzur.

Zu selalu minta cuti sebab nenek selalu sakit kak. Zu tak mampu nak upah orang jaga nenek. Mula-mula abang bising sebab Zu selalu minta cuti. Bila Zu bawa abang datang jenguk sendiri nenek Zu. Hatinya menjadi simpati pada Zu kak.

Kata abang, “Cukuplah dia tengok isteri dia berkorban demi menjaga periuk nasi sampai abaikan kesihatan dan kehilangan anak dalam kandungan. Abang tak mahu Zu korbankan nenek semata-mata kerana kerjaya kak. Lalu dilamarnya Zu jadi isteri kedua asalkan Zu tidak meminta hak akak iaitu tidak melahirkan lebih daripada seorang zuriat sehingga anak keduanya lahir daripada rahim akak.”

Dunia Ku Berpusing.. GELAP!

Hak aku? Bukankah kau telah merampas hak aku.. Suami aku… Satu-satunya suami yang aku ada, yang aku kasihi. Astagfirullahalazim.. apa ni? Kata-kata syaitan mana yang mula menghasut. Aku layu terkulai diriba suamiku. Dunia berpusing laju. Semuanya gelap.

Sayang.. Maafkan abang Karina.…”

Aku sedar daripada pengsan. Kini terbaring di katil hospital.

Puan.. Jangan buat kerja berat-berat ya. Tahniah puan hamil 9 minggu. Jaga makan dan minum, jaga kesihatan.”

Ada riak kegembiraan di wajah suamiku dan Zulaikha.

Nur Ain.. mari sini dekat ummi sayang. Tak lama lagi Ain nak dapat adik baru.”

Zulaikha memimpin anaknya menghampiri ku.

Ain?”

Indah sungguh perancanganmu Ya Allah. Dalam diam Kau makbulkan doaku untuk pengganti Nur Ain. Aku mula menerima Zulaikha dengan hati terbuka. Redha dan tenang.

* top image merupakan penulis Cik Puan Ammy

Sumber/Foto : Cik Puan Ammy