Siapa tak sayang anak ye!. Merekalah pewaris dan harta yang tidak ternilai. Namum, dek terlalu sayang, ada mak ayah yang terlalu manjakan dan ikut apa saja kehendak anak. Kalau masih kecil, kita anggap itu biasa. Tapi kalau dah terlalu manjakan anak sampai dah besar, ia boleh beri kesan pada anak-anak itu sendiri. Mak ayah juga yang susah nanti.

Manja Ada Batasnya

Mak ayah perlu tahu anak-anak yang berusia enam tahun ke bawah sedang mengalami tumbesaran otak yang paling pesat. Dikatakan:

90 peratus daripada bahagian otak dibina sewaktu enam tahun yang pertama. Ia  ini merangkumi komponen-komponen yang sangat berkait rapat dengan EQ atau Emotional Quotient. Selebihnya 10 peratus mula dibina dari umur 7 tahun sehinggalah umur 20-an; dan ini adalah pertumbuhan IQ.

IKLAN

Tak salah nak manjakan anak tapi kena ada batas-batasnya seperti:

  1. Tahu apa yang boleh dan tidak boleh.

  2. Masih menghormati semua pihak

  3. Ibu bapa tidak hanya menuruti kehendak anak.

Maksud Manja

Jangan fikir manja ini adalah dijaga dengan mengikut apa sahaja yang diminta oleh anak. Sedangkan manja ini ada banyak peringkat seperti:

IKLAN
  1. Bayi baru lahir yang perlukan belaian kasih sayang sebab dia memerlukan perhatian yang tinggi dengan dakapan kasih sayang dan dia tidak boleh terus berdikari.
  2. Berumur 1 tahun ke atas – Inilah masa kritikal untuk mak ayah cipta ikatan dengan anak-anak. Ajar anak dengan cara makan di meja, masukkan baju kotor dalam bakul, keluar berjalan tidak semestinya perlu belikan permainan dan sebagainya.

Anak Lelaki dan Perempuan Sama

Jangan bezakan anak lelaki dan perempuan. Kononnya, anak perempuan diajar untuk ke dapur supaya pandai memasak. Sedangkan anak lelaki hanya duduk di depan tv sahaja.

IKLAN

Menurut Steve Biddulph, penulis buku Raising Boys dan Raising Girls, anak perempuan lebih cepat matang daripada anak lelaki. Kematangan ini berlaku kerana hormon estrogen (hormon dalam badan perempuan) membantu menghubungkan kedua-dua belah otak kanan dan kiri pada peringkat yang lebih cepat berbanding anak lelaki).

Kerja Rutin

Tidak salah mak ayah melatih anak-anak melakukan kerja rumah pada usia muda. Ia dianggap satu rutin praktis yang sangat bagus dan akan membantu anak-anak menjadi lebih berdikari pada masa akan datang.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI