Kredit Foto: Berita Harian

Setelah disahkan ada tanda Covid-19, apa yang perlu anda lakukan? Sebaiknya dengarlah arahan doktor demi keselamatan bersama kerana Covid-19 adalah pendemik. Ia mampu menjangkiti sesiapa sahaja.

Baru-baru ini, seorang lelaki yang ada tanda Covid-19 lari dan bermalam di sebuah dobi sebelum menyerah diri. Oleh itu, polis menasihati agar sesiapa sahaja yang ada tanda Covid-19 agar sentiasa mematuhi arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan jangan bertindak sesuka hati.

Lelaki Ada Tanda Covid Bermalam Di Sebuah Dobi

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki yang ada tanda COVID-19 dan menghilangkan diri ketika ditahan di Klinik Kesihatan Bukit Naga, Seksyen 32, Shah Alam, semalam kembali semula ke klinik berkenaan pagi tadi.

Hasil pemeriksaan, lelaki berusia 54 tahun terbabit didapati tidur di sebuah kedai dobi di Seksyen 18, Shah Alam, bersama isterinya sebelum kembali semula ke klinik sekitar jam 11 pagi.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib, berkata lelaki berasal dari Bagan Serai, Perak itu juga sebelum ini turut dilaporkan menyertai himpunan tabligh di sebuah masjid di Sri Petaling, di sini, pada 28 Februari hingga 1 Mac lalu.

IKLAN

Lelaki itu datang ke klinik berkenaan bersama isterinya namun mereka dilaporkan tiada di kawasan klinik selepas dimaklumkan lelaki itu perlu ditahan kerana mempunyai tanda COVID-19.

Laporan Polis

Susulan itu, doktor di klinik kesihatan berkenaan kemudian membuat laporan polis selepas usaha menghubunginya tidak berjaya,” katanya ketika dihubungi sebentar tadi.

Lelaki itu kemudian dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut.

IKLAN

Dengan ini, Polis Daerah Shah Alam, menasihatkan semua pihak untuk mendengar arahan pihak Kementerian Kesihatan dan tidak bertindak sesuka hati kerana boleh menyebabkan penyakit berkenaan berjangkit, …tolong beri kerjasama,” katanya.

Bukan Kes Pertama

Ini bukanlah kali pertama kes individu disyaki positif COVID-19 menghilangkan diri. Sebelum ini satu laporan polis turut dibuat Hospital Shah Alam, di mana satu keluarga yang baru pulang dari Korea Selatan, turut menghilangkan diri semasa pemeriksaan dilakukan, hujung bulan lalu.

IKLAN

Bagaimanapun, keluarga berkenaan yang tinggal di Shah Alam, kemudian dapat dikesan sebelum pihak hospital membawa mereka ke Hospital Sungai Buloh dengan ambulans.

Sumber: Berita Harian

MW: Sebagaimana anda berasa risau ada petanda Covid-19 dan terus ke hospital. Sebaiknya setelah disahkan, anda perlu mendengar arahan daripada pihak doktor dan hospital demi kesejahteraan bersama. Jangan pentingkan diri hingga mengabaikan kesihatan orang lain.  

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI