7 Tanda-Tanda Awal Diabetes Jenis 2, Ramai Tak Sedar Diri Mengalaminya!
Gambar sekadar hiasan

Tanda-tanda awal diabetes jenis 2 biasanya tidak disedari oleh semua orang. Ditambah pula ramai yang asimptomatik atau tanpa gejala.

Diabetes ialah penyakit jangka masa panjang yang disebabkan oleh badan tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi, atau tidak dapat menggunakan insulin dengan betul.

Insulin ialah hormon yang mengawal paras gula dalam darah dengan membenarkan gula masuk ke dalam sel-sel, dan dengan itu, menurunkan paras gula dalam darah

Terdapat dua jenis diabetes iaitu diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Diabetes jenis 2 ini lebih biasa dijumpai berbanding dengan diabetes jenis 1.

Jika anda merasakan diri mengalami sebarang tanda-tanda awal ini, segeralah bertemu doktor bagi melakukan pemeriksaan.

Tanda-Tanda Awal Diabetes Jenis 2

1. Kerap Membuang Air Kecil

Juga dikenali sebagai poliuria, kencing yang kerap dan / atau berlebihan adalah tanda bahawa kadar gula darah anda cukup tinggi untuk “termasuk” ke dalam air kencing anda. Apabila buah pinggang anda tidak dapat menampung jumlah glukosa, buah pinggang membiarkan sebahagiannya masuk ke dalam air kencing anda.

IKLAN

Ini membuat anda kerap membuang air kecil, termasuk pada waktu malam.

2. Rasa Dahaga Yang Melampau

Rasa dahaga yang melampau adalah gejala diabetes awal yang biasa. Ini berkaitan dengan kadar gula dalam darah yang tinggi, yang menyebabkan dengan sendirinya timbul rasa dahaga, dan ia diburukkan lagi dengan kerap membuang air kecil. Selalunya, minum air tidak akan memuaskan dahaga.

3. Peningkatan Rasa Lapar

Kelaparan yang melampau atau polifagia, juga merupakan tanda amaran awal diabetes. Tubuh anda menggunakan glukosa dalam darah anda untuk memberi makan sel anda. Apabila sistem ini rosak, sel anda tidak dapat menyerap glukosa. Akibatnya, badan anda sentiasa mencari lebih banyak bahan bakar, menyebabkan rasa lapar berterusan.

Oleh kerana anda mempunyai banyak glukosa yang sentiasa mengalir sehingga keluar dalam air kencing, anda mungkin juga akan mengalami penurunan berat badan. Walaupun anda makan lebih banyak untuk memuaskan rasa lapar anda. Penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan boleh menjadi tanda amaran diabetes.

IKLAN

Artikel berkaitan:
Ibu Mengandung Ada Diabetes, Perlu Suntikan Insulin, Disarankan Jangan Puasa

4. Kesakitan Saraf Atau Kebas

Anda mungkin mengalami kesemutan atau rasa kebas di tangan, jari, kaki, dan jari kaki. Ini adalah tanda kerosakan saraf, atau neuropati diabetes. Keadaan ini biasanya berkembang dengan perlahan. Anda mungkin mengalami ini setelah bertahun-tahun hidup dengan diabetes, tetapi ini boleh menjadi tanda pertama bagi banyak orang.

5. Penyembuhan Luka Yang Perlahan

Terdapat beberapa sebab luka akan sembuh lebih perlahan jika anda menghidap diabetes. Seiring berjalannya waktu, kadar gula darah tinggi menyempitkan saluran darah anda, memperlahankan peredaran darah dan menyekat nutrien dan oksigen yang diperlukan daripada masuk ke dalam luka.

IKLAN

Tahap gula darah yang tinggi dan berpanjangan juga merosakkan sistem ketahanan badan anda, sehingga tubuh anda menghadapi masa yang lebih sukar untuk melawan jangkitan.

6. Penglihatan Kabur

Penglihatan kabur biasanya berlaku pada awal diabetes yang tidak terkawal. Ini boleh terjadi akibat kadar gula darah yang tinggi secara tiba-tiba, yang mempengaruhi saluran darah kecil di mata, menyebabkan cairan meresap ke dalam lensa mata. Kekaburan biasanya akan hilang. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor mata bagi mendapatkan kepastian.

Dengan tahap gula darah tinggi yang berpanjangan, anda berisiko mengalami keadaan yang lebih serius yang boleh menyebabkan kebutaan, seperti retinopati diabetes.

7. Tompok Gelap Pada Kulit

Perubahan warna gelap dan lembut pada lipatan kulit anda disebut acanthosis nigricans. Ini adalah satu lagi tanda amaran diabetes jenis 2. Ini paling biasa terjadi di kawasan ketiak, leher, dan pangkal paha. Kulit juga menjadi menebal.

Ini disebabkan oleh kelebihan insulin dalam darah, yang biasa terjadi pada penderita diabetes jenis 2 kerana ketahanan insulin adalah pendahulu utama diabetes jenis 2.

Sumber: healthline.com

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI