Sungguh malang tidak berbau. Jika kepenatan, hati-hati sekiranya ingin berhenti rehat dan tidur didalam kereta.Bahaya tidur dalam kereta dalam keadaan buka aircond dan ruang kereta tertutup sepenuhnya, kerana ia boleh menyebabkan kematian.

Terkini dilaporkan, dua rakan maut dan dua lagi kritikal dipercayai mengalami lemas karbon monoksida selepas ditemui tidak sedarkan diri di kawasan parkir sebuah stesen minyak di Sama Gagah di Lebuh Raya Utara Selatan arah utara, pagi hari ini.

4 Sahabat Ditemui Tidak Sedarkan Diri Dalam Kereta, Dipercayai Lemas Karbon Monoksida!

Dua Meninggal, Dua Kritikal

Dua mangsa yang maut dikenal pasti sebagai Sharifah Fariesha Syed Fathi dan Ayuni Shazwanie Shabri.Dua lagi rakan mereka yang juga pasangan kembar Nor Adilah Mohd Safwan and Nor Aqilah dikatakan kritikal.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah Asisten Komisoner Shafee Abd Samad berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu pada 1.40 pagi oleh pegawai perubatan Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Menurutnya, empat sahabat itu yang berusia 21 tahun ditemui tidak sedarkan diri dalam Honda Odyssey yang parkir di kawasan stesen minyak terbabit.

“Sharifah Fariesha disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, manakala tiga yang lain dikejarkan ke HSJ.

IKLAN

“Bagaimanapun, Ayuni Shazwanie menghembuskan nafas terakhir ketika menerima rawatan di hospital,” katanya.

Shafee berkata, berdasarkan maklumat awal mereka dikatakan dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing di Sungai Petani dari Pulau Jerejak dekat sini.

4 Sahabat Ditemui Tidak Sedarkan Diri Dalam Kereta, Dipercayai Lemas Karbon Monoksida!

Info Ekstra!

1. Bila buka aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

IKLAN

2. Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta, oksigen semakin berkurang.

3. Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% sahaja, kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, tak bangun dan tidak keluar dari kereta, maka kita akan collapse atau tidak sedarkan diri.

4. Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa tak sedarkan diri tu kita masih bernafas dan apabila mencapai 10%, oksigen sudah tak dapat dihantar ke otak dan sistem tubuh tidak dapat berfungsi, dan seterusnya menyebabkn kematian

IKLAN

5. Apabila kereta bergerak ok sahaja kerana semasa kereta bergerak, oksigen akan masuk ke dalam kereta melalui enjin bukan hanya oksigen yang sama circulate.

6. Jika nak rehat macam tu memang boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

7. Ketika jalan sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yang masuk ke dalam kereta adalah kurang. Itu adalah tanda yang kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas, tak salah buka aircond dan buka tingkap sedikit.

8. Karbon monoksida dari ekzos bukanlah penyebab semata-mata kematian kerana karbon monoksida dari kenderaan juga terkawal melalui catalyst converter dan dilepaskan oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Untuk menyebabkan kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yang kenderaan lepaskan.

MW: Salam takziah buat keluarga mangsa tragedi ini. Pesanan buat pengguna kereta, jadikan kisah ini satu pengajaran. Hati-hati jika ingin berhenti rehat dan tidur dalam kereta. Pastikan enjin dan aircond ditutup, atau ada ruang pengudaraan dengan membuka sedikit tingkap.

Sumber: Hmetro, Penang Kini

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI