Peti Sejuk sangat penting sebagai satu keperluan yang mesti ada pada setiap rumah untuk menyimpan bahan-bahan makanan agar tahan lama. Kalau boleh semua benda nak disimpan dalam peti sejuk dengan hasrat agar bahan-bahan tersebut tak mudah rosak.

Namun demikian, mungkin ramai yang tak tahu bahawa bukan semua bahan makanan atau bahan mentah boleh disimpan didalam peti sejuk. Menuru perkongsian Dr Zubaidi Hj Ahmad, ada 10 jenis barang yang sebenarnya tak perlu pun disimpan dalam peti sejuk.

Berikut perkongsian beliau sebagai rujukan.

Barang Yang Tidak Perlu Disimpan Dalam Peti Sejuk

Kita selalu meletak hampir semua barang dan makanan yang kita beli ke dalam peti sejuk. Kadang kala ia boleh merosakkan kualiti bahan makanan itu.

1. Bawang

Menyimpan bawang di dalam peti sejuk boleh menyebabkan petisejuk kita berbau. Apatah lagi jika ia telah dipotong atau dihiris. Simpan bawang di rak dapur dalam bekas yang kering.

2. Kentang

Kentang juga tidak sesuai disimpan di dalam peti sejuk dan harus disimpan di luar petisejuk dalam keadaan kering.

10 Barang Ini Sebenarnya Tak Perlu Simpan Dalam Peti Sejuk

IKLAN

3. Sos

Sos akan menjadi lebih pekat dan sukar dituang semasa hendak digunakan. Ia boleh disimpan di luar peti sejuk pada suhu bilik dengan penutup botolnya ditutup rapat.

4. Roti

Menyimpan roti dalam petisejuk boleh menyebabkannya lebih keras dan kurang enak. Roti juga menyerap bau makanan lain yang ada dalam peti sejuk.

5. Makanan Dalam Tin

Jika masih ada makanan dalam tin yang masih berbaki, ia elok dikeluarkan daripada bekasnya dan disimpan dalam bekas plastik dan kaca sebelum disimpan di dalam peti sejuk.

10 Barang Ini Sebenarnya Tak Perlu Simpan Dalam Peti Sejuk

IKLAN

6. Makanan Panas

Menyimpan makanan yang panas dalam peti sejuk akan menyebabkan lebih banyak tenaga elektrik yang digunakan untuk mengekalkan suhu peti sejuk agar sentiasa sejuk.

7. Rempah Ratus

Elakkan menyimpan rempah ratus seperti ketumbar, jintan manis, lada hitam dan lain-lain di dalam peti ais. Ia boleh menyebabkan peti sejuk berbau herba. Ia harus disimpan di luar peti sejuk pada suhu bilik.

8. Mentega

Mentega akan menjadi keras di dalam peti sejuk dan menjejaskan rasanya. Ia harus disimpan dalam bekas yang ditutup ketat pada suhu bilik.

10 Barang Ini Sebenarnya Tak Perlu Simpan Dalam Peti Sejuk

IKLAN

9. Madu

Madu tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Cuma elakkan dari tempat yang panas dan terdedah pada cahaya matahari.

10. Bahan Bukan Makanan

Keluarkan bahan bukan makanan seperti bahan kosmetik dari peti sejuk. Ia boleh mencemarkan bahan makanan yang disimpan bersamanya.

Rujukan : News Australia

#HealthDrZubaidi

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat menjadi rujukan buat mak-mak yang menyimpan bahan-bahan dalam peti sejuk.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad