Perasan tak bila kita cuba sesuatu resipi baru, adakalanya tak jadi. Walaupun dah ikut resipi tu sebiji-sebiji. Ini yang kita kena tahu selain resipi, teknik dan cara juga memainkan peranan penting, barulah ia elok menjadi. Contohnya bila buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake’, ini tip penting yang kita kena ingat.
Baca perkongsian ilmu dan tip daripada Pembuat Kek, Muhammad Ali ini sebagai panduan;
Masalah: Kek Batik Keras
Untuk kek batik kebanyakannya mengalami masalah kek keras, susah nak potong. Mudah je..kalau rasa tak yakin..cairkan butter dulu. Dah cair api kena tutup. Dah tutup api baru masukan bahan lain.
Sebabnya kalau api buka bagi yang beginner maybe depa tak tau bajet masa yang betul dan masukan bahan-bahan dengan perlahan sementara api masih on. Sebab tu kadang-kadang sos kek batik tu jadi terlalu pekat. Bila jadi terlalu pekat, kek akan keras.
Dah masuk semua bahan baru on api.Api pulak kena perlahan. Yang menyebabkan sampai telur tu masak betul-betul sampai keluar warna putih sebab api kuat dan kacau perlahan-perlahan. No tak boleh. Bila api dah on..kita kena kacau laju-laju supaya dua tak hangit bawah sos tu dan tak berketul. Tu ja tipsnya.
Kek Batik Lembut
Kek batik : texture lembut. Biskut batik : texture crunchy. Nak kek batik lembut masuk telur masuk susu segar. Nak biskut batik crunchy tak perlu masuk telur, tak perlu masuk susu segar. Simple.
Kek Guna Cheese
Setiap kek yang menggunakam cheese. Cheese kena keluarkan awal. Tapi tengok atas berat cheese. Kalau setakat pakai 250 g yang cheese buku tu,15 minit dah memadai sebab cheese dia bukan dalam kuantiti yang banyak. Jadi dia cepat capai suhu bilik. Bagi cheese yang 1kg keatas seeloknya dikeluarkan 30-40 minit awal. Asalkan tak melebihi 2 jam dekat suhu bilik.
Tip Cheese Cepat Lembut
Yang ni ramai tak tahu. Macam mana nak bagi cheese tu cepat lembut cepat capai suhu bilik. Mudah je potong cheese dalam kiub kecik-kecik. insyaAllah cepat lembut cheese tu untuk diputar.
Apa yang jadi jika cheese dipukul terus dari chiller. Jahanam la mixer uols. Nak-nak stand mixer tu dan satu lagi dia akan membentuk tompok-tompok putih, cheese yang tak blend elok sebab dipukul sejuk-sejuk. Sebab tu cheese ni kena bagi suhu bilik biar dia lembut elok. Sebab bila kita mix pun akan nampak cantik je texture dia.
Cheese yang paling cantik texture dia saya pernah pakai adalah Elle vire / Royal Victoria. Sangat-sangat smooth kalau betul cara handle mecam saya terang diatas.
Ads
Cara Simpan Cheese Block
Cara simpan cheese block yang 1-2 kg ni. Timbang cheese pakai pisau panas. Lap bersih-bersih dan potong cheese yang nak guna tu. Jangan sesekali pegang cheese dengan tangan. Walaupum kita yakin tangan kita bersih. Bakteria di tangan kita tak tau.. betul-betul bersih atau tak tangan kita.
Cara kendali kena betul. Dah tinbang siap-siap. Ambil cling wrap, wrap padat-padat jangan bagi ada udara sebab ruang udara tu yang buatkan bakteria senang membiak. Masukan dalam kotak balik.
Cheese tahan 10 hari lepas dah buka. Suhu chiller pun kena sederhana sahaja.
Whipping Cream
Whipping cream yang rosak adalah whipping cream yang berketul, rasa masam. Jangan sesekali guna. Risiko keracunan makanan tu tinggi kalau kita masih guna terutama untuk buat jualann. Whipping cream tahan 7 hari lepas dibuka.
Ganache
Masa kita buat ganache, api kena perlahan-lahan. Buka api bawah tu. Cara saya, sy tak tunggu bekas bawah tu sampai air dia mendidih.Saya terus masukkan Whipping cream + butter agak-agak dalam 2-3 minit baru saya masukkan coklat. Kacau pulak jangan la laju-laju sebab faham kita nak coklat cair cepat kan.
Tapi ketahuilah kacau laju ni akan membuatkan ganache lebih banyak bubble dan jadi tak smooth. Key dia api slow, jangan kacau laju-laju, butter jangan lebih sangat isi. Ikut resepi saya insyaAllah berkilat la ganache hampa.
Mudah mudahan sharing baru saya ni memberi manfaat pada semua
– mr.ali
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi bila nak buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake, kena ingat tip penting yang dikongsikan ini. Selamat Mencuba!
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Ads
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Apa jua jenis barang yang kita gunakan tak selamanya akan elok. Sampai masa akan rosak. Begitu juga tupperware kesayangan mak-mak itu. Tapi ada juga yang baru pun dah rosak tanpa sempat untuk guna. Sedihnya.
Nak dibuang terasa sayang pula. Lebih-lebih lagi jenama tupperware yang boleh tahan harganya dan menjadi kesayangan mak-mak. Tapi kalau disimpan pun tak boleh buat apa dan langsung tak boleh guna.
Mungkin jenama tupperware berbaloi bila pakai dah bertahun-tahun baru nampak rosak dan tak elok. Tapi, jangan terus buang, masih berharga dan ada cara yang perlu mak-mak tahu untuk tukarkan dengan baru. Paling penting tak dikenakan caj.
Perkongsian daripada Wan Rosni sebagai Elite Presidential Director di Tupperware Brands Malaysia tentang bagaimana cara untuk claim dan tak boleh claim kalau ada barang tupperware yang rosak.
“Ada seorang customer datang tukar bekas beras lama bawah Tupperware LifeTime Guarantee.
“Sedikit pasal LifeTime Guarantee dalam Tupperware, kerosakan macam mana yang boleh claim dan tidak boleh claim. Harap anda boleh jelas berkenaan ini dan lepas ni kalau ada Tupperware yang rosak @ reput jangan buang dulu, boleh rujuk di stokis-stokis sah berhampiran anda.
Selama lebih 50 tahun, Tupperware Brands dengan bangganya menyanjung keunggulan produk dengan Jaminan Seumur Hidup. Semua produk Tupperware di bawah cap dagangan Tupperware oleh Tupperware Brands dijamin mampu berfungsi sepenuhnya untuk sepanjang hayat produk apabila digunakan bagi tujuan domestik yang biasa.
Kami akan menggantikan tanpa sebarang caj, mana-mana produk Tupperware atau bahagiannya yang menunjukkan sebarang kecacatan perkilangan apabila digunakan bagi tujuan domestik yang biasa.
Sekiranya Syarikat tidak lagi memiliki stok bahagian atau produk gantian, syarikat akan memberi bahagian @ produk alternatif dalam warna yang terkini, yang menawarkan fungsi dan nilai yang sama dengan @ produk asal. Syarikat berhak untuk menerima dan/atau menolak pilihan produk alternatif yang disyorkan oleh perunding dan/atau pelanggan untuk tukar ganti produk.
SYARAT-SYARAT WARANTI TUKAR GANTI
Sekiranya bahagian gantian tiada ganti lagi dalam stok, semua komponen atau bahagian lain yang melengkapkan sesuatu produk hendaklah dihantar balik untuk digantikan, walaupun bahagian-bahagian tersebut masih berada dalam keadaan baik.
Sekiranya bahagian gantian atau produk gantian tiada lagi dalam stok, maka produk alternatif hendaklah dipilih daripada katalog biasa mengikut harga yang dinyatakan.
Bahagian yang digantikan atau produk alternatif mungkin tidak akan diberi dalam warna yang asal. Pilihan warna adalah tidak dibenarkan.
Sekiranya produk alternatif mempunyai nilai yang lebih rendah, tiada bayaran balik akan diberikan.
Sekiranya produk alternatif mempunyai nilai yang lebih tinggi, perunding atau pelanggan dikehendaki membayar perbezaan nilainya. Ini dipanggil tambah nilai.
Tambah nilai untuk produk yang digantikan ini tidak akan dikira untuk tujuan komisyen dan bonus di bawah Pelan Bisnes Tupperware Brands atau mana-mana insentif.
Ini contoh-contoh item-item @ part yang boleh claim bawah Life Time Warranty.
Yang boleh claim :
1. Reput sebab peredaran masa
2. Terkoyak seperti penutup bekas
3. Retak/Rekah (crack)
4. Menggeleding (warping)
5. Menggelupas (peeling)
6. Menyerpih (chipping)
Yang TIDAK BOLEH CLAIM :
1. Kotor
2. Gigitan
3. Cair
4. Kecuaian
5. Perubahan warna
6. Calar (Scratch)
7. Kesan Potong (cuts)
8. Leaking (yang berkenaan paip)
9. Cetakan (printed)
10. Tali (straps)
11. Sarung (pouches)
Mingguan Wanita : Ok, nnti lepas ni, bawa saja tupperware yang rosak tu untuk tukar yang baru. Tapi, kena faham betul-betul mana yang boleh claim dan mana yang tak boleh claim pula.
Buah Mulberry memang sedap, rasanya masam-masam manis boleh dibuat jus, jem atau dimakan begitu sahaja. Daunnya pula boleh digoreng celup tepung. Bagi mak-mak yang ada tanam pokok ni di rumah, rupanya dengan teknik mencantas pucuk dan meluruhkan semua daun pada pokok Mulberry boleh menjadikan ia berbuah besar dan lebat.
“Baru dapat ilmu baru dari seorang sahabat yang sudah cuba.Pokok mulberry boleh berbuah lebat.”
“Ready to ngap! Mulberry kampung je”
Ini teknik yang digunakan;
Mula-mula cantas semua pucuk dan luruhkan semua daun hingga pokok jadi betul-betul togel. Insyaallah pokok tak kan mati ya.
2. Ini adalah cara untuk memaksa pokok berbuah. Akan tumbuh banyak tunas-tunas baru beserta dengan putik-putik buah.
3. Kemudian apabila buah dah ada sikit-sikit warna merah, luruhkan semua daun sekali lagi. Ini memberi peluang kepada tumbesaran buah.
Dua peringkat gugurkan daun
1. Untuk memaksa pokok berbuah.
2. Untuk tumbesaran buah.
Pembajaan, guna baja kopi.
Daun yang diluruhkan boleh dibuat sayur. Yang dah agak matang boleh je goreng celup tepung.
Semoga memberi manafaat kepada semua.
MW: Jadi buat mak-mak yang ada tanam pokok mulberry tu di rumah, boleh cuba tip yang dikongsikan ni barulah pokonya boleh berbuah besar dan lebat.Selamat Mencuba!
Baja buah. Jambu, kalau dah berbuah memang merimbun sampai tak termakan, kadang-kadang banyak yang rosak dan jatuh ke tanah. Sayang kalau dibiarkan begitu saja.
Daripada dibiarkan, apa kata kutip jambu yang dah rosak itu untuk dijadikan baja. Bolehlah memberi manfaat kepada sumber lain dan paling penting membantu untuk tumbesaran tanaman lain.
Kali ini Norahim Ibrahim berkongsi cara nak buat baja buah dari buah jambu. Boleh ikut caranya.
Baja Buah, Jangan Buang Guna Untuk Siraman Tanaman
Buah jambu air yang berguguran atas tanah untuk dijadikan baja buah. Baja cecair yang terhasil dari peraman buah-buahan yg dah rosak ni baik untuk tanaman berbunga dan berbuah. Apa-apa jenis buah pun boleh, cuma durian tu payah skit sebab kulitnya terlampau keras.
Selain itu, ada banyak cara untuk kita dapatkan buah yang busuk seperti di pasar, peniaga atau rumah kediaman. Sekurang-kurangnya bahan sisa ini boleh dijadikan sumber kepada sesuatu yang bermanfaat.
Caranya:
Guna formula asas buah: gula merah = 1:1
Contohnya kalau 1kg buah dicampurkan dengan 1kg gula merah.
Masukkan ke dalam bekas, tutup dan peram. Boleh tambah air jika perlu.
Penggunaan baja:5-10ml air baja + 1 liter air
Gunakan air tersebut untuk siram ke tanah di sekeliling tanaman tersebut.
Moga bermanfaat.
Mingguan Wanita : Daripada membazir, boleh saja guna untuk buat baja. Ada manfaatnya.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...