
Isi Kandungan
ToggleOven Rosak Jangan Risau Bakar Biskut Raya Guna Kuali Saja, Molek Kejadiannya! Pernah buat biskut raya bakar guna kuali tak? Ini kes oven tak ada atau mungkin rosak. Haaa… kreatif sungguh mak-mak bila nak dekat raya, apa pun jadi kalau betul caranya.
Nak dekat raya, mak-mak kena pandai berjimat. Kalau semua nak beli hari raya, memang kering lah duit poket. Jadi kalau mak-mak nak jimatkan bajet bab kuih raya, cuba guna idea yang dikongsi Puan Zalina Ina ini.
Buat Biskut Raya Bakar Guna Kuali
Biskut tak hangus pun, malah elok sangat kejadiannya macam yang dibakar guna pembakar biskut elektrik.
Masa nak bakar biskut itu, mak-mak tak payah masukkan air pun. Biar kuali kosong macam itu dan api jangan kuat sangat.
Pastikan mak-mak letak benda yan boleh tampung tudung periuk atau dulang yang digunakan untuk letak biskut ya. Rujuk gambar.
Api pun perlahan sahaja, dan jangan lupa panaskn dulu macam oven ya.
Pastikan Api Perlahan
Masa untuk masak lama sikit diri oven. Kalau bawah biskut dah perang, boleh dah angkat. Janji api perlahan.
Sebab kuali dah panas, rasanya tak sampai 10 minit pun. Ikut jenis kuih juga ya.
Dan paling penting, jangan lupa tutup masa membakar biskut macam dalam gambar ini.
Nampak tak, tak jadi masalah pun kalau tak ada pembakar biskut rumah. Tetap boleh buat berbalang-balang biskut macam orang lain. Janji ada niat nak buat, selamat mencuba!

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat NASI KAK WOK, Resepi Simple Tapi Rasa MARVELOUS!

Isi Kandungan
ToggleKesedapan Nasi Kak Wok memang cukup terkenal di Negeri Kelantan dipopularkan oleh Kak Wook atau nama sebenarnya Mek Wook Hassan. Ia merupakan Nasi berlauk yang cukup ringkas, iaitu nasi putih dicampur dengan gulai/kari dihidangkan bersama ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun serta dibungkus dalam kertas makanan. Nasi berlauk ini ternyata ada penggemarnya yang tersendiri dan kian mendapat tempat di luar negeri Cik Siti Wan Kembang.
Mak-mak yang nak cuba buat sendiri nasi berlauk ala Nasi Kak Wok ini untuk hidangan keluarga mahupun nak dibuat niaga, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Shafira Ismail ini sebagai rujukan.
Menu NASI KAK WOK hari ni. Kertas minyak tak dak, guna plastik burger bungkus pon boleh. Boleh ‘feeling-feeling’ makan kat kedai. Jemput makan semua.
1. KUAH KARI
Bahan-Bahan:
Halba Campur
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Bawang merah
bawang putih
halia
Daun kari
1 paket rempah Kari Ayam
Ayam dipotong kecil
Santan
Lobak Merah
Kacang Panjang
Cara Membuat:
1. Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis).
2. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan Daun kari.
3. Masukkan 1 paket rempah kari ayam dan tumis rempah sampai pecah minyak.
4. Masukkan santan dan Sedikit ayam yang potong kecil.
5. Kemudian masukkan carrot, kacang panjang.
6. Masukkan garam dan biarkan mendidih.
Siap!
2. AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-Bahan:
Ayam Dipotong kecil
Garam
Kunyit
Lada Hitam
Gula
Cara Membuat:
1. Bersihkan ayam.
2. Masukkan garam, kunyit lada hitam yang dah dikisar dan gula. (Perap 30min) *Lagi lama perap lagi sedap.
3. Setelah diperap, goreng hingga garing.
4. Tabur carrot dan kacang panjang yang dah digoreng atas ayam.
Siap!
* Pastikan api kuat sikit dan minyak betul-betul panas baru masukkan ayam. Pastu minyak kena banyak. Saya goreng dalam periuk, baru ayam tu tenggelam penuh dan masak sekata.
3. SAMBAL NASI KAK WOK
Bahan-Bahan:
Cili padi merah
Cili besar
Cili padi hijau
Belacan
Limau kasturi
Cuka satu sudu kecil
Garam
sedikit Gula
sedikit air (Agak-agak boleh putar)
Cara Membuat:
Kisar semua bahan hingga hancur.
*Limau kasturi blend sekali dengan kulit, cuma belah buang biji untuk elak kan sambal rasa pahit.
*Aroma limau kasturi yang buat sambal lagi sedap.Bau wangi kulit limau.
Hidang semua, tambah timun yang dihiris nipis.
Resepi simple aje tapi rasa MARVELOUS.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Antibiotik Semulajadi, Amalkan Masak Nasi Letak BAWANG PUTIH Cukup 2-3 Ulas Sehari
NASI DAGANG Terengganu Elok Cantik,Guna Beras Basmathi Campur Beras Pulut Sikit
Mingguan Wanita : Nampak sedap dan menarik menu Nasi Kak Wok ni. Kombinasi Nasi putih dengan kuah kari, ayam goreng kunyit, sambal belacan dan ulaman timun. Boleh buat makan sendiri untuk keluarga mahupun untuk jualan meniaga pun sesuai.
Sumber : Shafira Ismail
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Daging Dendeng SEDAP, Kena Tumbuk Hirisan Daging & Goreng Sekejap!

Isi Kandungan
ToggleDah nak raya ni selain rendang, ketupat dan lemang sedap juga di makan dengan daging dendeng. Ia bukan resipi masak kicap biasa, tapi memang sedap dimakan panas-panas. Namun ada caranya untuk buat daging dendeng ni, kena tumbuk hirisan daging dan goreng sekejap sebelum dimasukkan dalam bahan tumis.
Nak tahu lebih lanjut, boleh cuba resipi simple daging dendeng yang dikongsikan oleh Cik Puan Julieta ini.
Saya masak “Daging Dendeng” saya nak share resepi dengan semua
DAGING DENDENG
Bahan-Bahan:
1/2 kg Daging – potong nipis
(Bahan A)
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(Semua bahan ni di mayang halus)
(Bahan B)
2 batang serai (diketuk)
3 helai daun limau purut
Kulit kayu manis & bunga lawang
1 senduk cili blend
1/2 cawan kicap kipas udang
Sedikit air asam jawa & air rebusan daging.
Cara Membuat:
1.Daging potong nipis kemudian rebus. Dah lembut ambik anak lesung, tumbuk satu-satu hirisan daging.
2.Goreng daging yang dah siap ditumbuk tadi sebentar. Jangan terlalu lama nanti daging keras, taruh tepi.
3.Tumis bahan A sampai kekuningan @ garing kemudian angkat.
4.Guna minyak yang sama tadi, kemudian tumis bahan B (serai, bunga lawang & kulit kayu manis dan bunga lawang. Bila dah wangi masukkan cili blend dan sedikit air rebusan daging masak sampai terbit minyak.
5.Masukkan kicap, air asam jawa daging, gula & garam kemudian masukkan Bahan A yang digoreng tadi. Kacau sebati. Siap!
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Daging Masak Hitam Berempah SEDAP, Perap Dulu Dengan Kicap Manis Baru Tumis!
MW: Mudah je nak buat daging dendeng ni. Pastikan daging direbus, ditumbuk dan digoreng sekejap sebelum dimasukkan ke dalam bahan tumis. Boleh cuba untuk disediakan hidangan raya nanti.
Sumber: Cik Puan Julieta
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Istimewa Untuk Anda Yang Ada Buah Mangga Ranum Di Dapur

MANGO TART WITH MANGO WHIPPED CREAM
BAHAN KULIT TART:
280gm tepung serba guna
12gm kelapa kering
½ sudu teh garam
3 sudu makan gula
225gm mentega
3 biji telur kuning
BAHAN KRIM MANGGA:
250gm fresh cream/krim putar
50gm mango curd / seri kaya mangga
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat kulit tart; Satukan tepung serba guna, kelapa, gula, garam dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
2.Masukkan telur kuning dan uli hingga menjadi doh.
3.Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
4.Keluarkan dan bahagikan doh kepada bahagian kecil dengan berat antara 12-15 gram.
5.Tekan pada acuan tart atau muffin. Bentukkan kulit tart. Bakar pada suhu 170˚C selama lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan. Keluarkan dan biarkan sejuk seketika
6. Untuk membuat inti mangga, Pukul krim hingga kembang. Masukkan mango curd dan kaup balik hingga sebati. Picitkan krim mangga ke dalam kulit tart.
7. Hias dengan potongan mangga. Sedia untuk dihidangkan.
VANILLA MANGO CUP CAKE
BAHAN-BAHAN:
154gm tepung kek
11/4gm serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
143gm gula kastor
11/2 sudu teh esen vanila
85gm minyak jagung
85gm susu segar
Acuan kek cawan secukupnya
BAHAN MANGO CURD:
400gm isi mangga
100gm gula kastor
3 sudu makan jus lemon
1/8 sudu teh garam

4 biji kuning telur
30gm mentega
CARA MEMASAK:
1.Mula,-mula, sediakan mango curd dahulu. Isi mangga dikisar hingga halus.
2.Masukkan jus lemon, gula, garam dan kuning telur gaul sebati.
3.Gunakan kaedah ‘double boiler’ untuk memasak adunan.
4.Masak lebih kurang 15-20 minit hingga adunan memekat.
5.Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati. Simpan di dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Keluarkan bila hendak digunakan.
6. Untuk menyediakan kek cawan, Panaskan oven 180 ˚ C.
7. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
8. Dalam bekas berasingan, pukul telur sedikit dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang.
9. Masukkan esen vanila dan minyak jagung ke dalam adunan dan pukul sebati.
10. Masukkan campuran tepung tadi dan selang-selikan dengan susu segar.
11. Gaul sebati dan masukkan ke dalam bekas acuan kek cawan 2/3 penuh.
12. Bakar lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan.
13. Sejukkan seketika. Buat lubang pada bahagian tengah kek cawan. Picitkan mango curd yang telah disediakan lebih awal Sedia untuk dihidangkan. Boleh hias dengan krim putar dan hirisan mangga di atasnya untuk lebih menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI