‘Crystal Slime Clay’ merupakan cecair berbentuk jeli, mempunyai pelbagai warna menarik yang kian menjadi trend mainan dikalangan anak-anak. Ramai mak ayah yang belikan mainan ini buat anak-anak, tanpa menyedari kandungannya yang berbahaya serta risikonya boleh mengundang maut.Lebih-lebih lagi, jika ia diimport dari negara luar yang diragui tahap keselamatan dan kandungannya.

Buat mak ayah, elakkan lah daripada membeli ‘Crystal Slime Clay’ buat anak.Ini kerana cecair berbentuk jeli ini disahkan mengandungi toksik Sodium Tetraborate yang turut dikenali sebagai Borax. Bukan hanya boleh menyebabkan keracunan sekiranya tertelan, ia juga boleh mengundang maut.

Apa itu Borax?

Borax adalah mineral boron dan garam yang diperoleh dari dalam tanah. Beberapa negara termasuk Amerika Syarikat dan Thailand telah mengharamkan Borax sebagai bahan tambahan dalam makanan.

Sekiranya Borax memasuki tubuh seseorang itu dalam itu dalam kuantiti yang banyak ia mampu meracuni organ badan.

IKLAN

Malah jika anak bermain barang mainan yang mengandungi Borax ia boleh mengakibatkan berlaku tindak balas biokimia dalam sistem saraf mereka. Secara tidak langsung turut menjejaskan fungsi system endokrin.

Mereka yang mengalami kerosakan kulit seperti luka dinasihatkan agar tidak sama sekali mendekati Borax. Menyentuh mulut selepas memegang bahan mengandungi Borax, akan secara segera menyebabkan bahan beracun itu menyerap dalam tubuh.

Perlu tahu 1 hingga 3 gram Borax sudah memadai untuk meracuni orang dewasa. Jika kuantitinya lebih 15 gram ia boleh mengundang maut. Bagi kanak-kanak pula 3 gram sudah cukup untuk meragut nyawa mereka.

IKLAN

Waspada ‘Crystal Slime Clay’ Boleh Bawa Maut, Mohon Mak Ayah Elak Beli Mainan Ini Untuk Anak

Dijual Secara Terbuka

Menurut laporan China Press lendir/jeli ini telah menjadi trend dan fenomena di negara China. Ia dijual secara terbuka tanpa nama syarikat pengeluar dan pensijilan kualiti tertera pada labelnya. Ia dibuat mengunakan sebatian Borax, gam pewarna dan beberapa bahan lain. Ini menjadikan ia menarik pada pandangan kanak-kanak.

IKLAN

Ia juga boleh ditempah secara dalam talian dengan harga yang murah. Sekaligus menjadikan ‘racun’ ini berpotensi untuk merebak ke luar China termasuk Malaysia.

Jadi buat mak ayah harus lebih prihatin dan waspada dengan mainan yang dibelikan buat anak-anak. Jangan kerana mahu menggembirakan mereka, anak menjadi mangsa dan boleh mengakibatkan kematian.

Sumber: Astro Awani & World of buzz

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI