Ayam boleh dikatakan satu kemestian lauk basah yang wajib di beli setiap kali ke pasaraya. Kebiasaanya kita suruh je orang jual ayam tu potongkan, ikut jumlah potongan yang kita mahukan.Lebih mudah! Namun demikian, dalam waktu tertentu, jika kita dapat ayam seekor yang belum dipotong memang buntu juga dibuatnya.

Bukan apa, potong ayam ni adalah ‘skill’ yang kita perlu belajar, baru lah ayam tersebut tak hancur dikerjakan nanti. Sebenarnya mudah je rupanya nak potong ayam sendiri di rumah.

Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Ida Joe ini sebagai panduan, bila nak potong ayam seekor.

Hari tu Saya Ada terbaca dalam 1 group tentang Ada yang tak reti nak potong ayam macam mana.Saya pun dulu tak pandai juga Nak potong ayam.Sejak dah Ada Anak 3 baru la pandai potong sikit-sikit.

Kalau nak senang ,suruh jer orang jual ayam tu potongkan. Mudah, balik basuh-basuh terus masak.

Tapi kat sini saya tunjuk serba ringkas je cara saya potong ayam. Ikutkan tadi Nak suruh jer adik billion tu potong.Tapi ramai sangat beratur terus tak jadi. Balik umah potong sendiri.

Cara-Caranya :

1. Mula-mula letak ayam pada papan pemotong.

2. Belah sikit bahagian tengah-tengah.

3. Kemudian tarik bahagian yang dibelah tadi guna tangan.

4. Sampai putus 2 macam ni.

5. Kemudian potong 2 bahagian punggung.

6. Tadaaa hasilnya.

7. Selepas itu pada bahagian peha, potong ikut sendi.

8. Nampak,elok kejadian sendinya.

IKLAN

9. Bahagian thigh besar, saya potong 2.

10. Kemudian potong tengkuk.

11. Belah 2 pula bahagian dada.

12. Jeng jeng, dah jadi 2 bahagian.

13. Kepak pun potong ikut sendi je.

14. Dada potong kepada 3 bahagian, nak lebih pun boleh.

15. Siap!

IKLAN

Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!

Baca Lagi Di Sini :
Nak Pastikan Ayam Benar-Benar Segar & Baru, Teliti Dahulu 5 Perkara Ini Sebelum Beli!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!
Resipi Ayam Goreng Crispy Ala-Ala KFC, Salut Dengan Tepung Protein Tinggi!

Mingguan Wanita : Mudah je nak potong ayam sendiri di rumah, boleh ikut cara yang dikongsikan ini.

Sumber : Ida Joe

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

IKLAN

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita