chicken rice ball

Memang risau bila anak memilih makanan atau tak nak makan.Lebih-lebih lagi jika tak nak makan makanan berkhasiat yang mengandungi protien dan karbohidrat.Bimbang boleh menganggu tumbesaran anak. Sebenarnya, mak-mak boleh jadi lebih kreatif untuk menarik minat anak-anak makan dengan mencuba resipi Bebola Nasi Ayam atau Chicken Rice Ball ini perkongsian oleh Fazariana Mohd Ali.

Menurut wanita ini, resipi mudah ini merupakan percubaan pertamanya dan terus menjadi.Cara untuk membuatnya pun cukup mudah, menggunakan kaedah kukus malah cukup berkhasiat dan menyihatkan!

Berikut perkongsian beliau;

“Comeiii dak?? 1st trial Alhamdulillah menjadi, bukan anak je suka mak pun suka jugak.Simple menu boleh buat lagi lepas ni.”

RESEPI CHICKEN RICE BALL

Bahan-Bahan:

Daging ayam kisar
Bawang besar*
Bawang putih*
Lobak merah*
Halia -diparut
Lada hitam -ditumbuk
Garam
Beras

Cara Membuat:

1. Bahan * dipotong dadu, kemudian campurkan daging ayam kisar, halia, lada hitam, garam/perasa. Gaul sebati.
2. Bulatkan bahan-bahan yang telah digaul tadi menjadi bebola kecil.
3. Kemudian golekkan di atas beras yang telah dicuci bersih.
4. Kukus bebola dalam 15 – 20minit. Siap untuk dihidang.

Mudah sangat nak buat bebola nasi ayam ni. Mak-mak boleh cuba buat sendiri dirumah untuk hidangan sarapan pagi mahupun makan tengahari.

Selamat Mencuba!

Chicken Rice Ball Recipe

Posted by Banglar Rannaghor on Friday, 22 June 2018

Sumber: Fazariana Mohd Ali

Jangan Lupa Komen