Serbuk kunyit antara salah satu bahan masakan yang penting di dapur.Jika selama ini mak-mak hanya beli je serbuk kunyit, apa kata kali ni cuba buat sendiri.Pasti lebih menjimatkan, tanpa pewarna tambahan dan terjamin kebersihannya.

Berikut merupakan perkongsian oleh Puan Sumaiyah Abdullah, cara hasilkan sendiri serbuk kunyit semulajadi di rumah yang boleh dijadikan panduan;

“Sharing last sebelum hari raya, saya nak share macam mana nak buat homemade serbuk kunyit dekat rumah.”

  1. Kunyit yang terbaik untuk dituai adalah kunyit yang berusia 7-10 bulan. Kalau nak tahu kunyit dah betul-betul matang, batang dan daun kunyit start mengering. Kunyit yang telah dituai harus diproses dalam tempoh 2-3 hari.

2. Kemudian cuci bersih kunyit tadi. Saya guna berus gigi je. Buang akar sekali tau.

3. Dah cuci bersih, keringkan dan biarkan selama 1 hari. Boleh skip kalau nak cepat.

4. Kunyit tidak boleh dikeringkan begitu saja. Kunyit perlu direbus atau dikukus terlebih dahulu.

Tujuannya adalah untuk;

1. Melembutkan kunyit supaya proses pengeringan menjadi lebih cepat.
2. Menghilang kan bau tanah.
3. Mencantik kan warna.
4. Membunuh kuman atau bakteria bahaya dalam tanah yang melekat pada kunyit.

Tempoh merebus atau kukus paling ideal adalah selama 30-45 minit.

5. Ini rupa kunyit setelah dikukus. Jangan terlebih rebus atau kukus pulak. Warna kunyit boleh berubah.

6. Kemudian kunyit tadi dihiris nipis-nipis. Siap untuk dikeringkan.

Tips menjemur;

1. Elakkan direct cahaya matahari. Seeloknya bawah pokok atau bawah bumbung rumah.
2. Keringkan lebih kurang 7-10 hari. Bergantung kepada cuaca. Kalau cuaca panas terik, lagi cepat kering.

7. Inilah hasilnya selepas 5 hari dikeringkan.

8. Kemudian masukkan kunyit tadi ke dalam pengisar kering. Ulang mengisar beberapa kali sehingga tekstur serbuk kunyit betul-betul halus.

9. Inilah hasilnya. Cantik gitu. Hahaha, masuk angkut bakul sendiri.

10. Cari botol cantik-cantik, kemudian refill. Done, sedia untuk memasak. Selamat mencuba.

Mudah je kan, jadi selepas ni mak-mak bolehlah buat serbuk kunyit sendiri, tak perlu beli lagi dah malah terjamin kebersihannya.

Sumber: Sumaiyah Abdulah

Jangan Lupa Komen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
KORPORAT   |   POLISI DATA PERIBADI  |  PENAFIAN   |   LANGGANAN   |   PENGIKLANAN   |   KERJAYA   |    HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error:
" "