kemas barang mainan

Beli mainan anak OK tetapi bab kemas barang mainan anak jadi tak berapa nak rajin. Sudahnya, rumah nampak bersepah. Walaupun anak main dalam bilik, tapi mata mak-mak juga yang sakit!

Jadi kali ini mak-mak boleh rujuk pengurusan mainan anak Hani Mynis, katanya seminggu sekali dia buat spot check mainan.

Kemas Barang Mainan Anak

Buang mainan yang rosak atau pecah. Hani learn this the hard way. Sayangkan mainan aqil yang pecah sebab beli agak mahal sekali tak sedar bila plastik pecah dia jadi tajam dan berbahaya. Nyaris berjahit tapak kaki anak ibu sbb dia terpijak, nasib baik luka kecil sahaja. (eloknya kalau dah terpecah atau tersumbing, lagi-lagi plastik, terus buang tak yah sayang dah)

Buang mainan yang dah hilang sebahagiannya. Contohnya kalau ada beberapa part tu dah hilang menyebabkan mainan tu tak berfungsi dengan baik, discard terus. Contohnya macam jigsaw puzzle ke. No use simpan kalau tak lengkap.

Limitkan satu jenis mainan satu set sahaja. Ye sebagai parent kita tak boleh halang nafsu nak beli macam-macam jenis mainan tuk anak. Kitorang gitu gak dulu.

Kena Asingkan Siap-siap

Asingkan set-set mainan (lagi-lagi yang jenis kecil-kecil tu) dalam bekas-bekas kecil. Elakkan humban semua jenis dalam satu bakul besar. Kalau mainan besar-besar takpe juga. Tapi yang kecil-kecil tu kalau di tuang segala isi perut bakul tu ke lantai, itu yang nampak rumah bersepah.

Main one set at the time. Sebab tu pentingnya letak satu set mainan dalam satu bekas. Ni hani belajar masa bawa aqil ke kelas terapi speech delay. Therapist tu simpan satu box tuk satu jenis mainan. Ni salah satu bentuk terapi juga untuk anak-anak. Sebab bila keluarkan satu-satu set, boleh ajar anak utk fokus lebih lama kat mainan tu. Takdalah anak jadi rambang mata semua benda nak main. Nak main “role-play” dengan anak pun senang bila dia fokus.

Kemas sebelum ambil set lain. Ni memang susah nak buat mulanya. Tapi memang kena ajar. Kena tahu personaliti anak macam mana. Ada yang disuruh je terus dia buat. Ada yang kena buat sama-sama. Ada yang kena ugut nak buang br dia kemas. Macam-macam peel la tapi yang ni memang kena diajar. Macam Aqil kalau disuruh memang dia tak nak dia suh ibu je kemas. Tapi sekarang ibu dah taw taktik. Ibu nak suh kemas je kalau dia tak nak nanti ibu cakap “takpelah ibu kemas lah” terus dia kemas sebab tak bagi ibu kemas.

Label. Hani dan label tak boleh dipisahkan. Senang nak kemas mainan dan nak amik mainan apa untuk bermain masa tu. Lagi pun senang kita nak trace mainan apa yang anak dah ada kat rumah so tak yah membazir beli set yang fungsi nya sama je.

Optional, kalau boleh beli mainan kayu. Mahal sikit tapi tahan lama susah nak pecah. Nak beli mainan kayu pun ada banyak guidelines dia boleh google. Kalau tak beli mainan murah-murah je. Kalau pecah anak main ganas bebenor, buang terus, hati tak sakit poket tak rabak anak selamat.

Tukar Cara Kemas

Dulu hani guna label make sahaja buat label. Sekarang ni tukar pesen label bergambar pula.

Softcopy label bergambar yang hani guna dan buat ada dalam gambar dua terakhir. Feel free untuk save dan print di atas kertas sticker.

Proses decluttering mainan Aqil ni hani buat sebulan – tiga bulan sekali. Semasa proses tu hani pilih mainan dia mana yang nak dibuang atau diberi orang. Boleh gunakan cheat sheet pada gambar yang ke lapan.

Pada asasnya setiap minggu hani mengemas mainan Aqil hanya tumpukan pada proses membuang habuk dan sapu karpet dan lantai sahaja.

Beli Bekas Di Eco

Hani kongsi juga beberapa idea penstoran mainan Aqil yang boleh dibeli di Eco.

Hani gunakan pigeon hole terpakai sahaja. Selagi ada guna sahaja.

Sebelah kanan rak ni kawasan wardrobe Aqil. sebelah kanan kawasan study area Aqil.

Kiranya bahagian belah kiri dinding dalam bilik ni semua khas utk Aqil. Belah kanan ialah ruang pakaian hani dan husband.

Play dan study area sebelah menyebelah.

Bekas bertutup dari Eco.

File case dari Eco. tapak puzzle hani tampal di luar file. Puzzle nya Hani simpan dalam file. lepas main terus kemas so peluang untuk hilang puzzlenya adalah tipis.

Ini Untuk Mak-mak Print

Boleh print atas kertas sticker atau boleh print atas kertas biasa dan tampal soletape atasnya.

Atau boleh print atas kertas biasa dan laminate kemudian baru tampal pada bekas guna double tape.

Semoga bermanfaat.