cheesecake

Senangnya nak buat cheese cake, guna 3 bahan je dan tak menggunakan tepung langsung. Tak perlu renyah nak buat macam-macam langkah, untuk hasilkan kek keju yang sedap. Bagi penggemar cheese, resipi ini wajib dicuba.Cuti panjang hujung minggu ni, bolehlah buat dengan anak-anak.

Berikut merupakan perkongsian resipi oleh Florence Jonathan, membuat Souffle Cheesecake dengan hanya menggunakan 3 bahan.

Bahan-Bahan:

3 biji telur (asingkan putih dan kuning telur)
120 gram cream cheese
120 gram coklat putih

Cara Membuat:

1. Pukul putih telur sampai menjadi meringue (bila terbalikkan bekas, ia tak jatuh) ketepikan.

2. Cairkan coklat putih dengan menggunakan kaedah double boiler. Setelah coklat cair sepenuhnya, bolehlah tutup api dan ketepikan.

3. Masukkan cream cheese ke dalam coklat putih yang telah dicairkan tadi, kacau-kacau sampai sebati.

4. Setelah itu, masukkan pula kuning telur ke dalam adunan cheese coklat putih tadi. Gaul sampai sebati.

5. Masukkan satu pertiga meringue ke dalam adunan cheese, kaup balikkan. Ulangi smpai habis.

6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah digaris dengan oil atau butter dan dilapik dengan baking paper.

7. Panaskan oven selama lebih kurang 6-7 minit.

8. Bakar adunan kek dengan kaedah bain marie menggunakan suhu 170 °C selama 20 minit dan 40 minit yang berikutnya menggunakan suhu 160°C. Tempoh membakar bergantung oven masing-masing.(oven saya dah lebih 10 tahun, sebab tu ia ambil masa nak masak). Guna api atas dan bawah.

9. Bila kek sudah masak, bolehlah dihias dengan powdered sugar atau filling kegemaran masing-masing.

10. Adunan agak sedikit, better guna loyang kecik supaya kek nampak montel. Boleh doublekan bahan-bahan kalau menggunakan loyang besar.

Selamat mencuba!

Sumber: Florence Jonathan

Jangan Lupa Komen

komen