senaman squat

Tahukah anda senaman Squat ataupun mencangkung, diantara senaman mudah yang boleh dipraktikkan tanpa menggunakan sebarang alatan senaman.

Lagi best, senaman ini mampu memberi 8 kebaikan kepada tubuh badan anda? Ramai wanita yang mahu kelihatan cantik dan langsin tetapi malas untuk melakukan senaman.

Jadi inilah pilihan yang ada, jom lakukannya di rumah dan ketahui kebaikan menarik mengenai senaman Squat…

1. Boleh baiki peredaran darah, hapuskan SELULIT!

Otot regangan yang anda lakukan sewaktu senaman squat mampu mengepam darah di seluruh tubuh badan anda dan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan. Peredaran yang baik bermakna lebih banyak nutrien dan oksigen sampai ke semua organ-organ dan otot penting, seluruh badan anda anda boleh katakan ‘ selamat tinggal ‘ kepada SELULIT, jika anda melakukan squats dengan kerap.

IKLAN

2. Baik untuk penghadaman

Squat membantu anda untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Tindakan otot dengan aktiviti mencangkung mampu memperbaiki aliran cecair dalam badan anda dan memudahkan sisa melalui usus anda.

3. Membina otot-otot badan

Walaupun senaman itu tertumpu pada otot kaki anda, squat juga menggalakkan pembinaan otot seluruh tubuh anda. Senaman squats juga mampu meningkatkan kekuatan atas dan bawah badan anda .

4. Tak perlukan alatan senaman

Anda tidak perlu gimnasium atau apa-apa kelengkapan, jadi senaman ini boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Anda boleh melakukan squat dalam rumah anda sendiri atau anda boleh melakukan kerja mencangkung di dalam taman sambil berkebun.

IKLAN

5. Berjalan seperti Ratu Cantik!

Kebaikan squat juga adalah untuk mendapatkan postur yang lebih baik . Squats adalah cara yang baik bukan sahaja untuk memperbaiki postur anda , tetapi juga membina keseimbangan yang lebih baik. Baki yang perlu anda lakukan mereka akan membantu untuk duduk, berdiri dan berjalan tinggi dan lurus, sama seperti seorang ratu cantik. Selain itu ia juga akan menguatkan otot belakang anda dan membantu untuk mengelakkan sakit belakang yang disebabkan oleh duduk di kerusi terlalu lama

6. Bakar lemak dan mengurangkan berat badan

Squats membantu membakar kalori juga. Selain membina otot anda, ia juga mampu membakar lebih banyak dan lebih banyak kalori, jadi squats membuat kerja luar biasa untuk kesihatan dan menurunkan berat badan.

IKLAN

7. Kuatkan lutut, meningkatkan fleksibiliti & cegah kecederaan

Lentur dan regangan lutut anda akan menguatkan otot lutut anda dan membolehkan lebih banyak oksigen dan darah mengalir di sekitar sendi, oleh itu membantu untuk menjaga mereka dan menguatkan lutut.

8. Terhasil pinggul yang bulat!

Kebaikan squat tidak akan lengkap tanpa menaikkan pinggul anda. Squat boleh memejalkan punggung anda dalam masa yang singkat , tanpa melakukan sebarang pembedahan. Jadi,kalau anda teringin sangat nak pinggul yang mantap, lakukan senaman mencangkung!

Senaman squat ini kalau tak biasa boleh buat jadi tension. Jadi sebagai permulaan, lakukan sikit-sikit ikut keselesaan. Pastikan setiap posisi korang selesa. Jangan tahan mana-mana bahagian, biarkan otot kerja dengan sendirinya. Sebelum mulakan kiraan tu, anda kena warming up la sikit-sikit. In shaa Allah berkesan!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI