
Roti Peanut Butter ini cukup ringkas tetapi inilah menu petang yang paling sesuai kalau mak-mak nak pikat selera anak-anak.
Kelebihan resepi yang dikongsi Puan Alia Syakila ini mestilah pada rasa peanut yang diebatikan dengan marjerin, confirm lemak-lemak manis di tekak.
Bahan-bahan:
Roti
Peanut Butter
Marjerin
Cara Buat Roti Peanut Butter
Roti tu saya goreng guna marjerin ya pakai kuali pan. Bila marjerin dah panas masuk kan roti terbalik-balikkan.
Agak-agak garing angkat.
Saya tekap pakai tupperware sahaja. Saiz kecil sahaja , mak-mak boleh rujuk gambar.
Cara ada dalam gambar sekali ya, ini buat dengan kasih sayang, bubuh inti apa pun tak apa.
Janji boleh ngap!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Lumut Tahan Sehingga Sebulan, Lagi Lama Simpan Lagi Sedap!

Buat mak-mak yang suka buat kek, kena cuba resipi kek lumut yang sedap ni. Walaupun dimasak lama dalam tempoh lebih tiga jam, tapi memang berbaloi dengan rasanya nanti. Cukup lemak, manis, teksturnya pula lembap dan pastinya sedap! Sesuai sangat buat waktu raya atau ‘pot luck’ bersama keluarga untuk berbuka puasa.
Berikut perkongsian resipi kek lumut oleh Puan Nor Hairiyah Hassim sebagai rujukan;
“Kek lumut, buat petang semalam, arini makan. Kukus 3jam setengah nak dapatkan colour lumut tu.Kek ni lagi lama simpan lagi sedap ye.Kalau nak beli mahal kan.Siapa nak try buat boleh cuba resepi yang saya buat ni.Boleh la buat untuk raya nanti biasanya memang teruja nak makan kalau kek ke biskut yang tuan umah buat sendri kan.”
Bahan-Bahan:
6biji telor
250g unsalted butter (saya guna buttercup je guna apa yang ada)
1tin susu pekat
1tin horlicks
1 cup kaya yang kecik tu
1/2 tin nestum (blend)
1tin tepung gandum
esen vanilla
3sudu besar perisa pandan
pewarna hijau (saya guna star brand je)
**tin tu guna tin susu pekat tu je
Cara Membuat:
1. Mixed butter smpi kembang
2. Masukkn telor satu persatu.Setiap 1 putar dalam 2 minit camtu.
3. Masukkn esen vanilla perisa pandan pewarna hijau putar lagi.
4. Masukkn susu pekat horlick kaya dan nestum
5. Masukkn tepung gandum
6. Gaul sebati
7. Masukkn dalam loyang/tipuware…jangan sampai penuh ye sebab kek ni akan naik walaupn tak de bahan penaik. Tutup kek dengan alluminium foil/plastik wrap.Hentak skit loyang…kukus dengan api sederhana selama 3-6 jam. Saya kukus 3jam lebih aje…banglaki kata abis gas.
Info Ekstra!
Simpan kek ini dalam peti sejuk boleh tahan sehingga sebulan. Waktu nak makan keluarkan dulu awal-awal.
Jika letak diluar, selepas 3 hari kek masih dalam keadaan baik dan boleh dimakan lagi.
MW: Selamat Mencuba! Lihat warnanya memang nampak menarik dan cukup sedap, boleh cuba raya nanti atau untuk berbuka nanti.
Sumber:Nor Hairiyah Hassim
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Cekodok Pisang Cara Mak Mentua, Tak Perlu Masukkan Air, Barulah Garing & Lembut

Cekodok pisang memang sedap untuk hidangan minum petang atau pagi. Elok cantik, garing dan lembut di dalamnya. Tapi kalau tak kena cara boleh jadi keras dan kemek saja bila sejuk.
Nampak macam mudah nak buat cekodok pisang. Sedangkan kalau salah cara boleh jadi keras dan tak kurang juga terlebih lembik.
Kali ini, kita kongsi cara nak buat cekodok pisang cara mak mentua pasti jadi dari Aina Nik. Paling penting cekodok bulat-bulat, comel dan tak kemek bila sejuk.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: CEKODOK PISANG Cantik Sukatan Cawan, Tak Terlembik Atau Terkeras Resipi Yatie Kitchen!
Campur Air Panas, Barulah CEKODOK Bulat-Bulat, Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam!
Cekodok Pisang Garing Di Luar, Lembut Di Dalam
Cara Membuatnya:
1. Kupas pisang yang dah masak ranum. Pisang sesuai untuk buat cekodok ialah pisang awak. Lenyek sampai halus.
2. Kemudian, masukkan 3 sudu gula. Lenyek lagi sehingga gula larut.
2. Lenyek lagi sehinga halus. Kalau masih ada bintil-bintil, tandanya belum lagi halus.
3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak. Sukatannya boleh agak-agak dan masukkan sedikit demi sedikit. Kalau nampak terlalu lembik, boleh masukkan sedikit tepung. Jangan sesekali masukkan air.
4. Selepas itu, gaul sebati.
5. Hasilnya, adunan tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat.
6. Panaskan minyak dengan api sederhana. Pastikan minyak banyak.
7. Bila dah panas, cubit adunan dengan hujung jadi dan masukkan ke dalam kuali. Jangan terlalu besar, nanti bila sejuk ia akan jadi kemek. Pastikan bila menggoreng, cekodok jangan terlalu banyak dalam kuali. Bila dah nampak keperangan, kaup balik dan leraikan. Adun guna belakang sudip sehingga garing.
8. Bila dah masak, angkat dan nampak kecil-kecil. Garing di luar, lembut di dalam. Bila dah sejuk pun masih comel.
9. Sedap dan lembut. Tak cukup kalau makan sebiji.
Mingguan Wanita : Sedap sangat makan panas-panas, nak-nak bila hari hujan, sedapnya lain macam.
Sumber: Aina Nik
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Biskut Telur, Menu Kudap-Kudap Sedap Makan Panas-panas

Resipi biskut telur, menu kudap-kudap sedap makan panas-panas. Sememangnya biskut kering menjadi pilihan kudapan yang cukup popular dalam kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.
Enak dinikmati bila-bila masa sama ada untuk sarapan pagi, minum petang dan minum malam, biskut kering sering dihidangkan bersama kopi dan teh ‘O’ panas. Pendek kata biskut kering sangat sesuai dijadikan makanan untuk mengalas perut sebelum waktu makan utama.
Menerusi satu hantaran yang dimuat naik oleh seorang pengguna Facebook, Adizul Semerbak berkongsi menu biskut telur. Mungkin ramai tidak menyangka biskut kering yang biasa dicicah bersama kopi dan teh ini boleh dijadikan satu menu yang cukup unik.
Menurut AdiZul, hidangan tersebut enak dinikmati begitu sahaja tanpa perlu dimakan bersama nasi atau roti. Biskut telur ini sangat sedap dimakan ketika masih panas.
Berikut resipi biskut telur seperti yang dikongsikan oleh Adizul Semerbak
BAHAN-BAHAN:
10 biji telur
1/2 kg biskut petak kecil
Bawang besar/bawang merah
Cili hijau/merah
Sedikit garam
4 sudu makan minyak masak
Sedikit marjerin
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1. Hiris bawang dan cili.
2. Pukul telur dalam mangkuk. Masukkan sedikit garam. Campurkan dengan bawang dan cili yang telah dihiris tadi.
3. Seterusnya masukkan biskut, gaul-gaul dan biarkan seketika.
4. Panaskan kuali, masukkan minyak masak. Apabila minyak telah panas, kecilkan api dan masuk biskut tadi.
5. Balik-balikkan supaya semua biskut masak sekata. Boleh juga tambah sedikit marjerin di dalam kuali semasa membalik-balikkan biskut. Siap untuk dihidangkan.
Ada warga maya memaklumkan bahawa ibu bapanya biasa memasak menu itu untuk dinikmati seisi keluarga. Rupa-rupanya ramai juga warga maya yang pernah makan menu istimewa berasaskan biskut kering ini.
Sumber: Adizul Semerbak ( Masak Apa Tak Jadi Hari Ni Official)
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI