Perkara yang selalu bermain dalam fikiran ibu yang baru bersalin tentulah masalah nifas. Sebab ada sesetengahnya beberap hari sahaja dan tak kurang juga sampai berbulan.

Bukan itu saja, masalah nifas ini turut berlaku bila ia hanya keluar seakan ‘period’ iaitu 7 atau 8 hari saja. Inilah yang membuatkan ibu rasa was-was terutamanya bila ia melibatkan ibadah yang ingin dilakukan.

Bagi ibu-ibu yang baru bersalin, fahami betul-betul apa yang diterangkan oleh Che Engku Khairunnisa tentang masalah nifas ini. Moga ia memberi manfaat pada kita semua.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Bila Habis Period, Kena Jamak Dan Qada Solat. Jangan Main-Main Bab Fardu Ain

Dr Say Kongsi Bil RM15,000 “Isteri Bersalin Bukan Setiap Bulan, Jadi Apa Salahnya Berikan Keselesaan Kepada Mereka?”

Info Lebih Menarik DI SINI

Masalah Nifas, Ambil Perhatian!

Hati-hati buat para ibu yang mempunyai masalah nifas yang terputus-putus dan berpanjangan selepas melahirkan.

Sudah acap kali ditanya oleh para ibu yang mempunyai masalah yang sama dan berulang kali cuba menjawab kerana memahami betapa resahnya untuk menentukan status darah yang melibatkan ibadah.

Darah nifas ialah darah yang hadir setelah kosongnya rahim daripada janin, sama ada daripada proses wiladah bayi hidup ataupun meninggal dunia juga keguguran, di sisi mazhab imam syafie.

Sepertimana yang kita semua maklum,

IKLAN

Nifas paling pendek : Satu lahzah, sedetik
Nifas paling lama : 60 hari
Nifas kebiasaan : 40 hari

Perlu di ambil perhatian darah di penghujung tempoh nifas. Kerana di penghujung nifas, yakni hari ke 60, ada dua status darah yang berbeza untuk dua situasi.

Darah nifas yang terakhir boleh bertukar status kepada HAID dan juga boleh bertukar kepada status ISTIHADAH.

Bagaimana?
1. Hari ke 60 nifas, tiada berhenti darah walau sedetik. Darah tetap terus menerus, maka darah yang tetap hadir pada hari ke 61, 62, dan seterusnya berlangsung selama 15 hari di panggil DARAH ISTIHADAH.

Wajib solat dan harus melakukan ibadah-ibadah lain dalam tempoh tersebut.

2. Adapun jika pada hari ke 60, darah nifas yang keluar terberhenti walau satu lahzah (sedetik, sesaat ) dan kemudiannya disusuli darah kemudiannya, maka darah tersebut dipanggil DARAH HAID, dan hendaklah ia berhukum dengan hukum kebiasaan haidnya sebelum ini.

Sentiasa menjadi pesanan buat ibu-ibu yang bertanya,

IKLAN

TAKE NOTE,

Pastikan sentiasa memeriksa kewujudan darah mahupun tidak terutama di penghujung nifas, kerana kalau kita cuai dalam mengambil berat, susah untuk tentukan apakah status darah tersebut,

Periksalah sekerap mungkin kehadiran darah, paling kurang di setiap waktu solat, agar ibu-ibu tahu waktu manakah ibu-ibu telah kering daripada darah.

Tambahan juga buat ibu-ibu yang mengalami darah nifas yang terputus-putus,

1. Jikalau darah nifas terputus-putus tidak sampai tempoh selangnya (suci) selama 15 hari, selagi mana masih dalam tempoh max nifas (60 hari), maka itu masih bergelar DARAH NIFAS.

2. Tapi jika sekiranya, darah nifas terputus (suci) selama 15 hari, walaupun masih dalam fatrah/tempoh max nifas (60 hari) maka darah itu sudah bertukar kepada DARAH HAID.

IKLAN

3. Jika sekiranya darah nifas sudah kering, tiada pada pad, tiada pada kapas apabila diperiksa, maka wajiblah mandi walaupun belum habis tempoh pantang 40 hari ataupun 44 hari, tak perlu tunggu.

Sekadarnya daripada Al-Faqirah.

Minggaun Wanita : Moga ia memberi panduan dan manfaat buat bakal ibu hamil dan yang telah melahirkan anak.

Sumber: Che Engku Khairunnisa

 

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI