Memang bimbang apabila anak kita mula selesema dan demam. Apatah lagi setelah ke klinik atau hospital, doktor sahkan anak kita positif influenza. Buat mak, ayah yang pertama kali anaknya terkena influenza situasi macam ni memang buatkan hati tak senang.

Jangan bimbang, ikuti perkongsian Maryam Elyas :

ANAK POSITIF INFLUENZA A, APA NAK BUAT & CARA ELAK BERJANGKIT PADA ADIK BERADIK LAIN KALAU KUARANTIN DI RUMAH

CikYam ada pengalaman dua kali jaga anak diserang demam influenza A. Masa anak kena influenza A tahun 2017, masa tu dia belum ada adik lagi. So takde lah bimbang jangkit dekat adik. Bila tetiba dia sah influenza A kali kedua baru-baru ni, dia dah ada adik. Bila doktor kata anak boleh discaj walaupun dia masih demam, CikYam risau betul kalau demam tu berjangkit kat adik dia. Tapi alhamdulillah Salma sembuh dengan elok dan adik dia pun tak terjangkit. Sihat semuanya.

.
Musim virus influenza A sekarang ni kan? Rata-rata hospital dan klinik penuh dengan orang demam. Tak kira dewasa, warga emas atau kanak-kanak. Bayi pun ramai yang demam. CikYam nak share tip elak jangkitan influenza A bila pesakit kuarantin di rumah. Moga bermanfaat untuk mak ayah di luar sana.
.
1 Januari 2020 hari tu, anak CikYam yang sulung demam. Tapi demam dia on off. Siang nampak macam sihat. Malam layu saja dia. Malam kedua, suhu badan dia panas menggila sampai menggigil. CikYam letak kain basah kat dahi, sekejap je kain tu kering sebab panas badan dia. Tapi dia nak berselimut sebab dia kata dia sejuk.
.
Esoknya pagi-pagi pegi klinik. Hajat hati CikYam nak cek darah sebab nak tahu ada influenza atau tak. Allahu, tak nak peristiwa tahun 2017 berulang lagi iaitu anak dijangkiti influenza A sampai lembik. Berdebar dup dap dup dap tunggu result check darah. Dan debaran tu ada betulnya. Anak CikYam sah positif influenza A untuk kali kedua.
.
Memang ramai ibu bapa panik bila anak influenza A. Pengalaman dua kali anak kena influenza A, jadikan CikYam lebih rasional. Cool, relax. Hahaha. Nak tahu apa kena buat bila anak sah kena influenza A? Ini dia CikYam share.

DARI KLINIK TERUS RUJUK KE HOSPITAL

Bila anak demam dan selepas doktor di klinik sahkan anak positif influenza A, sila terus dapatkan surat daripada doktor klinik untuk terus refer ke hospital. Masa kena influenza A tahun 2017 dulu, doktor hospital sarankan kena warded. Sebabnya anak CikYam memang dah lembik, demam suhu tinggi tak turun turun, tak nak makan, susu pun kurang berselera, batuk teruk, berkahak, selesema dan dia muntah. Lapan hari tau dia warded kat KPJ Selangor.
.
Masa kena tahun 2020 ni, anak CikYam sehari je kat hospital. Lepas tu doktor suruh habiskan ubat influenza dan ubat lain di rumah. Tapi WAJIB KUARANTIN. Doktor bagi balik rumah sebab anak CikYam makan OK, susu OK, masih aktif walau demam, suhu badan OK bila makan ubat demam, selesema tak teruk, batuk tak berkahak sangat.

Jadi, parents, korang kena tahu tak semua kes inflenza A perlu warded tapi semua kes influenza wajib kena kuarantin. Walau anak nampak sihat, please jangan bawak keluar rumah jenjalan macam orang sihat. Sila duduk rumah.



BAGI AIR MASAK SEKERAP MUNGKIN
Budak yang demam influenza A kena kerap minum air. Biar suhu badan dia cepat turun dan tekak dia sentiasa basah. Jangan lah sampai kering tekak tu. Budak ni kadang bila dia demam, dia tak nak minum. Kalau dia tak demam pun kadang air masak dia tak ingat nak minum, kan? So, korang sebagai mak ayah ni kena sentiasa readykan air masak dan bagi dia minum.
.
KENA BAGI MAKAN, CARI APA MAKANAN YANG DIA SUKA

Selera makan budak ini ikut apa makanan yang dia suka. Masa anak CikYam kena influenza A teruk tahun 2017 dulu, memang dia tak lalu makan. Tapi CikYam cuba cari apa je makanan yang dia suka. Nasi memang dia tak nak. Bubur dia OK sikit. Last-last try bagi mihun sup dengan fish ball yang dihiris-hiris barulah dia nak makan.
.
Kalau tak makan, mana nak datang tenaga dia. So walaupun mereka ini susah nak makan, please bawak bersabar. Pujuk dan try cari apa dia nak makan. Masa tu umur anak CikYam 2 tahun lebih. Dia belum boleh beritahu apa dia nak makan. Kitalah kena try n error cari apa agaknya yang dia suka makan.
.
Lagipun time demam kena makan ubat. So elok bagi ubat selepas makan. Kenalah pastikan anak kita makan walau sikit. Kalau dia tak nak susu, tu lagi susah. Kena cuba tackle selera dia untuk makan dan minum susu walau sikit.



ASING TEMPAT TIDUR


Masa anak CikYam kena influenza A tahun 2017, dia belum ada adik. So takdelah risau sangat. Bila dia kena tahun ni, dia dah ada adik. Memang agak susah la bila dia kena kuarantin kat rumah sebab adik dia ada. Nak suruh pakai mask pun, bebudak manalah nak pakai. Apa yang CikYam buat adalah, hadkan diorang ini main bersama. Memang susah, tapi try la.
.
Time tidur, adik tidur dengan papa. Yang demam ni tidur dengan CikYam. Jangan bagi dua beradik ni tidur bersama. CikYam bimbang kalau kakak batuk-batuk dan terjangkit virus tu kat si adik. So the best way, yang CikYam boleh buat adalah asingkan tempat tidur.
.
JANGAN KONGSI SUDU, CAWAN

Budak biasanya suka kongsi minum. Anak CikYam kat rumah minum air masak dalam botol air yang ada straw tu. So selalunya diorang ni share je botol air tu. Bila kakak ni sah influenza, CikYam buat 2 botol asing. Botol hijau adik punya, botol oren kakak punya. Jangan share. Time suap makanan pun kena asing. Tak boleh suap sekali makan macam biasa. Bimbang berjangkit.
.
Setakat ni, inilah amalan yang CikYam buat sepanjang jaga anak demam influenza A. Alhamdulillah tak berjangkit dengan adiknya walaupun duduk serumah.
.
#WartawanMataDuitan
#SuamikuMrMama
#MaryamElyas
#RichMama

Sumber: Maryam Elyas

MW: Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat buat mak, ayah yang perlu menjaga anak-anak yang positif influenza. Paling penting jangan panik dan ikut saranan doktor. Walaupun anak anda tidak ditahan diwad, wajib kuarantin seperti yang telah diarahkan oleh doktor hingga anak mak, ayah benar-benar sembuh.