mengandung

Ada mak-mak yang ambil berat pasal mengandung, malah tak kurang juga yang bersikap sambil lewa apabila membincangkan isu merancang kehamilan. Katanya, tak apalah kalau Allah nak bagi.

Tetapi seeloknya biarlah usaha dulu tubuh badan cukup sihat. Dan kalau ikutkan saranan WHO pun, tahap kesihatan wanita untuk kembali hamil setelah melahirkan anak adalah 2 tahun.

Kenapa? Sebab bila mak-mak menjarakkan kehamilan selama 2 tahun, luka bersalin atau pembedahan sudah sembuh sepenuhnya.

Tetapi kalau ada yang naik tahu lebih mengenai perancangan kehamilan, jemput baca perkongsian ilmu yang dipetik dari Program Tanyalah Ustazah oleh Pegawai Farmasi Rabihah Abdul Rashid ini..

Islam sangat mementingkan perancangan dan strategi, apatah lagi dalam soal melahirkan nyawa baru di dunia ini.

Sebaik-baiknya setiap kehamilan itu ‘dirancang, dikehendaki, dan ditunggu-tunggu’ (planned, intended, wanted). Kiranya bila dpt tahu pregnant lagi, rasa gembira nk sujud syukur. Bukan mengeluh atau tak rasa apa2

Waktu terbaik hamil: usia 20-35 tahun. Waktu ni badan kuat dan risiko rendah. Lepas usia tu penat lain macam. Tapi depends la, kalau kahwin umur 36 nk buat camne. Hehe

Seeloknya Jarakkan 2 Tahun

Sebaik-baiknya jarak 2 tahun mcm dalam Quran. Kan bagus tu ada panduan sangat clear dari Allah. Kalau tak penting tak ada la sebut dalam Quran kan. Dalam 2 tahun, ibu bapa sempat bagi perhatian secukupnya kepada anak dan ibu juga sempat sembuh. Dr. Harlina suggests lepas 2 tahun, cerai susu, kemudian baru cuba lagi. Kiranya kalau dapat adik tu bila abg/kakak dah umur 2++.

Kaedah merancang: semulajadi dan cara moden (boleh Google). Kehamilan tidak dirancang selalu berlaku bila ibu bapa rancang di mulut saja “hm kami nk tunggu lagi 2 tahun” tapi bila doktor tanya nak guna kaedah apa, mereka jawab tak nak guna.

“Anak itu rezeki, jadi kita tak patut tolak rezeki (tak patut merancang)?”

Mengandung Itu Rezeki Dari Allah Tapi…

Rezeki anak itu ada dengan Allah. Yang akan menguruskan rezeki adalah ibu bapa. Kalau ibu bapa tak pandai mengurus, anak seorang dua pun tak terjaga kebajikannya. Dalam soal ni kena tengok kemampuan kewangan, kesihatan isteri dan kepandaian mengurus keluarga. Kerana anak adalah amanah.

Dr.Harlina suggests juga pengantin baru utk honeymoon dulu dalam 6 bulan, kemudian baru cuba dapatkan anak. Supaya boleh saling kenal hati budi dlm keadaan sihat. Kalau dah morning sickness bagai tak leh gostan dah. Hihi. Tapi ni depends la pada kehendak masing-masing.

Kehamilan tak dirancang bukan hanya bagi kesan fizikal kepada ibu malah kesan emosi. Macam ada patient Dr.Harlina yang belum lagi anniversary ke-4 tapi dah mengandung kali ke-4. Kiranya tak sempat berehat langsung! Last-last kena jumpa dengan psychiatrist sebab wanita tu dah mula benci suaminya.

Pil perancang memang untuk digunakan oleh para isteri, tak boleh diguna utk orang yg nak berzina (teringat masa kat Australia asyik dispense pil perancang je. Kadang-kadang kena kaunsel utk morning after pill. Pengalaman yang menarik.

Allah marah orang *membunuh* anak kerana takut miskin. Merancang keluarga bukanlah membunuh anak. Sebab anak itu masih belum ada dalam rahim. Cuma kena clear niat merancang: bukan “saya taknak anak dah” tapi “saya nak ambil berat dengan anak-anak yang sedia ada..”

Kesimpulan

1. Tanya diri
2. Tanya keluarga (suami)
3. Tanya doktor