Chia Seed

Hebat sungguh penangan chia seed ini. Tambah pula pada bulan puasa ini, ramai yang kongsi tip minum susu campur chia seeds! Malahan ada yang kata jika mengamalkannya boleh kurus. Lagilah ramai yang suka!

Namun disebabkan ikut-ikutan, ada yang mengalami kesan sampingan pengambilan chia seed. Barulah ada yang tertanya-tanya, chia seeds ini ada kesan buruk ke?

Ada sesiapa pernah mengalami kesan sampingan akibat pengambilan chia seed?

Antara kesan sampingan makan chia seed tanpa cara yang betul ialah:

Sakit kepala

IKLAN

Demam

Selsema

Itu antara kes yang ringan. Penyelesainnya minum air secukupnya selepas itu mengurangkan kesan yang berlaku tadi.

IKLAN

Kes yang berat yang pernah terjadi ialah apabila chia seed menghalang saluran esofagus menyebabkan kesukaran bernafas.

INILAH PUNCANYA

Sebenarnya chia seed boleh menyerap sehingga 27 kali ganda air. Apabila chia seeds dimakan tanpa direndam, ia akan menyerap air di dalam badan. Bagi yang mempunyai masalah kesihatan seperti kesukaran menelan ada kemungkinan chia seeds yang telah menyerap air tadi yang telah kembang di dalam badan berkumpul dan terhalang di esofagus. Akhirnya ia menyebabkan kesukaran menelan. Hanya pegawai perubatan sahaja yang akan dapat menyelesaikan masalah ini. Jadi, jika anda telah makan chia seeds dan rasa sukar untuk menelan selepas itu, sebaiknya berjumpalah dengan doktor.

IKLAN

Jadi bagi yang makan chia seed tanpa direndam hingga kembang akan rasa dahaga teramat sangat. Kekurangan air di dalam badan itulah yang menyebabkan sakit kepala dan demam. Chia seed tadi telah menyerap air di dalam badan.

CARA YANG MAKAN YANG BETUL

Bagi yang ingin menikmati chia seed, chia seed sepatutnya direndam terlebih dahulu sehingga ia menyerap air sepenuhnya dan akan kelihatan gel di sekelilingnya. Dan sukatannya pula jangan terlalu banyak.

Memadai satu sudu kecil sehari sehingga badan serasi untuk menambah sukatannya…

Walaupun chia seed amat baik untuk kesihatan kerana mengandungi kalsium, fiber, protein dan Omega 3 cara pengambilan yang salah boleh menyebabkan masalah kesihatan. Jadi sila beringat dan pastikan anda makan chia sedds dengan cara yang betul, ya!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI