Sumber Foto: Drama Cinta Sekali Lagi, TV3 Malaysia

“Nak kahwin punyalah susah, nak kena bukti itu ini, tiba-tiba nak bercerai dimudahkan sahaja tak susah macam nak kahwin,” begitulah persepsi masyarakat terhadap institusi agama pada hari ini.

Peguam Syarie, Amirul Akmal menjelaskan mengenai isu ini dan menurutnya lagi mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bersama Jabatan Agama Islam Negeri telah melakukan satu program rintis iaitu Kursus Pasca Perkahwinan Islam ‘Sehati Sejiwa’.

“Nak Kahwin Punyalah Susah, Nak Kena Bukti, Tiba-Tiba Nak Bercerai Dimudahkan” Peguam Amirul Akmal
Peguam Syarie, Amirul Akmal

Peguam Syarie Amirul Akmal – ‘Sehati Sejiwa’ Benteng Kes-Kes Bercerai

“Program ini dilaksanakan sebagai benteng kepada berlakunya kes-kes penceraian. Program ini dipecahkan kepada empat jenis modul khas yang disasarkan kepada pasangan yang tempoh perkahwinannya yang bermula kurang dari lima tahun sehingga perkahwinan yang telah mnecapai usia 21 tahun keatas.

“Fokus program ini adalah untuk memulihkan perhubungan pasangan yang menghadapi konflik dan ia bertujuan untuk mengeratkan semula pasangan yang menuju ke arah penceraian.

Fasa Bulan Madu

“Nak Kahwin Punyalah Susah, Nak Kena Bukti, Tiba-Tiba Nak Bercerai Dimudahkan” Peguam Amirul Akmal
Foto: Canva

“Fasa pertama bagi perkahwinan 5 tahun ke bawah dipanggil sebagai Fasa Bulan Madu, fasa kedua bagi perkahwinan yang berusia 6 tahun sehingga 10 tahun di namakan Fasa Sehati Sejiwa, fasa ketiga pula bagi perkahwinan yang berusia 11 tahun hingga 20 tahun dan fasa terakhir iaitu fasa keempat pula bagi perkahwinan yang berusia 21 tahun dan lebih yang dinamakan sebagai Fasa Syurga Cinta.

“Masyarakat hari ini tidak mengetahui siapakah sebenarnya yang patut mereka rujuk apabila mereka mempunyai permasalahan. Dek kerana tersilap membuat rujukan tentang permasalahan rumah tangga, hubungan yang mampu diselamatkan telah hancur dan pasangan bercerai berai.

Sekiranya Punya Masalah Rumah Tangga, Janganlah  Bertanya Kepada ‘Mahkamah Netizen’

“Nak Kahwin Punyalah Susah, Nak Kena Bukti, Tiba-Tiba Nak Bercerai Dimudahkan” Peguam Amirul Akmal
Foto: Canva

“Sekiranya anda mempunyai permasalahan rumah tangga, rujuklah kepada ahlinya yang mampu membantu anda sedikit sebanyak bagi memulihkan hubungan rumah tangga anda.

“Silapnya masyarakat hari ini apabila mempunyai permasalahan rumah tangga terus ditanyakan kepada “Mahkamah Netizen” iaitu media sosial bukan bertanya kepada ahlinya iaitu Pejabat Agama Islam, Kaunselor Keluarga mahupun Peguam Syarie.

“Disebabkan sikap mengadu domba mengenai perihal rumah tangga di “Mahkamah Netizen” berbanding bertanyakan kepada ahlinya maka perhubungan tersebut terus musnah oleh kerana Hakim Mahkamah Netizen sebenarnya bukanlah orang yang berkelayakan untuk memberi kaunseling mahupun pendapat bagi membantu anda menyelesaikan permasalahan rumah tangga anda.

IKLAN

“Apabila ada masalah rumah tangga elakkan bercerita kepada ahli keluarga, ibu ayah mahupun kawan-kawan sebaliknya terus jumpa dan rujuk kepada ahlinya.

“Nak Kahwin Punyalah Susah, Nak Kena Bukti, Tiba-Tiba Nak Bercerai Dimudahkan” Peguam Amirul Akmal
Foto: Canva

Ada Masalah Rumah Tangga Pergilah Ke Pejabat Agama Islam, Kaunselor Keluarga Atau Peguam Syarie

“Amatlah tidak wajar untuk menyatakan bahawa Mahkamah Syariah mahupun Pejabat Agama Islam ini amat mengalakkan penceraian dan memudahkan penceraian.

“Sebaliknya banyak program dan modul pasca perkahwinan yang digubal dan dibentuk sebagai benteng untuk membendung berlakunya penceraian.

“Biarlah kita tidak berilmu akan tetapi jangan sampai kita memfitnah institusi Islam yang banyak berusaha untuk membantu masyarakat dengan pelbagai program. Tambahan pula ramai pasangan yang telah tidak jadi bercerai kerana mengikuti kursus inu.

“Untuk pengetahuan semua program pasca perkahwinan ini bukan sahaja untuk orang Islam akan tetapi ia juga di buka untuk kalangan orang bukan Islam yang mempunyai permasalahan rumah tangga.

IKLAN

“Oleh yang demikian, pesanan saya kepada orang awam di luar sana yang mempunyai masalah rumah tangga teruslah pergi ke Pejabat Agama Islam, Kaunselor Keluarga atau Peguam Syarie yang bertauliah untuk mendapatkan nasihat yang lebih berautoriti dan membantu menyelesaikan permasalahan anda.

“Apabila anda ada masalah rumah tangga dan ingin perbaiki perhubungan anda maka pergilah ke Pejabat Agama Islam, Kaunselor Keluarga mahupun Peguam Syarie.

“Akan tetapi jika anda ingin musnahkan hubungan anda pergilah mengadu di Mahkamah Netizen atau terus ke Mahkamah Syariah untuk membubarkan perkahwinan.

Baca Disini Juga:

Kenapa Lebih Ramai Bercerai Dari Berkahwin? Peguam Amirul Akmal Kongsi Tip Suami Isteri Bahagia

IKLAN

Isteri Minta Cerai, Sebab Suami Tak Pernah Tinggikan Suara, Terlalu Rajin Buat Kerja Rumah

Hanya Mampu Bertahan 22 Hari, Abah Sarna Dah Ceraikan Noni!

Hakim Mahkamah Syariah Nak Jatuhkan Hukuman Bukan Mudah

“Hakim Mahkamah Syariah ni nak jatuhkan hukuman bukan mudah sahaja. Segala pertimbangan mengenai usaha untuk memperbaiki hubungan, syiqaq atau pergaduhan yang tiada penyelesaian akan ditimbang sebaiknya sebelum mereka menjatuhkan talaq tersebut.

“Semoga penerangan ini membuka mata netizen supaya salurkan pertanyaan dan permasalahan anda di tempat yang betul dan elakkan untuk mengadu domba dan membuka aib suami isteri di dalam media sosial kerana itu akan lebih memburukkan siuasi.

“Segala maklumat sekarang hanya di hujung jari pada masa kini. gunakan sosial media anda sebaik mungkin untuk menambah ilmu tentang pengurusan rumah tangga kerana perkahwinan itu merupakan suatu proses penerokaan seumur hidup untuk mengenali pasangan kita dan proses penerokaan itu berterusan sehingga kita di cabut nyawa,” terang Peguam Syarie, Amirul Akmal.

#CELIKSYARIE

Sumber: Peguam Syarie, Amirul Akmal @ Peguam Syarie: Amirul Akmal
Sumber Foto: Drama Cinta Sekali Lagi, TV3 Malaysia

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI