Malaysia dah berubah

Benar Malaysia dah berubah, tunggu masa untuk kita sebagai rakyat Malaysia pula perlu berubah demi masa depan yang lebih baik. Tak boleh lah harapkan kerajaan turunkan kos hidup dan tingkatkan ekonomi kalau diri sendiri masih di takuk yang sama.

Langsung tak usaha cari duit lebih untuk tingkatkan duit poket, malah tetap dengan perangai lama yang masih berharap pasangan hulur duit.

Allahu… kalau macam ini gayanya macam mana ekonomi rumah tangga nak maju dan golongan wanita nak bebas daripada stres rumah tangga?

Nah, cuba renungkan perkongsian Puan Nurul Ilyani ini yang mana dia sendiri memilih untuk duduk di rumah jadi suri yang setia mendidik anak-anaknya.

IKLAN

Duduk di rumah untuk lebih hormat suami..

Bermula 10 tahun lepas, saya adalah breadwinner dalam keluarga. Gaji suami separuh saja pendapatan saya. Kemudian saya berhenti kerja, sambung belajar master. Saya ketika itu sudah ada bipolar tapi undiagnosed. Akhirnya saya drop out master. Lepas bersalin anak pertama kemudian meninggal dunia, keadaan mental saya sangat teruk. Malah kewangan juga sangat meruncing. Hutang banyak melebihi pendapatan. (Bayangkan hutang Malaysia). Suatu saat, nak makan sehari tidak boleh lebih RM1. Kereta tidak bergerak. Ke sana sini naik motorsikal cabuk suami saya. Kemudian saya bekerja semula. Saya mengalami masalah mental yang dasyat hingga berhenti kerja 24 jam. Malah saya membayar syarikat itu sebulan gaji.

Saya mula kerja sendiri. Rezeki alhamdulillah. Ketika ini, pendapatan saya dua kali suami. Namun, saya selalu terlanjur merendahkan suami atas alasan, memberinya cabaran supaya memajukan diri. Selepas bersalin Dhuha, saya masih mahu berjaya dalam kerjaya. Tapi masalah bipolar (ketika ini masih belum disahkan) buat saya selalu berkurung saja di rumah. Saya selalu tidak stabil. Saya galak suami saya naik pangkat supaya bertambah pendapatan. Saya sengaja mahu suami lebih pendapatan, supaya saya rasa inferior.

IKLAN

Mula Naik Pangkat

Alhamdulillah naik pangkat dan pendapatan suami lebih daripada saya. Ketika ini, suami boleh tanggung semua perbelanjaan keluarga dan anak-anak termasuk upah pengasuh. Saya masih bekerja dan pendapatan saya banyak saya simpan dan laburkan. Ketika ini kami hanya merancang untuk saya menjadi suri rumah dan mendidik anak. Tapi tiada faktor penolak. Senang cerita saya masih seronok nampak duit banyak dalam akaun. Suami saya lebih tinggi self-esteem dan self-confidence apabila dia rasa in-charge terhadap keluarga.

Mula Dhuha perlu terapi kerap, tiada tempat yang terima Dhuha, saya pun mula bekerja dari rumah. Ketika ini, pendapatan saya merosot sehingga 50%. Tapi saya masih boleh menyimpan dan melabur apabila kami memang sentiasa berjimat dan beringat. Bermula 2015, saya berhenti secara total dan pendapatan saya kembali kosong.

IKLAN

Saya hanya bergantung kepada suami. Ketika ini saya hanya fokus kepada keluarga dan anak serta memulakan bisnes lain yang lebih bersistem. 2017 saya disahkan bipolar dan itu lebih memudahkan perancangan hidup saya. Saya bukan tiada impian. Saya lebih easy dan simple. Saya beri priority kepada apa yang baik untuk akhirat. Perjalanan hidup menjadikan kita lebih matang.

Untuk sepenuhnya duduk di posisi mendidik anak sepenuh masa dan menjadi homeschooler, tidak mudah seperti disangka. Dan untuk orang yang gila kerja dan kerjaya seperti saya, duduk di rumah, adalah keputusan paling terbaik pernah saya buat. Ia baik untuk meningkatkan tahap hormat saya kepada suami. Saya sudah biasa memimpin pasukan. Untuk membiarkan diri saya dipimpin, saya perlu buang kuasa ekonomi keluarga. Saya respect wanita lain yang menjadi breadwinner malah boleh menghormati suami. Jujurnya, bukan mudah untuk saya.

Nota:

Malaysia berubah. Saya mesti berubah. Kita mesti berubah. Ramadhan ini mesti lebih baik. Aamin.?