‘Kuih Siput’ Ekspres Paling Senang Nak Buat, Tak Payah Gentel & Tak Perlu Rebus, Goreng Je!

Share

Bila dah jadi mak-mak ni segalanya nak kena cepat, mudah dan paling penting jimat masa baik nak uruskan anak-anak dan rumahtangga, mahupun nak buat kuih raya! Jika pernah buat kuih siput, bahagian yang paling ‘renyah’ nak buat ialah bab menggentel tepung kecil-kecil untuk dijadikan ‘siput’ sebelum digoreng.

Menerusi perkongsian Nana Ereena ini cara senang dia buat ‘kuih siput’ ekspress dengan menggunakan pasta je. Siap buat jual! Tak perlu gentel tepung, pastanya pula tak perlu direbus.

Berikut antara perkongsiannya:

“Kuih raya pertama ku yang paling senang di abad ini.Dah siap kena sorokkan kalau tak sekejap licin”

Pasta Crispy Black Pepper / ‘Kuih Siput’ Ekspress

Bahan-Bahan:

Makaroni/spiral/small shell (saya pakai ketiga-tiganya)
Tepung bestari @ pilihan anda
Daun kari
Serbuk Lada Hitam
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:

1.Masukkan makaroni/spiral/small shell dalam tapis. Lalukan bawah air paip. Cuci bersih.

2.Masukkan dalam mangkuk dan tuangkan tepung bestari. Kuantiti agak-agak lah ye.Asal melekat dekat makaroni/spiral/small shell tu.Kalau tak lekat tambah air sikit.

3.Gaul sebati.

4.Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan dengan daun kari.

5.Angkat dan toskan. Gaulkan dengan black pepper.Siap.

Siap! Selamat mencuba!

Senang sanang kan, mak-mak bolehlah cuba untuk kudap-kudapan masa raya nanti.Gerenti laku keras!

Sumber: Nana Ereena

IKLAN