KARIPAP Kampung Cara Orang Tua Dulu-Dulu Simple Je, Confirm 3-4 Biji Sekali Makan. Kuih karipap antara kuih ‘lejen’ yang menjadi kegemaran ramai. Ada pelbagai cara dan kaedah nak buat karipap ni, namun ini resipi simple cara orang tua dulu-dulu. Memang mudah, puas hati makan.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Missz Amira ini sebagai rujukan;
Dah puas makan donut, karipap jerawat inti kentang+ayam tumpang lalu. Karipap kampung cara orang tua dulu-dulu. Simple je, makan panas-panas confirm 3-4 biji sekali makan. Resepi 2 cawan tepung bolehlah sekali hadap 1 family.
1. Gaul rata-rata semua bahan kecuali minyak dan marjerin.
2. Panaskan sekejap minyak dan bagi marjerin cair, kemudian terus masukan dalam tepung tadi masa panas-panas.
3. Gaul-gaul dengan senduk sehingga sebati, jadi macam serbuk roti dan
Masukkan 1/2 cawan air sejuk daripada peti ais. Uli sebati.
4. Hasil doh yang dah siap. Saya tak perap pun.
5. Boleh lah gelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan boleh, nak guna pon acuan boleh. Acuan ni beli dekat shoppe “acuan karipap/dumpling Maker”.
Ads
6.Inti dan tepung okey ngam-ngam cukup dapat banyak ni.
7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana je.
Bahan-Bahan (inti):
1 biji bawang holand saiz kecik
3 biji kentang saiz biasa
1 ketul dada ayam saiz besar ( banyak pon boleh)
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
2 cawan air
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Ads
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak sedikit je. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.
2. Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan hampir kering.Bila dah hampir kering kacau-kacau bagi rata sehingga betul-betul kering (time ni api sedahana je).
3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk gini je. Kalau suka lembik masak lebih lama/tambah air.
Rahsia Nasi Ayam Penyet yang sedap pastinya terletak pada keenakan ayam goreng dan sambal penyetnya yang ‘kick’. Perkataan ‘Penyet’ berasal daripada Bahasa Jawa yang bermakna ‘lumat’. Bahan-bahannya dimasak lumat dihidangkan pula dengan sambal khas yang di tumbuk lumat, serta dimakan bersama nasi putih, tempe, tauhu dan ulam ulaman.
Nak buat Nasi Ayam Penyet ini tak susah mana, Nur Alyaniada kongsikan respi ini untuk rujukan mak-mak semua. Jadi lepas ni tak perlulah bolehlah buat sendiri, tak perlu beli lagi.
Berikut antara perkongsian beliau;
Rebusan Ayam
1.Panaskan air+lengkuas titik + halia titik+ daun salam(bay leaf) + kunyit garam bawang putih (tumbuk) asing dan campak dalam tu.Perasakan je terus garam,limau nipis sebab nak bagi ayam tu ada rasa.
2.Masukkan ayam.Tunggu sampai separuh masak, nak sampai masak betul pun boleh, sebab nanti nak goreng jugak.
Sambal Penyet (paling penting)
Ni bahan-bahan untuk sediakan sambal penyet, cili api,cili besar, bawang putih, cili kering (yang dah direbus) , TOMATO (3 biji) tapi dalam gambar lupa nak letak.
Goreng satu-satu semua bahan sambal termasuk tomato kecuali cili kering tak payah goreng terus tumbuk je.
Dah siap goreng semua, bahan-bahan tadi ditumbuk hancur (tumbuk sekali dengan bahan-bahan yang dah goreng tadi. Perasakan dengan garam,gula, asam limau. Nakletak belacan bakar sikit pun boleh.
Tauhu, tempe ni saya rebus dulu dalam air rebusan ayam tu pastu goreng je.
Setiap orang ada cara berbeza untuk buat talam suji. Tapi bagi yang tak pernah rasa, bolehlah mencubanya. Cara nak buat mudah.
Perkongsian daripada Siti Hazneza cara membuat talam suji ini adalah resipi daripada arwah nenek kawannya. Rasanya yang sedap, manis buah ini membuatkan tidak jemu untuk menikmatinya, apatah lagi bila makan sejuk-sejuk.
Satu hari saya ke rumah kawan, nenek kawan yang dipanggil Bibi menghidangkan sejenis kuih talam. Beliau keluarkan dari peti sejuk.
“Makan. Makan,” pelawa beliau. Bibi faham bahasa Melayu cuma sedikit sukar untuk bercakap bahasa Melayu. Beliau lebih fasih berbahasa Urdu yang mirip bahasa Hindi. Saya makan. Ma shaa Allah! Sedapnya!
Sejuk, lembut, lemak, manis-manis buah. Nikmat sungguh dengan cuaca panas di luar.
“Kuih apa ni,?” tanya saya.
“Suji,” jawabnya.
Bukan makanan rumah kami hidangan berasaskan suji. Jadi apabila saya meningkat remaja dan teringin sangat hendak makan suji macam yang Bibi buat, emak minta tolong Amma jiran kami ajarkan emak.
Baiknya Amma, beliau datang masak di dapur rumah kami.
Saya tak pernah rasa nak makan suji sehingga hari itu dan jujur saya katakan, belum jumpa talam suji sesedap air tangan Allahyarham Bibi.
Semoga resipi ini menjadi jariah buat beliau juga kerana beliaulah yang buat saya suka suji.
Dan sebagaimana Amma ajar emak dan saya, begitu jugalah saya turunkan kepada kawan-kawan.
Caranya:
1. Panaskan 2 sudu makan minyak sapi
.
2. Tunggu sehingga minyak sapi panas
.
3. Tumis segenggam kismis kuning. Jika hendak masukkan kacang gajus atau hirisan badam, boleh tumis sekali
.
4. Tunggu sehingga kismis jadi gemuk-gemuk
.
5. Masukkan air. Anggaran air untuk talam suji:
1 cawan suji : 2 cawan cecair (air dan susu)
Anggaran air untuk bubur suji:
1 cawan suji : 4 cawan cecair (air dan susu)
.
6. Masukkan susu sejat. Masukkan gula secukup rasa. Anggaran 1 sudu makan untuk 1 cawan cecair untuk manis-manis buah
.
7. Oleh sebab ada sedikit badam dan gajus, saya kisar halus supaya rasanya rata dalam suji. Masukkan ½ cawan badam dan ½ cawan gajus. Jika anda mahu suji yang tidak ada ‘gangguan’ boleh juga kisar badam dan gajus begini.
.
8. Masukkan ke dalam campuran air dan susu
.
9. Tambah 1 sudu teh serbuk pelaga
.
10. Tambah 1 tudung air mawar untuk mewangikan kuih suji.
.
11. Masukkan suji sedikit demi sedikit dan kacau rata
.
12. Walaupun nampak masih cair, suji akan menyerap cecair dan beku apabila sejuk.
.
Selamat mencuba
13. Gambar oleh: Jonathan Gregson dari carian Google
.
Mingguan Wanita : Kena cara masak, memang sedap dan padu.
Mudahnya kerja anda di dapur kalau ada Mesin Pemproses Makanan (MK-F800SSL) Panasonic ini, bukan hanya boleh kisar bahan basah lebih lumat tetapi mampu buat minuman segar dengan cara kilat!
Haaa… mesin yang berharga RM848.10 ini ada 13 kelengkapan dan 33 fungsi penggunaan di rumah, aplikasi meliputi kepelbagaian fungsi iaitu dari memasak hidangan lengkap alami hingga satu bahan makanan yang mudah. Nah, jemput tengok kelebihan mesin pengisar ini dulu.
13 Aksesori Untuk 33 Fungsi
Ada pelbagai pisau yang boleh anda gunakan untuk memotong, adunkan sebati, melumatkan bahan kisar, menggiling, mencincang, memarut dan menghiris sayuran seperti timun dan kentang dengan skala ketebalan milimeter.
Mode Alirkan
Lebih cepat kisar sayuran untuk mengeringkannya. Jadi anda boleh buat salad yang enak dengan mudah.
Mode Cincang
Anda boleh buat hamburger atau bebola daging sendiri sebab mesin pengisar ini boleh potong daging sampai menjadi daging kisar.
Mode Kisar
Memotong bawang (dadu) dengan bersih tanpa air meleleh keluar dari mesin pengisar.
Mode Beku
Boleh memproses buah dan sayuran setengah beku untuk buat gelato dengan tekstur halus sempurna.
Mode Pes
Kalau biasa buat pes memasak untuk disimpan dalam peti, inilah alat yang membantu kerja anda di dapur. Mesin pengisar ini boleh kisar bahan makanan seperti kekacang jadi lumat. Sangat puas hati!
Lagi menarik, anda juga dapat memerah buat jus segar dan hasilkan adunan roti dengan menggunakan mesin ini. Nak kisar kopi sendiri dan buat salad kering pun boleh.
Setiap alatan pengisar ada dalam kotak simpanan, jadi ini membuatkan dapur anda tetap nampak kemas dan bersih.
Potongan Tahap Profesional Ada 4 jenis pisau yang tajam untuk memotong mengikut kesesuaian makanan iaitu pisau pemotong, pisau pemarut, pisau pengiris dan pisau untuk kentang goreng. Jadi kalau guna mesin ini, ianya akan lebih jimat masa dan mudah.
Sangat Mudah Nak Cuci
Kelebihan bekas Tritan BPA-Free memberikan penggunaan yang selamat, malah dengan adanya piring mesin pencuci ini anda tak akan pening kepala macam mana nak cuci bersih.
Senang Untuk DiangkatPad penyedut di bawah unit utama senang untuk diangkat untuk keselesaan pengguna. Tekan tuil di bahagian tepi dan pad penyedut akan terlepas yang memudahkan unit untuk diangkat.
Bekas Yang Boleh Dikunci Untuk KeselamatanMesin tidak akan hidup sehingga anda tutup bekas dikunci dengan betul. Ini bagi mencegah pisau dan makanan tercampak keluar dari mesin ketika anda menggunakan mesin pengisar.
Nak lagi semangat menggunakan mesin pengisar Panasonic, apa kata anda cuba dulu beberapa resepi ini. Bila dapat hasilnya, barulah rasa berbaloi!
Kuih Cara Berlauk
Bahan bahan:
Adunan Tepung1 cawan tepung gandum1 biji telur ( saiz A/B/C )1 sudu kecil minyak sapi1/2 sudu kecil garam2 cawan airSedikit pewarna kuning
Cara cara:
Adun semua bahan hingga sebati atau kisar dengan Pemproses Makanan (MK-F800SSL) Panasonic.
Inti
200gram daging/ayam – dikisar
2 biji bawang besar- racik halus
3 biji bawang kecil – potong mayang
1 ulas/biji bawang putih – dipotong mayang
1 1/2 sudu besar rempah rendang
1 sudu kecil serbuk kari
Garam gula dan perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merahdan putih hingga kekuning-kuningan.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah rendang.
3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging /ayam kisar, bawang besar, masukkan air secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
Aksesori : Bawang goreng, daun sup dan cili besar yang diracik.
Proses masak cara berlauk:
1. Panaskan acuan cara dan oles dengan sedikit minyak.
2. Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang goreng, daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk dan tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil inta bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah Nampak sedikit garing maknanya kuih cara dah masak dan boleh diangkat.
Rendang Ayam
Bahan-bahan:
3 sudu besar ketumbar
1½ sudu besar jintan manis
1½ sudu besar jintan putih
125ml minyak masak
1 kg kepingan ayam
200ml santan (1 kelapa)
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit, dihiris halus
100g kerisik kelapa
2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:
15-20 tangkai cili kering, direndam air panas
2 biji bawang besar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5sm halia
5sm lengkuas
5sm kunyit
2 batang serai
5 biji buah keras
Cara Membuat:
1. Satukan ketumbar, jintan manis dan jintan putih di dalam mangkuk gelombang mikro.
2. Letak di dalam Ketuhar Gelombang Mikro (NN-CS894B) Panasonic dan tetapkan Micro Power – High (1000Watt).
3. Masak selama 1 minit atau sehingga rempah berbau harum. Letakkan ke dalam Pengisar dan Pengadun 4-dalam-1 (MX-AC400TSK) dan kisar menjadi serbuk.
4. Letak bahan kisar di dalam Pemproses Makanan (MK-1800SSL) dan kisar sehingga menjadi pes yang halus. Tambah sedikit minyak jika perlu.
5. Di dalam bekas kaserol, letak minyak, bahan kisar dan rempah kisar. Masak selama 6 minit dengan Micro Power – High mode, kacau setiap 3 minit.
6. Masukkan ayam dan kacau. Masak selama 5 minit.
7. Tuangkan santan, asam gelugur dan kacau. Masak selama 6 minit, kacau selepas 3 minit.
8. Masukkan kerisik, daun kunyit dan kacau. Teruskan memasak selama 4 minit.
9. Tambah gula merah dan garam. Kacau rata. Akhir sekali, masak 4 minit lagi kemudian hidangkan.
Cukup mudah, bukan? Sebab itulah untungnya andabeli mesin pengisar serba guna ini, nak masak apa pun cepat dan dapur tetap bersih.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Pelajar tingkatan tiga trauma dipercayai Dirogol dua pelajar senior di dalam kelas dan dirakam video. Seorang pelajar perempuan Tingkatan Tiga di sebuah sekolah menengah di Alor Gajah dilaporkan mengalami trauma teruk dan enggan ke sekolah selepas dipercayai menjadi mangsa rogol bergilir-gilir oleh dua pelajar lelaki senior.