kerja rumah

Bila buat kerja rumah, ada sesetengah perempuan dia tak ambil kira bab penat. Janji semua settle dan teratur. Itu yang kadang ada perempuan cepat stress dan serabut. Suka paksa diri sebab nak tengok benda sempurna.

Haaa… kalau ada sikap macam ni dalam diri, tolong beringat. Kongsi perasaan tu awal-awal dengan kaum suami, sekurang-kurangnya dia tahu dan boleh tolong mana yang patut.

Macam yang saudara Firdaus Shakirin kongsikan ini, nak hasilkan yang terbaik pun biar berpada-pada. Jangan sampai emosi terganggu.

Buat Kerja Rumah Takat Yang Mampu

“Nak jadi isteri yang baik itu boleh, tapi jangan ‘terlalu’ berusaha untuk menjadi yang terbaik…”

Buat setakat yang mampu, setakat yang awk boleh then minta suami untuk faham keterbatasan awak dalam menjadi seorang isteri, seorang ibu dan juga seorang pekerja.

3 status yang dipegang seorang perempuan setelah mendirikan rumahtangga.

Dia menjadi seorang isteri kepada suami, dia seorang ibu kepada anak-anak dan dia juga seorang pekerja kepada majikan (jika bekerja) dengan kudrat sebagai seorang perempuan. Anda rasa, sampai bila anda mampu untuk menggalas ketiga-tiga status itu dengan baik? Dan boleh melakukan semuanya dengan sempurna?

Please know your limit…

Tahu kemampuan dan batas awak, jangan buat semuanya terlalu sempurna sebab lama-kelamaan awak akan letih, awak akan penat. Bila awak letih, bila awak penat, awak akan beremosi dan cepat sensitive.

Awak akan moody dengan suami, awak cepat marah dengan anak-anak. Awak dah almost fully utilize fizikal awak, mental awk.

Kalau tak sempat buat kerja rumah tu hari ni, buatlah esok.

Perempuan Bukan Robot

Jangan paksa diri untuk buat juga bagi setel ari ni. Bezakan kerja rumah apa yang perlu dibuat dahulu, kerja rumah mana yang boleh dibuat dihujung minggu dan sebagainya. Jangan anggap semua kerja-kerja rumah tu perlu dibuat dalam hari yang sama, perlu disiapkan dalam hari yang sama. Jangan seksa diri sendiri untuk semua ni. Jangan paksa diri semata-mata untuk semuanya kelihatan baik dan sempurna.

Jangan… anda bukan robot.

Anda perlukan rehat yang mencukupi untuk terus berbakti dan anda juga perlu untuk terus sihat dalam menjadi seorang isteri dan seorang ibu.

Sayangilah diri anda sebelum menyayangi diri orang lain.

Jangan Lupa Komen