Tak semua orang mampu buat kabinet cantik bila masuk rumah baru, jadi nak cantik kan mata boleh DIY langsir table top guna idea Puan Syuki Cuki ini. Hasilnya sangat kemas dan paling penting jimat!

Untuk permulaan, mak-mak kena sediakan bahan-bahan dulu ya. Nak kena tahu dengan jelas jenis kain yang sesuai dan gam apa yang digunakan. Cuba godek kejap dan bincang dengan suami untuk projek cantik kan dapur rumah.

DIY Langsir Table top

Buat masa sekarang, tak mampu lagi nak buat pintu kabinet. Hanya ada table top je, kalau nak letak barang bawah table top tanpa ditutup memang akan nampak bersepah kan. So, saya buat langsir untuk table top.

Step untuk Langsir Tabletop:

1. UKUR

First step kena ukur dulu berapa ketinggian dan panjang table top. Sebelom pergi kedai kain, pastikan dah ada ukuran. Kalau nak buat langsir jenis ropol-ropol,lebihkan sikit panjang kain, jangan beli ngam-ngam! Tapi kalau nak buat langsir yang straight je, boleh beli kain ngam-ngam.

2. TENTUKAN MATERIAL

Kain boleh pilih nak jenis yang macam mana. Contoh: kain jenis jersey, kain langsir blackout, kain cotton n etc. Bergantung pada minat masing-masing. Kalau nak langsir yang jenis flowy/nampak beralun cari kain yang lembut. Kalau sis boleh jahit sendiri, jahit je sendiri, jimat! Kalau tak mampu, upah je tukang jahit.

3. VELCRO TAPE

Barang seterusnya yang diperlukan ialah velcro tape (refer gambar). Velcro tape ada dua side, satu side kasar, satu lagi side lembut. Yang kasar kena gam/tampal kat table top. Yang lembut, jahit pada kain. Mana nak dapatkan velcro tape?? Uolsss boleh beli kat kedai-keai alat jahitan, kedai barang pengantin, nagoya dan lain-lain. Saya beli kat nagoya. Harga 1 meter Rm2.50 je, murah kan? Beli ikut ukuran table top rumah uollss ya.

Dan lagi satu tape ni ada banyak saiz, ada yang kecil dan ada yang besar. Pilih ikut kesesuaian, jangan kecik sangat, takut tak kuat nak tampal pada kain nanti.

4. GAM DUNLOP

Barang seterusnya ialah gam untuk lekatkan tape velcro yang kasar tu pada table top. Ada orang guna double tape, tapi saya suggest better guna gam Dunlop. InshaAllah boleh menampung berat kain. Tak ada lah nanti pakai sekejap, dah jatuh langsir tu. Gam ni boleh beli kat kedai hardware. Contoh gambar kat bawah.

5. KERINGKAN GAM

Bila dah lekatkan bahgian tape velcro yang kasar tu, pastikan gam tu da kering dulu. Tekan-tekan sikit dengan benda yang berat supaya tape tu betul-betul lekat. Dah lekat dan gam betul-betul kering, ambil kain langsir yang dah ditampal tape velcro side lembut/berbulu tu lekatkan pada table top.

Dah SIAP!!!

Mudah kan? Kalau nak letak renda-renda, riben, lace pun boleh. Ikut atas kreativiti ye. Selamat mencuba!