Menjadi isteri abam askar ni bukan sekadar angan-angan nanti bila besar nak kahwin dengan pegawai askarlah sebab nak lalu bawah pedang. Sebab nak pegi messnight pakai lawa-lawa. Bukan setakat itu sahaja yer, walaupun pada mulanya hakak pun memasang impian nak kahwin dengan pegawai askar sebab nak lalu bawah pedang.

Memang ko akan lalu bila awak dah sah bernikah dengan pegawai askar. Tetapi itu baru permulaan perjuangan seorang isteri askar. Perjuangan untuk bersedia ditinggalkan oleh suami dan bersedialah juga hakak untuk berkorban untuk kebahagian rumah tangga yang baru dibina. Jika suami hakak berkorban untuk negara, hakak pula bersedia untuk berkorban segalanya.

Ternyata suami hakak bukan milik hakak sorang tetapi milik negara, biar pun sekarang bukan macam zaman Jepun lagi. Tugas-tugas abam askar ni bukan terhad pada satu tugas semata-mata sebaliknya segalanya atas kepala dia. Pengalaman hakak sendiri, dari sebelum berkahwin, memanjang nak dating tak jadi sebab dia memanjang sibuk. Pernah juga dah set masa cantik punya di hari yang indah, dah pakai baju liplap nak jumpa boyfriend, at last si dia call, tak jadi yer jumpa ada baris.

Time tu hakak semua tak boleh emosi tau, tak boleh update status kat socmed melainkan istighfar panjang dengan suara yang paling dalam. Tu baru sikit, nama pun bercinta. Time bertunang tu, orang lain ada lah gambar candid-candid dengan pasangan dengan #donesarungcincin. Hakak sorang-sorang jer tau, dia masa tu tengah kursus. Paling penting nak bercinta dan berkahwin dengan abam askar, hati takleh jadi tisu. Kalau boleh sekeras batu, baru proceed couple dengan abam askar.

Akhirnya dalam kelam-kabut hubungan hakak dengan abam askar, kami nikah juga akhirnya. Masa hari bersanding tu memang dapatlah momen lalu bawah pedang yang hakak termimpi-mimpi selama ini. Sekejap jer pun happynya. Bila dah berkahwin, akak yang bekerja di Shah Alam ni tak nak kalah dengan suami untuk bertukar kerja. Jadi kami sepakat untuk PJJ. Seminggu sekali barulah dia balik jumpa hakak, itu kalau tak sibuk. Kalau operasi memang tak jumpalah. Memang ketika mengandung anak sulung, hakak seorang diri. Duduk rumah sewa sorang-sorang, check up sorang-sorang, nak makan cari sendiri. Memang suami pendek kata tak sempat nak care.

Bukan sekadar berlagak depan orang kampung jer, tetapi keseronokan berumah tangga bila awak dapat terima dia baik dan buruk.

Kental Sangat Macam Takde Suami

IKLAN

Sampai suatu ketika ada kawan-kawan akak gelarkan hakak ibu terlanjur sebab memanjang ke sana, sini sorang diri dan kalau ada pun kawan-kawan yang teman. Bayangkan malam-malam kena check gula dalam darah kat klinik kesihatan, kawan-kawan yang temankan sebab suami jauh. Hakak pun tak pernah terlintas nak suruh dia balik dan bawak gi check up, sebab sedari awal akak memang ready untuk lalui semua ini seorang diri. Barulah adventure, barulah isteri abam askar.

Hinggalah di hari bersalin, dah warded ni, hakak boleh suruh suami balik kem selesaikan kerja dia dulu. Lastly hakak beranak sorang-sorang tanpa adegan pegang-pegang tangan suami dalam labour room. Walaupun nurse tanya hakak nak tunggu suami sampai ke baru akak nak meneran. Akak kata no, sebab hakak dah sakit sangat. Ampun ya suami.

Anak pertama rasa boleh handle lagi, tetapi selepas lapan tahun kami berumah tangga, hakak dan abam askar telah dikurniakan empat orang anak. Pertambahan anak membuatkan hakak semakin kelam kabut dan berupaya menjadi tangan sotong.

IKLAN

Bayangkan apabila sampai rumah, hakak akan masukkan adik-beradik tu dalam rumah. Sepantas kilat hakak akan keluarkan semua beg anak-anak dari nurseri dan juga bakul dengan dua tangan. Terror kan, bila dah terdesak, sis boleh berubah bentuk macam-macam. Kalau anak sakit tu, faham-fahamlah. Rasa macam nak demam sekali dengan anak. Huhuhu….

Hidup ini mudah kalau kita mudahkan, begitu juga sebaliknya.

Apa juga cabaran dalam rumah tangga jangan kongsikan di sosial media, cari kawan atau keluarga untuk anda luahkan perasaan tertekan anda. Jangan simpan perasaan stres sorang-sorang, takut gila nanti. Hahaha. Sebagaimana anda respek suami anda, respek juga kerjayanya. Tolak ansur paling penting, time dia takde kat rumah memang hakak ibarat robot ada 10 tangan, tetapi bila nampak muka suami depan pintu terus hakak jadi selembik-lembiknya sebab nak pass segala tugasan rumah pada dia.

Sebagai isteri abam askar, kita perlu ikhlas dalam setiap pengorbanan yang kita lakukan. Insyallah bila kita ikhlas, syurga balasannya. Semoga hakak terus istiqomah dan mampu menepis dugaan dalam perkahwinan. Amin.

IKLAN