anak nak berkhatan

Kalau ada anak yang nak berkhatan musim ini, mak ayah tolong persiapkan ilmu ini dari awal ya. Jangan sampai anak lelaki anda dipengaruhi unsur-unsur yang melemahkan emosinya sampai takut nak berkhatan.

Macam pengalaman yang Doktor Rahim kongsikan ini, mak ayah boleh praktik dari rumah dan pastikan tiada orang sekelilingnya mengusik dan menakutkan anak yang nak bersunat.

Jangan Racuni Emosi Anak Yang Nak Berkhatan

Itu dia… sekarang cuti sekolah. Time ni le ramai ibu bapa yang ada anak-anak hero nak sembelih bebird/ khatan anak lelaki mereka, mula gelabah. Doktor dan Tok Mudin mula le sibuk start asah parang, kapak & gergaji untuk mula bertarung dengan anak-anak hero ni.

Masa ni lah kanak-kanak ni diselami perasaan takut dan curiga bila dikejutkan oleh abang-abang mereka atau orang dewasa. Maka mindset kanak-kanak ni telah diracuni ketakutan sebelum berkhatan. Sepatutnya ibubapa/keluarga patut memupuk yang berkhatan untuk kebersihan dalam Islam untuk beribadat. Khatan kejab je, relax je… baru le jadi orang dewasa yang macho lagi gagah.

Ini Nasihat Doktor

1. Ketika doc sembelih bebird tu ia TIDAK SAKIT SEDIKIT pun kerana doc dah beri suntikan setempat di pangkal bebird tu. Yang SAKIT hanya 10 SAAT saja ketika doc memberi bius setempat tu je. Lepas tu ketika khatan/ sembelih bebird… tak sakit langsung.

2. Yang MENAMBAH KESAKITAN ialah MINDSET atau fikiran persiapan/ persepsi kanak-kank di takut-takutkan seperti:
i. Di katakan Tok Mudin guna parang, kapak atau gergaji untk sembelih bebird tu.
ii. Tok Mudin… doc le tu…bermisai garang, muka bengis dan badan 6 pack. Padahal doc ni kurus cicak gobeng je.
iii. Tok Wan & Opah dah list up macam-macam pantang larang serta macam-macam ubat kampung yang di katakan untuk cepat sembuh bebird yang dikhatan tu.

Sebenarnya KHATAN tu mudah, Relax & Very EAZY je.

i. Ceria-ceriakan kanak-kanak tu dan explain kepada mereka dah nak jadi anak emak/ ayah yang hebat lagi dewasa. Serta menjadi orang Islam yang sejati lagi beriman.

ii. Hadiahkan mereka sebagai dorongan dengan kasih sayang bila selesai je bebird tu dikorbankan.

iii. Kesakitan dalam 10 saat ( 5 kali tarik nafas je) masa doc bagi suntikan je.

Cara Doktor Khatan Hero-hero Ini

i. Siapkan anak-anak tu atas katil & cuci bebird dengan aseptic lotion lalu beri suntikan bius local.
ii. Sebagai doctor… terpaksa pakai psychologi tinggi sambil berbual supaya kanak-kanak tu hilang perasaan ketakutan je. Bila bius diberi… mudah je kerja doc korbankan bebird tu siap dalam 10 minit je.

Yang Jadi Masalah Doktor

i. Anak yang Nombor PERTAMA masuk berkhatan seorang yang MANJA, PENAKUT, ANAK LEMBUT, SUKA MENANGIS dan lain-lain yang merosak perasaan kanak-kanak lain yang menunggu giliran berkhatan. Kanak-kanak cam ni doc khatan pengabis sekali.

ii. Kalau anak Nombor Pertama tu OK & Line Clear dalam 10 minit keluar bilik doc dengan senyum lebar & gembira lepas khatan … mood kanak-kanak lain naik semangat. Yang lain doc sembelih senang je.

iii. Klu yang Nombor PERNAMA, MENYALAK atau keriau KESAKITAN atau cabut lari dari katil bedah doc, maka yang lain jadi PHOBIA. Habis le doc. Kena pakai ilmu psychologi yang tinggi sikit nak pujuk yang lain.

iv. Yang paling susah dalam dunia, bila doc dapat ibu bapa yang lebih ANXIOUS / GELABAH daripada anak yang nak berberkhatan.

Jadi sebenarnya mak ayah memang memainkan peranan penting kalau nak anak tak meraung waktu berkhatan. Semoga berjaya!

Jangan Lupa Komen